Heldense Bossencross 2016

De voorlaatste cross uit het Limbra-crosscircuit was alweer de 8e van het seizoen; Atletiek Helden organiseerde vandaag de Heldense Bossencross. Het eerste blauw van AtH was al in de ochtend aan de start te zien; Daan en Jean-Paul deden mee bij de mannen korte cross. In lichte motregen liepen zij een afstand van ruim 4600 meter. In de eerste ronde zagen we weinig verrassing in de wedstrijd; Jean-Paul startte zijn cross enthousiast terwijl Daan weer voor een opbouwende aanpak koos. Al aan het begin van de lange slotronde werd al duidelijk hoe de verhoudingen kwamen te liggen; Daan kreeg Jean-Paul in het vizier. Op het laatste deel van de ronde kwam Daan snel dichterbij en was het motortje van Jean-Paul leeg. Ook bij Daan aanpikken lukte hem niet meer; Daan werd 15e en Jean-Paul 17e.

Na het middaguur begon de AtH-strijd zoals gebruikelijk bij de jongens junioren C, waar Thijs het spits afbeet. Net terug van wintersport, werd de wedstrijd snel geopend waarbij in de openingsronde al de eerste onderlinge verschillen gemaakt werden. In de grote bosronde die volgde, werden deze onderlinge verschillen alleen maar groter. Voor Thijs betekende dit dat hij de hele ronde onbedreigd naar een 3e plek liep. Gezien het gat voor hem (26 seconden) en het gat achter hem (13 seconden) een keurig resultaat. Het volgende blauw aan de start was van Mike en Rion waarbij niet alleen Mike snel startte, maar ook Rion in de voorste regionen meeliep. Gelukkig wist Rion dit te temporiseren, Mike hield dit hoge aanvangstempo wel vast en zo lagen de eerste 3 deelnemers al los toen de groep het bos in ging. Des te verrassender dat Mike ook in het bos aardig doortrok en als 2e het bos weer uit kwam. De concurrentie was op grote achterstand gezet; voor Mike wellicht zijn beste cross van het seizoen. Rion had zich in het bos ook niet ingehouden, hij bevond zich in een groepje en met wat strijd op het laatst eindigde hij op een mooie 18e plaats. Bo is bij de meisjes D al zeker van de winst in het totaalklassement, maar vandaag was het voor Bo een zware strijd. De te lopen afstand was slechts 1300 meter, dus de meisjes waren snel terug uit het bos. En er kwam een tweetal uit het bos; Bo en de Deurnese Pouke van Dijk gingen de podiumstrijd aan. Al snel bleek dat Bo genoegen moest nemen met een 2e plek.

De races bij de pupillen startten ook weer met de A-pupillen jongens, een groep waar het AtH-blauw iedere cross erg nadrukkelijk aanwezig is. Toch is iedere wedstrijd weer spannend, iets wat vandaag niet anders was. Ingecalculeerd was dat sprinter Timo het snelste start; Jeroen volgde Timo en Dinand volgde Jeroen. Als eerste drie gingen ze het bos in met niet ver daarachter Thijmen. Achter in het bos, buiten het zicht van alle toeschouwers, kwam Jeroen op kop te liggen met Timo op zo’n 10 meter daarachter. Timo voelde van achteruit nog druk, onder andere van een groepje met daarin Dinand. Hij had geprofiteerd van zijn goede start en bevond zich in een groepje op plaats 4, 5 en 6. Maar op weg naar de finish zou nog veel gebeuren. Jeroen dacht zeker te zijn van de winst, maar Timo rook nog een kans en liep met de finish in zicht het gat met Jeroen snel dicht. Jeroen werd volkomen verrast door Timo’s sprint waardoor Timo met nog twee meter te gaan langszij kwam en de wedstrijd wist te winnen. Jeroen werd daardoor tweede, Dinand lag intussen op de 4e plaats maar kon in de sprint te weinig bijzetten om dit vast te houden. Hij werd 6e. Thijmen zat ook in een groepje maar bleek weinig van positie te zijn gewisseld; hij startte als 12e en finishte als 13e.

Claire en Sanne hadden beide een snellere start dan gebruikelijk, dit loonde zich al snel. Claire kwam als 6e door en ook Sanne zat duidelijk verder naar voren dan gebruikelijk. En in de laatste 400 meter, bleken zowel Claire en Sanne nog in staat tot meer. Zo wist Claire met een lange versnelling nog op te schuiven naar een prachtige 4e plaats. Van Sanne weten we dat ze een doorbijter is, ook zij kon nog twee plekken opschuiven naar positie 18. Goed gedaan dames!

Abel krijgt steeds meer ervaring met het lopen van wedstrijden. Hij weet zich bij de B-pupillen steeds makkelijker voorin te nestelen en dus vonden we hem tijdens de bosronde op de 2e plaats. Het tweetal aan kop zou de eindstrijd gaan beslissen, want het gat daarachter was al snel opgelopen tot zo’n 20 seconden. Abel bleek deze keer niet bij machte om zijn tegenstander te verslaan, op weg naar de finish liep hij langzaam weg en dus was al snel duidelijk dat Abel 2e werd. In dezelfde wedstrijd liep bij de MPB ook Veerle de ronde van 1300 meter. Ze moest na de start de grote groep laten gaan, maar liep uiteindelijk prima door. Ze werd 10e, haar hoogste notering van het seizoen.

De start van de jongste jeugd bevatte 4 verschillende categorieën: JPC (Jorg), MPC (Sofie), JPmini (Adam, Tim en Pepijn) en MPmini. Zowel Jorg en Sofie hebben de smaak van het snelle starten te pakken. Na het startschot pakten ze resoluut te leiding en gingen ze zij-aan-zij de twee kleine rondjes in. Toen Sofie een meisje voorbij zag komen in de eerste ronde, zette ze aan zodat het AtH-blauw weer aan kop kwam te lopen. Dit hielp ook Jorg, hij liep eveneens weg bij de rest van het deelnemersveld. Sofie was haar tegenstandster kwijt en liep naar de winst. Jorg liep intussen voor Sofie, maar werd ook nog bedreigd door een snelle sprinter van LGD. Jorg ging zij-aan-zij de laatste 10 meter in, maar uiteindelijk had Jorg genoeg power om de sprint en daarmee de wedstrijd te winnen. Bij de JPmini liepen drie deelnemers deze wedstrijd; Pepijn startte hard terwijl Tim en Adam van achteruit begonnen. Aan het eind van de eerste ronde kwamen Pepijn, Tim en Adam direct achter elkaar door. Op dat moment had Adam het meeste snelheid, terwijl Pepijn zijn snelle start begon te voelen. Dit bewees zich ook in de tweede ronde; Adam finishte als 1e, vier seconden voor Tim als 2e en drie seconden daarna Pepijn als 3e. Een volledig blauw AtH-podium die het aantal podiumplaatsen van vandaag op 11 bracht. Een succesvolle cross: op naar de laatste Limbra-cross in Heythuysen volgende week!