Claire en Veerle aan de start van de Hel van Bakel.

De Hel van Bakel, ieder jaar in maart een bijzonder schouwspel op een grasveld ergens in Bakel. Tussen een worst voor de clarissen, vele sponsoren, mooie herinneringen en een goede organisatie strijden de deelnemers op een loodzwaar parcours (met recht een Hel).

Om 10.30 uur klonk het startschot van de jongste leeftijdsgroep, de 0 t/m 5 jarigen. De jongste telg uit de familie Kovacs-Borbas ging hier snel van start, keek één keer achterom en zag de hele groep voorbij komen. Met een grote glimlach liep Aron zijn ronde van 500 meter verder uit om op een 7e plaats te finishen. Het volgende AtH-atleetje aan de start was er een met heel veel meer cross-ervaring: Sofie wilde duidelijk iets bewijzen en ging met 10 meter voorsprong de eerste bocht door. Een meisje probeerde nog lang bij te blijven, maar de steile heuvel in het bos bezorgde Sofie definitief de overwinning bij de 6 en 7-jarige meisjes. Jongens in dezelfde leeftijdsgroep hadden we drie: Adam, Tim en Pepijn. Laatstgenoemde liep niet rechtuit bij de start en kwam daardoor ten val, maar kon nog aanpikken bij de andere 18 jongens. Adam en Tim hadden zich al in de groep genesteld en konden beslag leggen op een 5e en 7e plaats, niet ver van het podium. Pepijn wist zijn 500 meter lange inhaalrace af te sluiten op een 8e plaats.

Claire had goed naar Sofie gekeken; ze startte snel, kwam al snel alleen te lopen met nog één meisje in de achtervolging. Ook Claire kon het hoge aanvangstempo het langst volhouden, de heuvel werd doorslaggevend waardoor ze met 5 seconden voorsprong won. Veerle startte ook goed, kreeg het zwaar op de steile heuvel maar kon op het laatst nog twee meisjes voorblijven op plaats 10. De opbouw van Sanne was dan weer precies andersom: haar start was niet heel scherp, maar ze kon goed doortrekken en liep zo diverse meisjes voorbij. Met twee meisjes kort voor zich, kwam ze als 7e over de finish. Abel liep ook bij de 8/9-jarigen en na zijn snelle 1000 meter van de dag ervoor, werd het ook in Bakel een snelle wedstrijd. Slechts 500 meter liepen de jongens waarbij de strijd zich afspeelde tussen drie jongens. De beslissing viel in de eindsprint; Abel schoof een plekje op naar plaats 2 maar lag toen net te ver achter de nummer 1. Aan de streep scheelde het nog geen seconde. De broer van Rion, Collin, liep ook in deze wedstrijd mee. Zonder enige wedstrijdervaring wist hij ook de Bakelse Hel te overwinnen. Hij finishte als 22e en kon ook met een mooie herinnering naar huis.

Bij de 10 t/m 12 jarigen liepen de jongens en meisjes door elkaar. Mike, Jeroen, Rion, Thijmen en Roy (vriendje van Rion) trokken het AtH-blauw aan en legde 1000 meter oftewel 2 rondes af. Mike wilde graag winnen en kreeg een tegenstander van de Limbra-crosscompetitie mee. Hij deed echter wat hij in de Limbra ook deed; met een soepele tred loste hij zijn tegenstander in de slotronde waardoor hij de wedstrijd op zijn naam schreef. Jeroen kwam al in de eerste ronde op een zekere 3e plaats te lopen, maar kreeg in de slotronde het eerste meisje in het vizier. In de afdaling van de heuvel begon een lange sprint maar hij kwam net tekort. Voor de klassering had dit echter geen invloed. Rion, Thijmen en Roy maakte het ook onderling een interessante wedstrijd. Roy heeft minder ervaring en startte enthousiast, Thijmen nestelde zich in de grote groep en Rion bouwde de wedstrijd van achteruit op. Dit zorgde voor een totale wisseling van de onderlinge verhoudingen in de 2e ronde. Rion kon hier veel deelnemers inhalen en eindigde als 7e, Thijmen was de week vooraf ziek geweest maar bleef knap overeind op een 10e plaats en Roy viel op het zware parcours terug naar plek 14.

Nadat alle prijzen voor de jeugd in ontvangst waren genomen, was het de beurt aan de oudere jeugd en senioren. Lara, Thijs, Tom en Niels startten even voor het middaguur hun wedstrijd. Lara liep, daags na haar succesvolle wedstrijd in Gent, één ronde van 1400 meter. Ze had hier 6,5 minuut voor nodig, goed voor een mooie 2e plaats. Bij Thijs en Tom ging het logischerwijs een stuk harder. Thijs liep de 1400m-lange ronde net beneden de 5 minuten, waarmee hij zijn mooie cross-seizoen winnend afsloot. Tom liep zijn eerste wedstrijd voor AtH en bovendien zijn eerste cross in jaren; hij verraste vriend en vijand door Thijs continue in het vizier te houden. Dit werd na 5 minuten en 13 seconden beloond met een goede 2e plaats. Niels had al vaak in Bakel meegedaan, maar nog nooit liep hij de volledige afstand: 7000 meter (5 rondes). Doel was om de afstand binnen een half uur af te leggen. Door vlakke rondetijden (5.40-6.00-6.00-6.00-5.49) lukte dit; 29 minuut 29 seconden was voldoende voor een 5e plaats. Hiermee liet AtH zich opnieuw van haar sportiefste kant zien: 16 AtH’ers haalden 8 podiumplaatsen. Alleen Mike zal dit winterseizoen nog in actie komen op het NK Cross, voor de rest kijken we nu al uit naar het aanstaande baanseizoen.

Volksloop, Weert

Dinand Weerts deed mee in Weert aan de Volksloop. Hij finishte zijn wedstrijd over 2,4 km in 10 minuten en 3 seconden en won daarmee overtuigend de wedstrijd.