Sanne tijdens de Jaspercross.

De Jaspercross in Asten was dit jaar niet alleen de reguliere zesde Limbracross maar tevens het strijdtoneel van het Brabants Kampioenschap (BK). Drie dagen na het losse zand van Soest kregen de lopers een totaal andere ondergrond voorgeschoteld. De regen had gezorgd voor een modderig parcours, tijdens de wedstrijd bleef het droog. Was het deelnemersveld door het verdelen van de Brabantse titels bij de jeugd sterker dan in de andere Limbracrossen, dat was niet het geval bij de senioren korte cross. Na de eerste ronde van 1000m liep Niels in een zesde positie, kort daarna gevolgd door Jean-Paul. In de daarop volgende ronde van 2000m moest Jean-Paul terrein prijsgeven en kon Niels nog iets inlopen op nummer vijf. Dankzij het geringe aantal voorinschrijvingen (een eis om mee te kunnen doen aan het BK) mocht Niels als derde naar het podium. Jean-Paul werd vijfde van Brabant.

Voor Thijs, nog eerstejaars C-junior, stond dezelfde afstand en parcours op het programma. Aan Thijs de uitdaging om sneller te lopen dan Niels. Er was wat verwarring omdat aan de start de jongens werd meegedeeld dat ze 3 ronden van 1000m gingen lopen. Op het parcours in het bos werd anders beslist en liepen ze na een kleine ronde toch een ronde van 2000m. Door de sterke deelname werd in deze categorie hard gelopen. Vooraan in het veld leken de onderlinge posities al na het kleine rondje verdeeld waarbij Thijs zijn achtste positie (7e BK) kon handhaven in de grote ronde, waarbij hij ook ruim slaagde om onder de tijd van Niels te blijven.

Ook bij de D-junioren lag het tempo meteen na de start hoog waardoor Mike net niet aan kon pikken bij de kopgroep van vier. Daardoor moest Mike zelf het tempo hoog houden om de achtervolgers voor te blijven. Hij liet hierbij zien een grote stap gemaakt te hebben en liep een van zijn beste crossen ooit. Door het grote deelnemersveld had Rion diverse lopers in zijn buurt waar hij bij aan kon sluiten. Het was voor hem dan ook bijten om bij de anderen te blijven. De beloning was een prima 37e plaats van de 54 deelnemers.

Ook al werd Bo bij de start van de meisjes junioren D in de tang genomen toch liet ze zich niet van de wijs brengen. Ook hier waren de posities in de kop van de wedstrijd al vrij snel bepaald. Met nog 700m te gaan leek Bo dichterbij de tweede positie te komen, maar het gat was iets te groot. Bo liet vandaag als eerstejaars zien dat ze met haar 3e plek, en 2e Brabantse, na het losse zand van Soest ook in de modder goed uit de voeten kan.

Niet alleen Bo was de dupe van de smalle start, Dinand werd bewust, met vooraankondiging, de hekken ingeduwd. Hij wist zich te herpakken en zijn achtervolging op de rest in te zetten. Jammer genoeg kost dat veel energie. In tegenstelling tot andere crossen was Thijmen dit keer goed weg bij de start en zagen we Thijmen en Dinand vlak achter Jeroen en Timo lopen. Terwijl Jeroen en Timo vooraan mee konden blijven lopen verloren Dinand en Thijmen een aantal meters. Vooraan bleef het tempo hoog en werden de onderlinge verschillen duidelijker. In een veld van 64 deelnemers was er een (de ondankbare) 4e plaats voor Jeroen, 5e voor Timo, 15e Dinand (11e BK) en 23e Thijmen (17e BK).

Claire en Sanne waren de volgenden die van start gingen bij de Meisjes pupillen A. Het was erg druk bij de start, maar Claire herpakte zich prima door even aan te zetten en een goede positie te kiezen. Sanne kwam ook ongeschonden uit de strijd en kwam net achter een groepje meisjes te lopen. Terwijl Claire langzaam wat plekjes begon op te schuiven, viel het groepje voor Sanne uiteen waardoor ook zij nog wat deelnemers kon inhalen. Claire kwam als 11e over de eindstreep (6e Brabantse), Sanne finishte als 37e (19e Brabantse).

Een bijzonder aangename verrassing kregen we voorgeschoteld bij de jongens pupillen B. Omdat hij nog niet zo lang lid is en nog weinig crossen gelopen heeft is het moeilijk inschatten wat Abel kan. Hij verraste vandaag iedereen behalve zichzelf en Niels. Hij liep brutaal vooraan mee om op 250 meter voor de finish aan te zetten en naar een tweede plaats te lopen en het BK te winnen. In dezelfde wedstrijd liepen de even oude meisjes. Veerle heeft enkele crossen gemist maar had er zin in vandaag. Op het modderige parcours hield ze enkele meisjes maar ook jongens achter zich.

Bij de jongste categorie van de meisjes was het Sofie die weer meteen na de start voorin te vinden was. Zoals gewoonlijk ligt het tempo veel te hoog en vallen er vanzelf kinderen terug. Maar dat geldt niet voor Sofie, ze kon doorgaan waardoor ze een plaatsje naar voren schoof en op het tweede treetje, ook voor het BK, van het podium mocht gaan staan. Ongemeen spannend is het iedere keer bij de jongens pupillen C. Jorg was dit keer beter weg bij de start dan in zijn eerdere crossen. Als vierde liep hij het laatste pad naar de finish op en met een felle eindsprint werd het weer, net als in eerdere crossen, net voor de finish beslist. Jorg kwam dit keer duidelijk als derde over de finish. Maar ook vandaag dacht de jury daar weer anders over. In eerste instantie werd hij wel als derde het podium opgeroepen, na een protest werd het opnieuw bekeken, dus werd het wachten. Bij de nieuwe prijsuitreiking werd Jorg niet opgeroepen, maar de ouders van de als derde geklasseerde Myka Kuijpers van LGD meldden dat niet hun zoon maar Jorg derde was, waardoor Jorg alsnog het podium op mocht. Je hebt het verdiend Jorg, Myka en ouders van Myka bedankt voor de sportiviteit!

De wedstrijd bij de mini-pupillen telde niet als Brabants Kampioenschap. Deze jonge kinderen lopen met horten en stoten waardoor de onderlinge posities regelmatig wisselen. Tijdens het tweede kleine rondje beschikte Adam over de langste adem en liep daardoor naar een derde plaats. Voor Pepijn was er een 5e en voor Tim een 9e plaats.

Aan het eind van de middag mocht Ketje zich dus van zijn beste kant laten zien, maar na 10 keer het podium op moest ook hij naar huis om toe te leven naar een volgende wedstrijd.