Groepsfoto Reusel

De 50e L’Avant Sylvestrecross in Reusel had alle ingrediënten die nodig zijn om een cross genoemd te mogen worden. Heuvels, slingerpaadjes en, door de sneeuw gevallen in de nacht voorafgaand aan de cross, veel modder. Ondanks de Belgische deelname was het aantal deelnemers minder dan we in andere crossen gewend zijn. Maar de kwaliteit leed daar zeker niet onder.

Bij de mannen korte cross, 2020 meter verdeeld over 2 rondjes liet Niels meteen na de start zien dat hij op een goede klassering gebrand was. In tweede positie verdween hij het bos in. Na de doorkomst was hieraan niets veranderd. De Belgische koploper Agten vergrootte na een versnelling in de tweede ronde zijn voorsprong. Maar ook Niels liep in de tweede ronde verder uit op zijn volger en keek tevreden terug op deze cross. B-junior Mike had vanwege de afstand gekozen om met de mannen korte cross mee te lopen. Als hij het advies om niet al te hard van start te gaan had opgevolgd, was Mike verder voorin gekomen. In de tweede ronde brak zijn te hoge aanvangstempo Mike op.

Voor Timo lag bij de Junioren C hetzelfde parcours en afstand te wachten zij het dat de ondergrond van ijs veranderd was in modder. De wedstrijd werd van meet af hard gemaakt maar Timo sloot op een derde plaats goed aan bij de koplopers. In de tweede ronde kwam de nummer vier dichterbij en stoomde door naar een tweede plek. Op het laatste slingerpad met nog een bocht richting finish ging Timo de Belg Cant voorbij en mocht de bronzen medaille in ontvangst nemen. Abel (JD) had een lus minder te lopen waardoor de te lopen afstand 1540 meter bedroeg. De jongens gingen hard weg waardoor Abel, die iets te aarzelend startte, wat achterop raakte. Na een korte tussenversnelling vond hij de aansluiting alsnog. Als derde loper begon hij aan de tweede ronde waarin hij nog een plaats wist te winnen en alleen de Belg Kopriva voor zich hoefde te dulden.

Zijn jongste broertje Aron was de volgende AtH-er die de modder in mocht, voor 1 ronde van 770 meter. Aron heeft liever een langere afstand, hij komt bij de crossen altijd opzetten na deze afstand. Dat ging vandaag dus niet waardoor hij genoegen moest nemen met een 6e plaats.

Voor de A-pupillen stond een 1540 meter op het programma. Sofie maakte er bij de meisjes een bijzonder spannende wedstrijd van. Als zesde ging ze het bos in maar werkte zich keurig op naar een tweede plaats. Bij het uitkomen van het bos stond een hek niet helemaal goed en koos Sofie het verkeerde pad waardoor ze aan de verkeerde kant van het hek kwam te lopen. Ze moest omkeren en terug lopen waardoor ze terugzakte naar een vierde positie. In het bos haalde ze de derde loopster in en met alleen het rechte finishstuk nog te gaan leek het erop dat ze nog een tweede plaats kon halen. Dat zat er echter niet meer in, bovendien kwam de nummer vier nog opzetten en wees de chip uit dat die net iets eerder over de finishlijn ging. Bij de jongens nestelde Jorg zich meteen in de kopgroep van drie. Hij gaf geen krimp tijdens de twee ronden en had als sprinter een goed vooruitzicht met alleen het rechte finishstuk nog te gaan. Terwijl Jorg als derde de allerlaatste bocht omging hadden de eerste twee de eindsprint al ingezet en waren al een aantal meters weg. De derde plaats van Jorg kwam niet meer in gevaar waardoor hij het podium op mocht. Eerstejaars Adam kwam in het bos tijdens het eerste rondje als 11e door. Komt hij in andere crossen in het tweede gedeelte verder naar voren, vandaag lukte hem dat niet. Het zware parcours had zijn tol geëist waardoor Adam wat posities verloor.

Na de 26 meter hoge uitkijk- en klimtoren beklommen te hebben, werd met een hele berg was en vier ereplaatsen de terugreis naar Helmond aangevangen. De uitslagen vind je hier.