Aron 1000e podiumplek AtH

In de aanloop naar het cross-seizoen werd duidelijk dat dit winterseizoen de 1000e AtH-podiumplek behaald zou worden. Er werd een pool opgezet, met de tellerstand op 994 werd de Heldense Bossencross bijzonder spannend. Werd het Helden of zou het in Venray of Breda gebeuren?

Op het licht bevroren parcours lagen drie ronden van ca. 1500m te wachten op de mannen van de korte cross. Niels mengde zich meteen aan de kop van de wedstrijd en kwam na de eerste ronde als 2edoor. De onderlinge verschillen in de kop waren dusdanig dat de podiumplaatsen al verdeeld waren. Niels kon zijn tweede plaats makkelijk vasthouden maar kwam bovendien nog dichter bij de koploper. Zijn verrassende podiumplaats bracht de teller naar 995. Achter Niels bouwde clubgenoot Daan zijn wedstrijd zoals altijd rustig op. In de tweede ronde passeerde hij B-junior Mike die te voortvarend van start was gegaan wat hem in de tweede ronde al opbrak. Mike kon niet bij Daan aansluiten waardoor Daan in zijn eentje nog een aantal plaatsen opschoof. Ruud liep een prima wedstrijd en versloeg concurrenten waarvan hij nog niet eerder won. Ook Attila liep op een betere positie dan in de eerdere crossen dit seizoen.

De deelname bij de C-junioren had niet alleen concurrentie van de Abdijcross in Kerkrade maar ook van de nationale indoorwedstrijd in Apeldoorn. Het parcours bestond uit een kleine ronde van 400 en daarna nog twee bosronden van 1300 meter. Meteen na de start kwam Timo samen met Holten van Scopias aan kop te lopen. Timo bleef goed volgen en nam de koppositie in de laatste ronde over. Hij verzuimde om het tempo iets op te schroeven waardoor hij zijn tegenstander niet kwijt raakte. Deze zette op 300 meter voor de finish nog eens aan en verwees Timo naar een tweede plaats en de teller naar 996. Voor Abel bij de D-junioren 2 kleine rondjes en een bosronde, samen 2112 meter. Abel voelde zich voor de wedstrijd niet helemaal lekker maar liep na het eerste kleine rondje toch in de kopgroep van vier. Ook na de tweede doorkomst waren het er nog vier maar net voor het verlaten van het veld en het ingaan van de bosronde ging het tempo van Abel omhoog en nam hij meteen een kleine voorsprong die hij nog iets uitbouwde. Hij hield het tempo hoog waardoor de rest niet meer terug kon komen. Na Asten schreef hij ook Helden op zijn naam en ging de teller naar 997.

De D-meisjes gingen voor een ronde van 1282 meter van start. Een vervelende teenontsteking hield Sanne een aantal weken aan de kant, afgelopen week kon ze eindelijk weer beginnen. De wedstrijd vandaag kwam nog te vroeg maar ze was er weer bij. Na vier wedstrijden met een vierde plaats naar huis gestuurd te zijn, was Claire het beu. Ze startte zoals altijd goed maar deze keer kwam er geen terugval. Claire bleef gefocust op de loopsters voor haar en niet op degenen achter haar. Met nog 200 meter te lopen kwam de Duitse Kluckow dichterbij maar Claire sloeg de aanval af door haar eindsprint in te zetten. Daarmee liep ze naar een welverdiende derde plaats en ging de teller naar 998.

Met de pupillen nog te gaan werd er stiekem rekening gehouden dat de 1000e in Helden zou gaan vallen. Jorg wilde daar graag aan bijdragen en sloot dan ook meteen bij de koplopers aan. Aan het eind van de bosronde met nog 250 meter tot de finish kwam Jorg als derde door met een gat op de Koning van LGD. Er leek geen vuiltje aan de lucht, totdat de finish in zicht kwam en de Koning zijn sprint inzette waar Jorg geen antwoord op had. Weer een vierde plaats voor Jorg. Adam was goed weg bij de start maar bleef daarna ook het tempo goed hoog houden waardoor hij door kon schuiven. Toen hij op plaats 16 kwam te lopen was er een groot gat met de lopers voor hem. Hij kon niet voorkomen dat hij net voor de finish naar plaats 17 verwezen werd. Nadat hij op het startpad door de takken moest om jongens na de start in te halen kwam Joep steeds verder naar voren en liep net voor de finish bij Adam achterop en finishte dan ook als 18e. Tim was met de start wat achterop geraakt maar werkte zich met een groot doorzettingsvermogen naar voren. Hij kreeg zijn beide clubgenoten in het zicht, finishte kort na hen op een keurige 20e plaats en liet daarmee nog 27 jongens achter zich. De meisjes liepen hetzelfde rondje waarbij Anouk zoals altijd resoluut de leiding nam en met een kleine voorsprong het bos indook. De voorsprong was aan het eind van het bos iets groter geworden maar groeide daarna op de laatste 300 meter nog verder uit naar acht seconden en bracht ze de teller op 999. Achter haar liepen haar clubgenoten Sofie en Lieve bij elkaar. Lieve bleef Sofie goed volgen en hoefde Sofie pas na 900 meter te laten gaan. Als 8e en 9e kwamen ze over de eindstreep. Chiara hield de aansluiting met de meisjes voor haar waardoor ze op het allerlaatste rechte stuk nog een meisje kon passeren. Bij de B-pupillen ging Kevin goed van start maar kreeg het in de bossen zwaar. Bij het verlaten van het bos kon hij nog enkele jongens passeren.

De allerjongsten, C-pupillen en mini’s hadden twee kleine veldrondjes op het programma, 874 meter. Bij de C-pupillen jongens had Aron niet zo’n goede start maar hij was er op gebrand om de 1000e podiumplek te halen. Met een strakke blik ging hij aan het passeren en nam bij de doorkomst een vierde plaats in. Na het tweede rondje kwam hij als tweede het laatste rechte stuk op maar moest nog flink aan de bak om de nummer drie van zich af te houden. Door zijn tweede plaats won zijn papa Attila die op Aron gegokt had een gedeelte van de poolpot. Aron nam het geld voor zijn vader graag in ontvangst. Bij de meisjes liep Sofia beter dan in de eerdere wedstrijden en kon daardoor meer strijd leveren met haar concurrentes wat een 16e plaats opleverde. Bij de mini-pupillen ging Nina voor haar tweede wedstrijd van start. Ze begon misschien iets te hard, maar eindigde voor meisjes waar ze de eerste wedstrijd achter liep.

De uitslagen vind je hier.

Een dag eerder, op zaterdag was het terrein van de mooie abdij Rolduc in Kerkrade het decor van de 55e Abdijcross. Het parcours was licht bevroren behalve op enkele plekken na waar de zon voor modder had gezorgd. De pupillenronde ging niet over het spannendste deel van de mooie omgeving maar vooral over de gravelbaan en naastgelegen grasveld.

Bij de A-pupillen meisjes nam Anouk bij de start van de 1400 meter gedecideerd de leiding en had meteen een gaatje op Amina Dillman van de plaatselijke atletiekclub. Beide loopsters kennen elkaar van het Limbracircuit. De rest van het deelnemersveld had na de baanronde van 400 meter al een behoorlijke achterstand opgelopen. Amina bleef op een aantal meters hangen maar zoals zo vaak heeft Anouk de langste adem. Na de “bosronde” bij terugkomst op de baan bouwde Anouk het verschil uit tot 10 seconden. Ook Sofie ging hard van start maar miste kort daarna de aansluiting op de derde en vierde loopster waardoor ze alleen kwam te lopen. Onbedreigd liep Sofie naar een vijfde plaats. Daarna was het de beurt aan Jorg die zich ook meteen na de start in een groepje van vier aan de leiding nestelde. Na de baanronde was het groepje uit elkaar gevallen en voerde Jorg het veld aan gevolgd door Trommelen uit Maastricht. Jorg kwam als eerste weer terug op de baan maar kon de tweede aanval op de baan van Trommelen niet afweren. Met ruime voorsprong op de derde loper kon de tweede plaats hem niet meer ontgaan.