Abel en Jorg aan kop NK Cross

Voor het tweede opeenvolgende jaar vond in Kraggenburg, Noordoostpolder, het NK cross plaats. Naast het van vorig jaar al bekende losse zand had de vele regen de resterende paden veranderd in diepe glijende modderbanen. Samen met de harde wind zorgden ze voor een zwaar parcours. Voor CD-junioren was het geen officieel NK maar was het wel de laatste wedstrijd van het nationaal crosscircuit. Dat zorgde dat de beste CD-junioren uit Nederland aan de start stonden.

Klokslag 10.00 uur was de eerste start van de dag voor de C-meisjes: 2 ronden van 1000 meter. Sanne maakte haar “NK-debuut”. Het was lastig starten voor Sanne in het mulle zand. Na de eerste bocht volgde een behoorlijk lange steile afdaling in hetzelfde zand. Met enkele meisjes achter zich, moest Sanne flink aan de bak. Bij de doorkomst was ze al een aantal plaatsen opgeschoven. Als de meters gaan tellen, gaat het beter met Sanne. In de tweede ronde had ze dan ook goede zaken gedaan. Ze finishte als 44e van de 53 deelneemsters maar vond het wel zwaar……

Ondertussen stonden Abel en Jorg aan de, voor zo’n wedstrijd veel te smalle start, ook voor 2000 meter. Abel stond op een vierde plaats in het tussenklassement van het nationaal crosscircuit. Hij had de wedstrijd in Soest gemist en liep hierdoor de bonus van 50 punten voor deelname aan alle wedstrijden mis. De enige mogelijkheid om nog op het podium van het circuit te komen was vandaag minstens 2e worden: de dood of de gladiolen. Abel vertrok hard en nam Jorg in zijn slipstream mee. Samen lagen ze los van de rest. Bij het opdraaien van het bamboepad, na 400 meter, had Abel 25 meter voorsprong op de rest. De vraag was niet of de rest aansloot maar wanneer. Abel werd kort daarna opgenomen in een groep van acht jongens. Jorg volgde kort daarachter. Toen de kopgroep brak, bleef Abel in het tweede groepje lopen. Hij finishte als zevende. Ondanks dat het parcours veel zwaarder was dan vorig jaar was hij toch 23 seconden sneller. Helaas was dat vandaag niet genoeg. In het eindklassement van het nationaal circuit eindigde hij als vierde. Daarachter liep Jorg lange tijd rond de vijftiende plek maar verloor in de tweede ronde. Op het laatste rechte stuk met los zand kon hij niet voorkomen dat hij naar plaats 20 werd verwezen.

Voor Sofie, MD, lagen er 1500 zware meters te wachten, 1 middenronde. Bij de start raakte Sofie een beetje ingesloten en kon pas na de lange afdaling in de achtervolging. Toen ze een flinke groep genaderd was, gooide ze er te vroeg de rem op. Als ze deze groep voorbij was gegaan had ze verschillende plaatsen gewonnen, nu werd ze zelf door enkele meisjes gepasseerd. Na een nog felle eindsprint kwam ze als 12e over de finish, maar een top-tien klassering was zeker mogelijk geweest.

Twee middenronde voor C-junior Timo, 3000 meter. Op de voorste rij aan de startlijn werd hij na het startschot door enkele fysiek sterkere jongens naar links geduwd. Maar Timo loste dat keurig op en kon toch op de voorste rij aan het losse zand beginnen. Bij de doorkomst liep hij rond de tiende plek. Helaas kon hij het tempo in de tweede ronde niet volhouden en werd het gat met deze plek groter. Timo werd 18e.

Daarna waren we getuige van de strijd om de nationale crosstitels bij de senioren en oudere junioren. Het plan om daarna in een dorp op de terugweg gezamenlijk te eten, leek in duigen te vallen. Er waren niet genoeg zitplaatsen. Totdat de eigenaar de naastgelegen feestzaal voor ons opende. Begeleid door “Brabantse carnavalsmuziek” bleef er geen kruimeltje liggen. De uitslagen vind je hier.