Timo aan de leiding in Helmond

Ondanks de regen voorafgaand aan de wedstrijddag was het niet modderig in de Stiphoutse bossen. Het parcours was door de losse bovenlaag zwaarder dan vorig jaar én dan het er op het oog uitzag. Start en finish waren op de atletiekbaan.

De eerste AtH-ers gingen van start bij de mannen korte cross, 4740 meters verdeeld over twee ronden. Niels meldde zich meteen aan de kop van het veld om in de bocht bij de overgang van baan naar bos uit het gedrang te blijven. De benen voelde vanaf het begin al vermoeid waardoor het niet zo lekker liep als in Belfeld vorige week. Als 6e kwam Niels over de finishlijn. Daan wist ondanks nog weinig trainingsmeters zijn starttempo goed vol te houden waardoor hij zijn naaste concurrent van de eerste wedstrijd voorbleef. Ruud zet zijn opwaartse lijn voort, net als in de eerste twee wedstrijden was hij ook vandaag weer twee minuten sneller dan vorig jaar. Liep Attila al twee keer de tijd van Ruud van 2017, dat zat er vandaag niet in, maar de herkansing komt over drie weken in Deurne. Tegelijk met de mannen liepen de jongens junioren B waar Mike relatief snel van start ging en vlak bij Daan kwam te lopen. Waar Mike de kilometertijd constant hield, kon Daan nog versnellen en liep weg bij Mike. Mike had nog wel een snelle laatste 300 meter in de benen.

De eerste start van het jeugdprogramma klonk voor Timo (JC) voor 1 ronde van 2500 meter. Timo ging hard weg en kreeg alleen oud-clubgenoot Jeroen van Lith met zich mee. Na het eerste lange bospad, voor de tweede bocht had hij Jeroen al op achterstand gezet. Zijn voorsprong liep op naar 23 seconden. Voor Abel en Cas (JD) was een kleinere ronde van 1890 meter uitgezet. Op de zandvlakte, na 600 meter, maakte Abel deel uit van het kopgroepje van drie. Hij bleef goed volgen, al moest hij even verder in de ronde een achttal meters prijsgeven. Met nog 350 meter te gaan verzuimde Abel aan te sluiten  bij de twee koplopers die het moeilijk kregen. Zijn derde plaats werd van achteruit niet meer bedreigd. Cas was verder naar achter te vinden na de start, al vrij snel viel het veld uit elkaar en kwam hij alleen te lopen. Als 21e beëindigde Cas zijn tweede cross.

De afzetlinten werden verzet voor een ronde van 1470 meter voor de D-meisjes en A-pupillen. Slechts 13 D-meisjes gingen van start. De twee koploopsters waren duidelijk sterker dan de rest. Daarachter nam Claire al vroeg in de wedstrijd een vierde positie in. De latere nummer drie kwam van achter opzetten maar ook Claire ging het meisje wat voor haar liep voorbij waardoor ze weer als vierde kwam te lopen. Op het laatste rechte bospad was het verschil met de derde plaats te groot om dat nog te overbruggen, maar er was wel een houten medaille voor haar. Ook Sanne ging goed van start maar kwam alleen te lopen op een zesde plaats. Het verschil met nummer vijf was iets te groot om nog goed te maken op het laatste stuk, haar zesde plaats kwam geen moment in gevaar. Marta ging van start voor haar eerste cross dit seizoen. Door het geringe deelnemersaantal kwam ook Marta alleen te lopen. Het meisje voor haar had een grote voorsprong op Marta, maar met nog 200 meter te gaan ging het tempo omhoog. Op de finish kwam ze slechts een seconde tekort.

De jongens pupillen A liepen dezelfde ronde. Jorg had er zin in en vertrok vanaf de koppositie die hij lang vast kon houden. Toen hij door de latere winnaar achterhaald werd kon hij op een paar meter blijven hangen. Is normaal gesproken de sprint Jorg zijn gevaarlijke wapen, vandaag kon hij daar geen gebruik van maken. De nummer drie kwam dichterbij en passeerde Jorg net voor de finishlijn, Jorg kon nog wel Myka Kuijpers van LGD voor blijven. Achter Jorg was ook Joël hard van start gegaan, misschien iets te hard maar hij wist de schade beperkt te houden. Hij liet vandaag jongens achter zich die in de eerdere crossen voor hem zaten. Casper deelde zijn race anders in. Hij begon iets behoudender en begon na het aanloopstuk aan een inhaalrace. Hij passeerde ook zijn clubgenoot Joël en ondanks dat hij een wedstrijd minder gelopen heeft stijgt hij in het tussenklassement. Pepijn was hard weggegaan maar moest wat gas terug nemen waardoor hij zijn clubgenoot Tim, die vlak achter hem liep voorbij zag komen. Pepijn zag ook zijn meer naar achter gestarte clubgenoot Adam voorbij komen. Tim trok goed door maar kon niet voorkomen dat Adam ook hem voorbij kwam. Met nog 300 meter te gaan ging Pepijn nog vier jongens voorbij en kwam nog heel dicht bij Tim. Toen de meisjes pupillen A klaar stonden voor hun start begon het heel zachtjes te regenen. Dat maakte Anouk niet uit, als eerste ging ze het startveld af en kwam als eerste datzelfde veld weer op naar de finish. Maar onderweg kreeg ze wel Kirsten van den Hurk van LGD mee die op enkele meters bleef hangen. Op het laatste bospad vond Anouk het genoeg en verhoogde haar tempo waardoor ze de overwinning gemakkelijk op haar naam schreef. Met haar gelopen tijd was ze sneller dan alle jongens pupillen en was ze tweede geworden bij de D-junioren. Sofie had geleerd van haar start van vorige week en koos voor hetzelfde strijdplan. En was daarmee ook vooraan in de wedstrijd te vinden. Helaas voor Sofie leverde het vandaag geen podiumplaats op maar haar vierde plaats kwam niet in gevaar wat ook haar een houten medaille opleverde. Ook Lieve is, als eerstejaars, vooraan in het veld te vinden. Een top tien notering lijkt vaste prik te worden, vandaag was het zelfs plek 7 en kwam ze nog heel dichtbij de zesde plaats. Eerstejaars Chiara kon vandaag aansluiten bij enkele meisjes die ze goed bleef volgen. Op het laatste stuk in het bos moest ze een meisje voorbij laten maar stijgt ze in het tussenklassement.

Voor de jongste pupillen was een kortere ronde van 960 meter uitgezet. Na zijn te rustige start van vorige week vloog Kevin er vandaag bij de B-pupillen vol in. Misschien iets te hard, toch zette hij goed door en gaf zich ook op het laatste stuk niet gewonnen. Een mooie zevende plaats. Voor Benjamin was het een kennismaking met het crossen. Hij maakte een prima debuut waarbij hij het niet toeliet dat hij op het finishstuk voorbij werd gelopen. Een 14e plaats is een mooie debuutklassering. Bij de laatste jongensstart ging Aron vrij achterin het bos in. Uit het zicht van de supporters had hij goede zaken gedaan en was opgestoomd naar plaats vier. Toen hij een aanval plaatste op de nummer drie, ging die jongen ook versnellen, waardoor Aron weer een houten medaille kreeg omgehangen. In tegenstelling tot de andere jeugdcategorieën waren bij de C-pupillen meisjes meer deelnemers dan bij de eerdere wedstrijden. Sofia liep haar wedstrijd met een meisje net voor en achter haar. Ze kon haar plek vasthouden en genoot van het laatste stuk waar veel van haar supporters stonden. Bij de mini-pupillen meisjes ging Nina voor het eerst van start. Nog onbekend met wedstrijden ging ze te hard van start wat haar later een beetje opbrak. Maar met de finish in zicht knokte ze zich naar de tiende plaats en heeft ze de smaak te pakken.

Het veld bij de G-atleten lag al snel uit elkaar. Collin en Jeroen gingen te hard van start, kort daarna stokte het tempo bij beiden. Jeroen kon zich weer herpakken en kwam na een felle sprint als derde over de finishlijn. Na even rustig aan gelopen te hebben kwam ook Collin over de finish en kreeg ook de herinneringsmedaille omgehangen.