Abel 2e in de Mastboscross

In het laatste weekend van januari vonden twee crossen plaats met deelname namens AtH. Terwijl de meeste deelnemers onderweg waren naar de Limbracross in Venray, streden Anouk en Abel bij de fameuze Mastboscross in Breda, onderdeel van het Nationaal Crosscircuit. Anouk startte deze zondag als eerste en hoopte vooral beter te lopen dan de vorige week in Kerkrade. Na de start werd het deelnemersveld al snel op een lang lint getrokken. Anouk startte daarbij op een positie net buiten de top 10. Normaal gesproken zou ze zich dan al snel naar voren beginnen te werken, maar opnieuw bleek ze nog wat energie te kort te komen. De week tussen Kerkrade en Breda was dus niet lang genoeg om de griepperiode af te sluiten en dus moest ze helaas nog genoegen nemen met een 12e plaats.

Abel had duidelijk geleerd van de tactische steekjes die hij in Kerkrade had laten vallen: in Breda liep hij heel erg alert. Hij begon aan de staart van een kopgroep van vijf die zich direct na de start vormde. Aan het eind van de eerste ronde schoof hij door naar de tweede positie, een gunstige zet omdat de kopgroep niet veel later uit elkaar viel. Drie jongens waren nu nog over, met Abel in tweede positie. Aan de kop werd steeds harder gesleurd, om tegenstanders af te schudden. Van de uit elkaar gevallen kopgroep hield Abel het langste stand in het kielzog van de latere winnaar. Pas in de laatste halve kilometer moest Abel definitief passen, maar bleek zijn voorsprong op nummer 3 al zeker 25 meter te zijn geworden. Die voorsprong ging op het laatste rechte stuk niet meer verloren en dus mocht Abel naar het op één na hoogste treetje van het podium in de Mastboscross.

Op een droog en snel parcours, met bij de jeugd bijna lenteachtige temperaturen, vond de achtste Limbracross plaats. Plaats van handeling was het natuurgebied Vlakwater in Venray. Omdat de beste zeven resultaten voor het klassement in deze crosscompetitie tellen, kunnen een aantal lopers mindere resultaten gaan wegstrepen. Bij het startschot voor Mike, jongens B, was het nog fris. Dat weerhield Mike niet om weer mee te strijden voor een podiumplaats. Al aan het begin van de 4020 meters liep Mike op een tweede positie. Tijdens de twee ronden kon hij die plek makkelijk vasthouden. Bovendien kan een tweede plaats in het eindklassement hem niet meer ontgaan. Dat had Mike aan het begin van het seizoen niet verwacht. Bij de C-junioren had Timo het vandaag tijdens zijn 3100 meter wel heel erg gemakkelijk. Na 1000 meter kwam Timo door met zo’n grote voorsprong dat het even leek of hij de enige deelnemer was. Met bijna een halve minuut voorsprong passeerde hij als eerste de finishlijn. Ook de winst van het eindklassement haalde hij hiermee vandaag al binnen. Sanne zorgde bij de C-meisjes voor meer spanning. Vanaf de start ging ze brutaal mee in de strijd om plaats 3, 4 en 5. Na deze vijf meisjes was er een enorm gat met de rest van het veld, uiteindelijk maar liefst 50 seconden. Sanne bleef bij haar directe concurrenten. Met nog 500 meter te gaan liep Sanne op een 4e plaats, op de hielen bij nummer 3 en met een klein gaatje op nummer 5. 100 meter verder had nummer 5 zich weer bij de andere twee gevoegd. Het werd een bijzonder spannend slot waarbij Sanne heel knap als vierde de eindstreep passeerde, op slechts 1 seconde van het podium.

Dezelfde afstand voor Jorg bij de D-junioren, die aan de start zijn concurrenten uit het klassement miste. Aangemoedigd door zijn clubgenoot Abel, die in Breda gelopen had, liet Jorg er geen gras overgroeien. Net als zijn broer Timo liep hij weg bij de rest van de deelnemers om onbedreigd deze cross te winnen. In het algemeen klassement kan alleen Abel, die een wedstrijd minder gelopen heeft, hem nog passeren. Bij de D-meisjes werd erg hard gestart, waarbij de podiumplaatsen en de volgorde al vroeg in de wedstrijd bekend waren. Sofie nam al direct de derde positie in, deze positie kwam tijdens de 1550 meter geen moment in gevaar. In het algemeen klassement neemt Sofie een 3e plaats in, clubgenote Anouk heeft echter 3 wedstrijden, i.v.m. ziekte en deelname aan het nationale circuit, minder gelopen. Door deelname aan de laatste twee wedstrijden kan Anouk het klassement nog helemaal op zijn kop zetten.

De pupillen kregen meerdere ronden van 500 meter te lopen. De A-pupillen gingen 3 maal rond, de jongeren 2 maal. Bij de jongens A-pupillen ging Tim hard weg met kort daarachter Adam. Kevin liep midden in de grote groep. De eerste twee ronden gaf Tim in de achtervolgende groep achter de koplopers goed partij. In het derde en laatste rondje kreeg hij het zwaar en moest terrein prijsgeven. Het ging vooraan te hard voor Adam maar eenmaal onderweg kwam Adam weer in zijn tempo en begon weer aan een inhaalrace. Tussen Tim en Adam kwamen twee andere jongens over de finishlijn. Eerstejaars Kevin hield goed stand in het grote deelnemersveld. In een soort niemandsland kwam Kevin over de eindstreep. Alle drie de jongens kunnen na vandaag een wedstrijd wegstrepen. Bij de meisjes zagen we Lieve hard van start gaan en maakte zij het net zo spannend als Sanne bij de C-junioren. Constant op een derde plaats lopend kreeg Lieve Renske Mennen uit Deurne mee. Met nog 200 meter te gaan leek de uitslag vast te staan en Lieve op een derde plaats af te stevenen. Maar Mennen kwam weer terug en passeerde Lieve. Lieve gaf echter niet op en bleef Mennen met lange passen volgen. Net voor de finish capituleerde de Deurnese en ging Lieve net voor haar over de eindstreep. Luna was na afloop niet tevreden maar liet vandaag meisjes achter die in eerder crossen voor haar liepen. Bovendien eindigde ze ruim bij de eerste helft. Chiara liep in een groepje meisjes wat ze in de laatste ronde moest laten gaan waardoor ze in een niemandsland kwam te lopen. B-pupil Aron begon aan zijn twee ronden op een derde plaats. In de eerste ronde liet hij al zien dat hij daar geen genoegen mee nam en schoof door naar de tweede plaats. De leider in de wedstrijd was te ver weg om nog te achterhalen. In deze categorie blijft het bijzonder spannend in het algemeen klassement. De winnaar van vandaag heeft nog een wedstrijd minder gelopen dan Aron maar Aron kan in de volgende wedstrijden een slechter resultaat wegstrepen. Theoretisch kan het eindverschil slechts 5 punten bedragen. Aron houdt het tot het eind spannend. De laatste start van vandaag was o.a. voor Marcus (JPC), Nina (MPC) en Dex (JPmini), samen 53 kinderen. Marcus liep in de eerste ronde goed in de grote groep. In de tweede ronde kreeg hij het iets zwaarder waardoor hij door een aantal jongens gepasseerd werd. Het verschil met zijn voorganger was te groot om op het laatste stuk nog dicht te lopen. Bij de meisjes is Nina al een aantal weken niet helemaal fit. Dat is terug te zien aan haar laatste uitslagen. Ook vandaag had ze niet genoeg puf om vooraan mee te doen. Na een paar honderd meter viel ze terug. Haar puntentotaal bijeen gelopen in de eerste wedstrijden zorgt er voor dat ze in het eindklassement op het podium gaat komen. De resultaten van de laatste twee wedstrijden zullen de kleur van de medaille bepalen. Dex begon de wedstrijd met een valpartij waardoor hij in de achtervolging moest. In de volgende 800 meters had hij zich naar een tweede plaats gewerkt, met de derde loper vlak achter hem. Net voor de een na laatste bocht, op 150 meter voor de finish, viel hij en kwamen de derde loper en anderen voorbij. Dex krabbelde snel op en ging weer in de achtervolging. En niet zonder succes. De 150 meter waren genoeg om nog als tweede te eindigen. Ook in het eindklassement gaat Dex op een mooie tweede plaats eindigen.

Een woord van dank aan de organisatie die door middel van stickers op de startnummers zorgde dat het publiek de wedstrijden van samengevoegde categorieën goed kon volgen.

De uitslagen van Breda vind je hier en die van Venray hier.