Abel op weg naar Brabants Kampioenschap Cross

Op het terrein van recreatiepark “Het Witven” in Veldhoven vond de strijd plaats om het Brabants Kampioenschap cross. De senioren en junioren kregen met een gevarieerd parcours te maken, een zompige zuigende ondergrond om het Witven, modderige graspaden en een paar korte maar steile hellinkjes. Voor het publiek was het geheel bijzonder goed te volgen, de atleten waren bijna de hele tijd in beeld. Het Brabants Kampioenschap gold niet voor de mannen korte cross, waarbij al vrij snel in de wedstrijd de podiumplaatsen verdeeld waren. Na 2450 meter kwam Niels als tweede over de finish.

Voor Mike stond bij de jongens C dezelfde afstand en ronden op het programma als voor Niels. Kort na de start vond Mike als laatste aansluiting bij het achtervolgende groepje. Toen degene die voor Mike liep het groepje moest laten gaan, ging het voor Mike dubbel zo hard omdat hij ook de jongen voor hem moest laten gaan. In de laatste ronde van 1000 meter kreeg Mike het steeds moeilijker waardoor hij nog enkele jongens voorbij zag komen.

De volgende start voor AtH was die van de jongens D, voor Timo 1480 meter verdeeld over een kleine en een middenronde. Kort na de start scheidde een kopgroep van vier jongens, waaronder Timo zich duidelijk af van de rest van het veld. Toen het tempo omhoog ging aan de overkant van het ven bleef Timo goed volgen. Op 400 meter kwam er een versnelling van van Orsouw uit Oss waardoor de groep uit elkaar viel. Timo reageerde door zijn tempo ook omhoog te gooien en probeerde van Orsouw te achterhalen. Dat lukte hem niet maar Timo liep wel weg bij nummer drie en vier en kreeg even later verdiend de zilveren medaille omgehangen.

Het parcours van de pupillen bestond uit een rondje van 400 meter wat vooral over modderige graspaden voerde waar verschillende kinderen hun schoen uit moesten vissen. De pupillenwedstrijden vingen aan met de jongste categorieën: de mini- en C-pupillen samen. Dat betekende 2 rondjes voor Aron, die in het tweede rondje aan een ware inhaalslag bezig was. Na een valpartij bij de start kwam hij bijna op de laatste positie terecht, daarvan wist hij een vierde plaats te maken. Bij de B-pupillen jongens ging ook Adam in zijn twee rondjes verschillende jongens voorbij. Er werd hard gestart waardoor ook Adam in de achterhoede te vinden was, maar gaandeweg de wedstrijd begon hij in te lopen op de rest en haalde nog een knappe top-tien notering. Lieve raakte in de binnenbocht na de start bij de meisjes pupillen B een beetje ingesloten waardoor ze wat achterop raakte en op een zevende positie liep. De drie podiumplaatsen waren al vroeg verdeeld maar toch zette ze op 200 meter voor de finish nog eens flink aan, met als beloning een vierde plaats en de felbegeerde houten medaille.

De oudste pupillen jongens en meisjes liepen 1330 meter wat 3 rondjes betekende. Abel kwam als vierde de eerste bocht om, trok even hard door waardoor hij los kwam van de rest. Met een voorsprong van 20 tot 25 meter op de rest liep hij zijn drie ronden waarbij op 300 meter voor de finish het even leek dat zijn achtervolger dichterbij kwam. Even zette Abel aan om te laten zien dat hij toch echt de sterkste was, Gratulálok, Abel! Daarachter ging ook Jorg hard van start en kwam als zevende de eerste bocht om. Jorg probeerde om aan te sluiten bij de achtervolgende groep maar deze ging net iets te hard. Toch bleef hij proberen om aansluiting te krijgen bij de jongens voor hem. In zijn eindsprint om plek zeven viel Jorg op het laatste modderige stuk naar de finish. Zijn behaalde achtste plaats betekent wel dat hij de snelste was van de eerstejaars A-pupillen.

De laatste start van de dag was die van de meisjes A-pupillen waar Sofie wel erg hard van start ging. Na het eerste rondje kreeg ze het zwaar maar ze bleef knokken voor een goede klassering, plaats 7 in een veld van 34 deelneemsters is een prima resultaat. Anouk was harder gestart dan in andere wedstrijden waardoor ze zich eerder vooraan in het veld meldde dan in andere wedstrijden. Het tempo lag hoog waardoor er geen kopgroep was maar losse loopsters. In de derde en laatste ronde schoof Anouk door naar een derde positie. Maar de nummer vier in de wedstrijd kwam terug en ging Anouk weer voorbij en bleef dit tot aan de eindstreep volhouden. Met haar vierde plaats was Anouk wel ruim de snelste van de eerstejaars A-pupillen.

Met twee podiumplaatsen en drie vierde plaatsen bij het Brabants Kampioenschap en nog een podiumplaats bij de Witvencross kunnen we tevreden terugkijken op deze goed georganiseerde wedstrijd op een hele mooie locatie. De uitslagen vind je hier.