Groepsfoto Heythuysen

Daar waar sommige AtH’ers al zeker waren van hun plaats in het eindklassement van de Limbra-crosscompetitie, was de Leudalcross voor anderen toch vooral het toneel van de eindstrijd in het circuit. In het bos rondom natuurgebied Leudal, hadden Jean-Paul en Daan echter hun ogen vooral op elkaar gericht. Jean-Paul begon met een ander strijdplan dan in de andere crossen; het vanaf het begin volgen van Daan kwam als een verrassing. Daan liet zich echter niet gek maken en liep zo’n 1,5 ronde voor zijn clubgenoot. Tot Jean-Paul een versnelling plaatste en een doorbraak probeerde te forceren. Daan kreeg het zwaar en kon het tempo niet volgen. Een paar honderd meter verder begon echter ook Jean-Paul deze versnelling te voelen en kwam Daan dichterbij. Op het moment van aansluiten rook Daan zijn kans en versnelde voldoende om Jean-Paul definitief af te schudden. Met deze onderlinge strijd werd Daan 14e en Jean-Paul 15e.

Bij de C-junioren had Thijs een 2e plaats in het klassement al te pakken. In de wedstrijd was deze 2e plaats ook al snel binnen handbereik, want het verschil dat al in het begin van de wedstrijd ontstond was dusdanig groot dat de twee aan de leiding niet meer terug te halen waren. Hoewel ook Thijs zijn directe concurrent moest laten gaan, was het indrukwekkend om te zien hoe Thijs bleef aandringen. Door te blijven knokken bleef het onderlinge verschil overzichtelijk tot aan de streep; Thijs werd knap 2e op 6 seconden van de nummer 1.

D-junior Mike kwam in een sterk bezette wedstrijd aan de start. Met name de eerste 5 gingen er hard in. Nadat de eerste 2 deelnemers zich afsplitsten bleef er nog een plekje op het podium te vergeven. Mike deed er alles aan om dáár aanspraak op te maken; door een flinke versnelling viel het groepje van Mike uit elkaar en kwam hij op voorsprong ten opzichte van zijn tegenstanders. Een sterke slotronde maakte dat hij 3e werd, met een veilige voorsprong van zo’n 10 seconden. In het eindklassement van de Limbra-competitie werd Mike eveneens 3e. Rion liep in hetzelfde veld en had in het begin wat moeite om aansluiting bij een groepje te vinden. In de tweede helft van de wedstrijd ging de knop om en hoewel de groep niet meer bij te halen viel, knokte hij zich goed terug naar een 24e plaats. Bij de meisjes D had Bo zich afgemeld vanwege een ‘pijntje’ in de kuit, maar ze was wel aanwezig om haar mede-AtH’ers en andere MD aan te moedigen. Bovendien had ze de overwinning in het klassement al op zak, dus kon ze zich alsnog naar het podium vervoegen.

Al bij de start wist Jeroen dat hij het klassement bij de jongens pupillen A had gewonnen. De strijd in de wedstrijd lag uiteraard nog helemaal open, Jeroen, Timo en Dinand gingen dan ook fanatiek van start en kort daarachter bevond zich ook Thijmen in de voorhoede van de groep. Al snel nam Jeroen de leiding om het tempo hoog te houden. Timo kon dit volgen, Dinand en Thijmen moesten de kopgroep laten gaan. Nadat Jeroen de groep had gebroken, zag ook Timo zijn kans op een tempoversnelling. Echte verschillen ontstonden er niet en dus begon in de slotronde Jeroen nog maar eens aan het groepje te trekken. Deze poging slaagde wel, en dus liep Jeroen (met in zijn kielzog Timo) weg bij het groepje. Jeroen won daarmee de wedstrijd en het klassement, Timo werd 2e in de wedstrijd én het klassement. Dinand had intussen het groepje moeten laten gaan, en dreigde teruggehaald te worden door het achtervolgende groepje. Hij bleef echter knokken om terug te komen naar de kopgroep en stelde daarmee een 7e plaats (en 5e in het klassement) veilig. Thijmen zat wel in deze achtervolgende groep, maar kon in de slotronde geen verandering brengen in de 13e plek waar hij op liep. Wel in lijn met de rest van het seizoen en in de schaduw van de andere AtH’ers heeft hij een keurig crossseizoen gedraaid.

Claire had nog kans om vijfde te worden in het klassement. Dit maakte haar merkbaar fanatiek, maar nadat het startschot klonk leek ze even iets té fanatiek. Ze kwam in de kop van de wedstrijd het bos in, waar ze al snel voorbij werd gelopen. Daardoor werd met name de tweede ronde een zware, maar Claire kan hier steeds beter mee om gaan. Ze liep haar cross verder op een 7e plaats en met een goed eindschot greep ze net naast de 6e plaats. Die positie bemachtigde ze wel in het eindklassement, een keurig resultaat als 1e jaars MPA. Sanne startte in dezelfde wedstrijd en dreigde al kort na de start de grote groep meisjes voor haar te moeten laten gaan. Met wat aanmoedigingen wist ze toch even een tandje bij te zetten en sloot ze terug aan. Dit heeft haar goed geholpen, want uiteindelijk bleef ze een groepje meisjes voor wat haar een 26e plaats opleverde.

Abel is bij de B-pupillen halverwege het cross-seizoen ingestroomd, maar is inmiddels al een vaste waarde voorin het deelnemersveld. Ook weet hij de crossen beter in te delen en maakt hij het zijn voornaamste tegenstander moeilijk. Deze tegenstander zocht hij meteen na de start op en samen liepen de twee de bosrondes in. Achter het tweetal ontstond een gat en dus ging het duel wederom om plaats 1 en 2. Gedurende de cross van 1400 meter probeerde Abel diverse malen de winst binnen te halen. Helaas duwde zijn tegenstander Abel weg als hij voorbij wilde. Hierdoor kon Abel het verschil niet maken, ondanks dat hij het zichtbaar makkelijker had. Dit bleef zo tot de finish, waardoor Abel niet alles uit zichzelf kon halen en 2e werd. Met slechts 6 gelopen wedstrijden werd hij toch knap 4e in klassement. Veerle liep in het zelfde deelnemersveld mee. Crossen is niet haar ding, maar ook in Haelen zette ze keurig door. De grote groep verloor ze weliswaar al snel uit het oog, maar desondanks liep ze na 8 minuten als 12e over de streep.

Bij de jongste categorieën, de C- en mini-pupillen, heeft in deze editie van de Leudalcross maar één man aan de leiding gelopen; Jorg domineerde de cross van begin tot eind. Het cross-avontuur in België heeft voor hem de ogen geopend, want sindsdien wist hij met een snellere start iedere cross te winnen. Ook in deze cross liep hij, vrijwel onbedreigd, naar de winst. Wel kwam er nog een meisje dichtbij, een meisje dat het Sofie moeilijk maakte vandaag. Kort na de start ontstond namelijk een groepje van enkele jongens en drie meisjes. In de tweede helft van de cross kwam hier verschil in en trok Sofie aan het kortste eind; ze werd in een felle strijd 3e. De mini’s van AtH hadden deze cross minder onderlinge positiewisselingen dan vorige week. Adam was de andere twee al snel kwijt, Pepijn liep het grootste gedeelte van de cross net achter Tim. Voor Adam leverde de snellere start een mooie 2e plek op, Tim completeerde het podium op plaats 3 en Pepijn werd 5e. Voor het Limbra-klassement was dit ook een goede wedstrijd: Jorg won het klassement bij de JPC met een gelijk aantal punten en Sofie won de MPC. Tot slot heeft Pepijn de Limbra-reeks bij de mini-pupillen gewonnen, voor Tim die 2e werd en Adam werd net als zijn broer 4e met een wedstrijd minder gelopen.

Ook in de laatste cross van de Limbra-crosscompetitie hebben de AtH’ers gestreden voor wat ze waard waren. Het leverde mooie wedstrijden op met resultaten waar we trots op kunnen zijn. De slotwedstrijd was goed voor 9 podiumplaatsen en 12 prijzen in het totaalklassement. Mede gezien de vooruitgang van diverse atleetjes kunnen we nu vol verwachting gaan uitkijken naar het baanseizoen, maar niet voordat ook de laatste crossen en indoorwedstrijden zijn afgewerkt.