Anouk op weg naar plek 2, Warandeloop 2018

De Internationale Warandeloop vond dit jaar plaats op het parcours waar over twee weken het EK cross wordt gelopen. De jeugdwedstrijden zijn traditiegetrouw op zaterdag waarbij door de sterke tegenstand uit Nederland en België veel strijd geleverd moet worden.

De jongste categorieën werden als eersten weggeschoten voor 2 rondjes van 400m. Er werd erg hard gestart door de C-pupillen waardoor Aron achterin het veld te vinden was. Meestal komt Aron gaandeweg de wedstrijd naar voren maar door het hoge tempo lukte dat vandaag niet. Lieve begon daarna bij de eerstejaars A-pupillen aan de 1200m. Het lange startpad gebruikte Lieve goed om in de voorste gelederen mee te lopen totdat ze ineens viel. Ze twijfelde even voordat ze opstond waardoor de kopgroep een stukje weg was en Lieve de aansluiting miste. Desondanks kwam ze op een keurige zevende plaats over de finish. Pepijn was flink gestart bij de eerstejaars jongens, Adam was iets verder naar achter te vinden. Maar na het rondje van 400m had Adam Pepijn achterhaald en liep schuin voor hem bij het ingaan van de ronde van 800m. Adam ging goed door waardoor hij enkele plaatsen opschoof om uiteindelijk als 21e te finishen. Door zijn felle eindsprint kon Pepijn zich nog naar plaats 25 opwerken.

De startlijn werd vrijgemaakt voor de tweedejaars A-pupillen meisjes. De latere winnares nam meteen een aantal meters voorsprong en wist deze tot aan de finish te houden. Daarachter vormde zich een groepje van 4 loopsters, met Anouk achterin de groep. In de grote bosronde had Anouk zich opgewerkt en voerde ze het groepje van vier aan. De eindsprint werd al vroeg ingezet en werd een spannende nek-aan-nek sprint. Anouk won de sprint van het groepje en eiste daarmee de tweede plaats op waarmee ze al voor de derde keer het podium op mocht bij de Warandeloop. Sofie was te aarzelend gestart om zich met de kop van de wedstrijd te bemoeien. Ondanks dat ze in de bosronde nog wel enkele meisjes voorbij ging viel ze met haar elfde plaats net buiten de top tien. Bij de jongens sloot Jorg aan bij de leiders van de wedstrijd. Maar het kopgroepje ging te hard voor Jorg die zijn drie concurrenten moest laten gaan. Maar zijn voorsprong op de rest van de deelnemers was inmiddels zo groot dat zijn vierde plaats geen moment in gevaar kwam.

Het pupillenprogramma was hiermee voorbij, tijd voor de junioren. De meisjes D kregen een afstand van 1600 meter voor de spikes, een kleine ronde extra. Er werd hard gestart door de meisjes waardoor Claire ook hard weg ging. Na twee kleine rondjes begon ze halverwege het veld aan de grote bosronde waar ze nog enkele meisjes voorbij zag komen. Bij de eerstejaars D-jongens leek Abel verrast door de snelle start van de jongens. Het duurde 300 meter voordat hij zijn tempo omhoog gooide en naar voren doorschoof. De leiders van de wedstrijd waren al te ver weg maar toch kwam Abel dichterbij. Zijn inhaalrace kwam te laat op gang om nog mee te doen voor een podiumplaats waardoor hij met een zesde plaats genoegen moest nemen. Voor eerstejaars C-junior Timo kwam er nóg een extra ronde bij, 2 kleine en 2 grote ronden. Bij de start lag er al meteen een jongen los die werd achterhaald door de gedoodverfde favoriet en uiteindelijke winnaar Laros. Achter deze twee werd een achtervolgende groep gevormd waarin Timo zich bevond. Er werd hard gelopen in deze groep waardoor Timo flink moest werken om bij te blijven. Toen aan de grote ronden begonnen werd moest hij de groep laten gaan waardoor het zwaar lopen werd. Zelf was hij met zijn 15e plaats niet tevreden.

Na het individuele jeugdprogramma stond de jeugd te trappelen om aan de teamestafettes te beginnen. Tien teams van zes A-pupillen begonnen aan de 6 x 400 meter. Jorg werd uitgekozen om als startloper te beginnen. Dat bleek een goede keuze: Jorg wisselde als 2e, achter het snelle team uit het Belgische Duffel, met Lieve. Toen Lieve de eerste bocht omging gleed ze onderuit op de gladde platen die de organisatie in de bocht had neergelegd. Ondanks dat ze hard neerkwam stond ze op en wist ook haar voorsprong op het achtervolgende team nog uit te breiden. Na Lieve liep Sofie haar rondje, ook zij liep verder weg van de derde plaats. Sofie gaf het stokje door aan Anouk die gebrand was op een tweede medaille en ondanks het al grote verschil met de derde plaats voor iedere seconde knokte. Anouk bracht Pepijn op het parcours, ook die had er een flink tempo in en gaf geen meter toe. Het stokje ging nog steeds in een tweede positie naar Adam die een gedubbelde loopster inhaalde en het stokje als tweede over de finishlijn bracht. Een mooie teamprestatie waarvoor ze samen het podium op mochten om de medaille in ontvangst te nemen.

De Warandeloop ging op zondag verder met de wedstrijden voor de oudere junioren en senioren. Het was koud rond het Victoriameer waar de wedstrijden zich afspeelden. In het geweld op de korte cross voor de mannen over 2400 meter ging het zoals altijd meteen hard bij de start. Ondanks dat in het losse zand door Niels een startsnelheid gehaald werd van bijna 25 km/u ging hij halverwege het veld het startveld af. Hij bleef lange tijd op deze positie lopen, in de eindsprint was de snelheid eruit en werd hij nog door zes concurrenten voorbij gegaan. De korte cross bij de Warandeloop is een avontuur op zich waarop Niels tevreden terugkijkt op de ervaring maar niet op zijn manier van lopen.