Nu de bladeren weer van de bomen vallen, begon het rond te zingen in de groep: het crossseizoen staat weer voor de deur! Nog maar net twee weken na de successen van Alphen aan den Rijn stond vandaag de eerste cross in Weert op het programma, en tussen alle prachtige herfstkleuren door werd het ook een succesvolle cross.

In de ochtend trapte Monique Spoor namens AtH af bij de V45. Het af te leggen parcours was zo’n 4300 meter, voor Monique een korte afstand maar ze wilde dit toch graag proberen na een lange knieblessure. Ze kwam slechts 4 seconden tekort voor een podiumplek, maar toch was de wedstrijd geslaagd en kan ze tevreden terugkijken op een goede wedstrijd.

Een klein uurtje later stond Thijs van Lith aan de start bij de JJC. Een jaartje verder, een categorie hoger en dus ook een langere cross (2900m). Ook Jens Peeters (Eindhoven Atletiek) stond aan de start en gooide meteen na de start het tempo omhoog. Thijs liet zich niet gek maken en liep gewoon zijn eigen wedstrijd. Langzaam werd de onderlinge afstand weliswaar wat groter, maar Thijs was wel in staat om zijn 2e plaats twee rondes lang vast te houden. Daarmee was de allereerste AtH-podiumplaats in een cross een feit.

Bij de D-junioren kwamen Mike, Rion en Bo in actie. Mike ging vanaf de start direct achter zijn voornaamste concurrent Guus Winkelman van ’t Jasper Sport aan. Dit voortvarende begin werd Mike in de tweede ronde teveel, waardoor hij Falco Aarts uit Maastricht voorbij moest laten gaan. Gelukkig had Mike nog voldoende energie om de heuvel op te knallen en als 3e over de streep te komen. Voor Rion van Eerd was het zijn eerste cross langer dan 2 kilometer. Dit ging hem goed af, hij kon zijn aanvangstempo de hele wedstrijd vasthouden en finishte als 24e.

Ook Bo ging voor het eerst als D-junior van start. Als 1ste jaars hield ze zich goed staande, al snel na het begin kwam er een drietal met daarin Bo op kop te liggen. Op de zandvlakte achterin de ronde liep Bo dusdanig makkelijk dat ze hier een flinke versnelling kon plaatsen, waarmee ze alvast één tegenstandster afschudde. Het overgebleven tweetal liep vervolgens zij-aan-zij richting de steile heuvel, waar Bo de definitieve beslissing forceerde. Met een sterk eindschot perste Bo er een voorsprong van 6 seconden uit en dus mocht ze op de 1e plek op het podium plaatsnemen.

Bij de jongens pupillen A wierpen de jongens van AtH zich flink in de strijd. In de kopgroep van 7 bevonden zich na één ronde Jeroen, Timo en Dinand. Deze kopgroep brokkelde in de 2e ronde uiteen, waarbij Jeroen en Timo zich het beste voorin konden positioneren. Jeroen wist deze positie goed te benutten door op te schuiven naar een mooie tweede plaats, slechts 2 tellen achter de uiteindelijke winnaar. Dinand wist Timo nog te achterhalen, zij werden 5e resp. 6e. Met de geringe onderlinge verschillen houden ook zij het spannend in de strijd om de podiumplaatsen. Thijmen liep wat meer in de grote groep, maar met wat tussentijdse versnellingen wist hij zich toch naar een keurige 14e plaats te lopen.

Claire liep haar eerste cross bij de A-pupillen, weliswaar wel met dezelfde ronde/afstand als vorig jaar bij de B-pupillen. Deze afstand legde ze deze keer 40 seconden harder af dan vorig jaar, dus hield ze zich prima staande in het grote deelnemersveld. Ze finishte als 17e, slechts 9 seconden buiten de top-10. Maebh liep zelfs haar eerste cross ooit, de afstand viel haar zwaar als sprintster pur sang, maar ze liet zich niet kennen en finishte als 36e. Dat is 1 plekje achter Sanne, die duidelijk hard heeft gewerkt aan haar loopstijl. Door haar doorzettingsvermogen won ze ook in de laatste ronde nog terrein en finishte zoals gezegd als 35e.

Bij de C en mini-pupillen had AtH nog 4 atleetjes aan de start, die het ook zeer verdienstelijk deden. Deze groep liep één ronde van 800 meter, die het snelst werd afgelegd door Jorg Klomp. Na 3 minuten en 24 seconden werd hij als 3e genoteerd op de finishlijn, 5 tellen achter een hevig strijdend duo aan kop. Sofie van Wouwe maakte het nog spannender, zij finishte slechts 3 tellen achter de winnares maar dus wel op een keurige 2e plek. In hetzelfde deelnemersveld zagen we ook nog onze 6-jarige debutanten Pepijn van den Hurk en Tim Michiels. In hun eerste cross bij de mini-pupillen werden ze verdienstelijk 1ste en 2de. Dat smaakt ongetwijfeld naar meer…

… en dat geldt ook voor AtH. Met maar liefst 8 prijzen naar huis gaan is een uitstekende score waarvan we alleen maar kunnen hopen dat we in de volgende crossen in de herhaling vallen. We hebben in ieder geval genoten en de lat is door onze crossers bijzonder hoog gelegd.