Lieve Brabants kampioen cross

De zesde Limbracross, de Jaspercross in Asten was tevens het toneel van het Brabants Kampioenschap (BK). Na een gedwongen rustperiode (sinds de cross in Weert) en enkele bezoeken aan de musculoskeletale arts klonk voor Niels vandaag weer een startschot. Met nog weinig training in de benen kijkt hij tevreden en pijnloos terug op de 3000 meters van de korte cross. Ruud leek het moeilijker te hebben in dezelfde wedstrijd maar ook hij was tevreden.

B-junior Mike kreeg 2 grote ronden, 4000 meter, voor zijn kiezen. Voor baanatleet Mike een lange afstand maar ook deze keer bracht hij het weer tot een goed einde. Voor hem mag er een 0 van de afstand af. C-junior Timo heeft liever een langere afstand, vandaag 3000 meters verdeeld over 1 kleine en 1 grote ronde. Ook al was het dringen aan de veel te smalle start toch meldde hij zich al snel voor aan het veld. In de eerste ronde liep hij op een tweede plaats kort achter de leider. Aan het eind van de eerste ronde schoof de latere winnaar van plaats drie door naar plaats 1. Timo bleef op korte afstand van nummer 2 lopen. Bij het ingaan van de grote lus van de grote ronde moest hij zijn voorganger laten gaan. Het gat met de nummer 4 en de rest van het veld was dusdanig groot dat zijn derde plaats in de wedstrijd en het BK niet meer in gevaar kwam. Bij de MC waren enkele meisjes van buiten de Limbra-regio naar het kampioenschap gekomen. Drie van deze meisjes waren duidelijk sterker dan de rest en bezette dan ook met gemak de ereplaatsen. Sanne, heeft net als Timo liever een langere afstand maar moest het doen met 2 kleine rondjes van 1000 meter. Ze had het moeilijk met de snelle start maar ook vandaag zette ze weer stug door, waardoor ze na 2 ronden bij de beste helft over de finish kwam. De D-junioren jongens, Abel en Jorg liepen dezelfde afstand. Abel was vandaag de grootste tegenstander van zichzelf. Voor de wedstrijd twijfelde hij aan alles en iedereen. Zijn grote tegenpool vandaag was Jorg die zich gisteren liet ontvallen dat hij vandaag ging winnen. Na het startschot verliet Jorg als eerste en met voorsprong het lange startpad. Er werd nog geroepen dat hij 2 ronden moest maar Jorg stoomde door. Een heel stuk daarachter liep Abel die te langzaam gestart was maar ook geen tempoverhoging liet zien. Na een hele ronde op kop te hebben gelopen werd de afstand van Hutjens op Jorg kleiner, maar bleef Hutjens omkijken. Vroeg hij zich net als wij af waar Abel bleef? Hij passeerde Jorg en zijn voorsprong op Jorg en de rest werd groter maar Jorg passeerde met gemak als tweede de finishlijn en was bovendien eerste Brabander. Bij Abel ontbrak het aan zelfvertrouwen en kwam ook totaal niet in de wedstrijd. Met nog 200 meter te gaan ging eindelijk zijn tempo omhoog en liep hij duidelijk in op de derde loper. Te snel gaf hij het op en moest genoegen nemen met een vierde plaats, wel mocht hij Jorg op het Brabants podium flankeren met een derde plaats. Ook bij de meisjes D was het dringen aan de smalle startlijn. Sofie had er geen problemen mee en kon aansluiten bij een achtervolgend groepje op de koploopster. Na een rondje brak het groepje en kwam Sofie alleen op een vijfde plaats door. De grote ronde zorgde voor een verrassing, Sofie had het gat dichtgelopen. Met nog 200 meter te gaan waren de drie weer samen gekomen. In de laatste versnelling om de derde plaats kwam Sofie te kort, een vijfde plaats en vierde Brabantse is een mooie klassering.

De pupillen liepen 2 ronden van 600m, de allerjongsten 2 van 500m. 53 A-pupillen jongens aan de start waarbij Joep, die niet van duwen houdt. Buiten het gedrang starten en dan naar voren werken is dan ook Joep zijn tactiek. Zo ook vandaag. Hij nam clubgenoot Tim in zijn kielzog mee. Terwijl Joep in de tweede ronde op zijn nieuwe spikes steeds verder naar voren schoof, kreeg Tim het iets moeilijker. Daarachter was Kevin de volgende AtH-er met daarna Adam die rustiger gestart was. Maar Adam is degene die een regelmatig tempo kan lopen. Hij liep geleidelijk naar voren en passeerde ook Kevin, die Adam moest laten gaan. Tot ieders verrassing waren na 1000 meter de posities weer omgekeerd en finishte Kevin enkele seconden voor Adam. Bij de meisjes kwam Lieve vrij vooraan de eerste bocht om maar werd het verschil met de eerste meisjes groter. Maar met een goede tweede ronde waarin het verschil aanzienlijk kleiner was geworden, rook Lieve haar kans. Met nog 200 meter te gaan achterhaalde ze in haar soepele loopstijl met grote passen de nummer 3. En tot ieders verrassing liep ze op het laatste rechte finishpad naar de Brabantse titel. In dezelfde wedstrijd liep Luna, zus van Dex, haar tweede Limbracross. Ze genoot zichtbaar van alle aanmoedigingen. Het duurde bij de B-pupillen even voordat we Aron voorbij zagen komen. Hij was in het startgeweld achterop geraakt. Het werden twee ronden waar hij veel kinderen in moest halen. De kop van de wedstrijd was al te ver weg om nog achterhaald te worden. Voor Aron een vijfde plaats en vierde Brabander. De C- en mini-pupillen werden samen weggeschoten voor hun 2 ronden. Omdat Marcus kinderen in wilde halen moest hij slalommend over het pad maar werkte zich flink naar voren. Marcus maakt sprongen, eindigde vandaag voor jongens waar hij voorheen achter liep. In dezelfde wedstrijd liep Nina in achtervolging op haar leeftijdgenootjes. Het wedstrijdverloop was door de verschillende categorieën aan de kant moeilijk te volgen. De omroeper bracht duidelijkheid: Nina was derde van Brabant en mocht naar het podium. Bij de allerjongsten was Dex weer gebrand op een goede klassering. Al vroeg in de wedstrijd kwam hij op een tweede plaats te lopen die hij niet meer afstond. Daarachter zorgde Kick nog voor een verrassing. Achter Dex liep hij naar een hele mooie vierde plaats en krijgt daarvoor de echte AtH-houten medaille.

Omdat er geen BK was voor de mini-pupillen maar Dex wel als 3e Brabantse jongen over de finish kwam mocht hij bij de C-pupillen op het podium voor het BK. De laatste verrassing van de dag was er bij de prijsuitreiking van de pupillen. Niet Nina maar een ander meisje werd als 3e Brabantse opgeroepen. Bij thuiskomst, in de uitslag bleek dat dat meisje 7e Brabantse te zijn en Nina toch 3e. Ook bij de jongens werd de winnaar, door een foute sticker, vergeten maar kon de fout gelukkig nog ter plekke hersteld worden. Hopelijk volgt er voor Nina ook nog een prijsje.