Timo in de heuvels van Kerkrade

Timo in de heuvels van Kerkrade

In de schaduw van de imposante abdij Rolduc in Kerkrade werd voor de 56e keer de Abdijcross gehouden. Tegenwoordig maakt deze cross deel uit Nationale Crosscircuit, voor Anouk, Abel en Timo een mooie gelegenheid om meer tegenstand te treffen dan in de gelijktijdige Limbracross te Helden. Anouk had een zware griepperiode van 3 weken achter de rug, maar was toch blij weer een startnummer te kunnen dragen. In Kerkrade kwam ze al direct vanaf de start nog duidelijk te kort. Ze kon niet aansluiten bij de meisjes waar ze normaal bij loopt en dus werd het vooral een gevecht met zichzelf. Haar 14e plaats zouden onze zuiderburen beschrijven met ‘geen jus in de benen’. Bij de jongens D kon Abel wel vurig van start. Tijdens de eerste aanloopronde leidde hij de groep samen met de latere winnaar. Toen deze versnelde om de grote groep kwijt te raken, ‘vergat’ Abel om ook te versnellen waardoor twee jongens vooraan buiten beeld raakte. In de achtervolgende groep (met daarin Abel) werden eenmaal in het bos ook wat pogingen gedaan. Twee jongens uit deze groep wisten te ontsnappen waarop Abel in eerste instantie moest passen. Op weg naar de finish kwam Abel weer sterk dichterbij, maar toen het tweetal voor hem ging sprinten om de laatste podiumplaats strandde ook die poging. Maar met een 5e plek liet Abel opnieuw zien er gewoon ‘bij te horen’. C-junior Timo kwam niet naar Kerkrade met de ambitie van een podiumplek, maar was duidelijk gebrand op een goede klassering in de zware Limburgse heuvels. Omdat de jongens C niet hard startte kwam Timo onverwachts in de kop van de wedstrijd terecht. De voorspelbare tempoversnelling kon hij uiteraard niet volgen, maar hij bleef lange tijd 5e lopen. Helaas miste hij de kracht om de aansluitende groep te volgen op de lange, steile heuvel omhoog. In de slotronde kwam er weer even hoop om een deel van deze groep bij te halen. Hij naderde tot op 20 meter, maar de strijd om een goede klassering barstte los waardoor Timo niks anders meer kon doen dan een mooie 10e plek binnenslepen. ’s Middags werd de strijdbaarheid en crosstechnieken van de nationale crosstop nog aanschouwd, terwijl met een schuin ook gekeken werd naar de clubgenootjes in de Limbracross in Helden.

De 7e Limbracross vond plaats in de Heldense bossen en bij de speeltuin van de gelijknamige camping. Voor B-junior Mike stonden er 3 ronden op het programma, samen 4600 meter. Mike gebruikt deze meters in voorbereiding op zijn komende baanseizoen. Vandaag werd hij beloond voor de vooruitgang die hij het hele winterseizoen al laat zien op de voor hem lange afstanden. Weer was hij bijna anderhalve minuut sneller dan vorig jaar en mocht daarvoor tot zijn grote verrassing als tweede het podium op. Tijdens de wedstrijd was dit, door de vele categorieën die zonder sticker samen liepen, niet te volgen.

Bij de meisjes Junioren C had Sanne moeite met de start maar tijdens het eerste kleine rondje zette ze de achtervolging in om haar eerste concurrente al in te halen. Ook in het tweede kleine rondje liep ze de afstand met haar voorgangster dicht en passeerde deze bij het ingaan naar de grote ronde. Ook deze heuvelachtige paden werden door Sanne gebruikt om nog twee meisjes in te halen waardoor ze op een keurige vijfde plaats eindigde. Jorg liep bij de D-junioren dezelfde ronden en afstand als Sanne, 2112 meter. Het eerste kleine rondje voerde een jongen van de thuisclub het veld aan, met Jorg op zijn hielen. In het tweede kleine rondje nam Jorg de leiding over maar zijn tegenstander gaf nog niet op. Jorg hield het tempo hoog waardoor hij toch moest lossen om uiteindelijk een minuut op Jorg te verliezen. Jorg stoomde ondertussen geconcentreerd door, goed lettend op de vele stronken in de heuvelachtige ronde. Met een flinke voorsprong kwam Jorg onbedreigd als winnaar over de finish. Sofie die haar ronde van 1282 m samen met Jorg voor de wedstrijd had verkend, ging bij de D-meisjes met de eersten mee. Na 800 meter kwam Sofie, kort achter Dillmann van Achilles Top als derde door, maar besloot daar om de derde voor de tweede plaats te verruilen. Onder luide aanmoedigingen wist Sofie de voorsprong te vergroten tot 14 seconden en mocht ze net als haar broer Mike op het tweede treetje van het podium plaatsnemen.

De Pupillen A en B liepen dezelfde ronde als Sofie. Bij de jongens was Tim bij de start niet te houden waardoor hij vooraan in het veld te vinden was. Kort daarachter kwam Kevin door, Adam was wat behoudender gestart. Tim zette goed door en kwam iets over de helft op de derde plaats door. Ook al moest hij daarna nog een positie prijsgeven, was Tim met zijn vierde plaats toch wel de verrassing van de dag. Nu moet het van de jurylijsten nog goed overgenomen worden in de uitslag. Kevin bleef goed doorgaan wat resulteerde in een betere positie dan in eerdere wedstrijden. Hij liet diverse jongens die in eerdere wedstrijden voor hem liepen vandaag achter zich. Zoals altijd was Adam weer aan een opmars begonnen en liet ook hij net als Kevin diverse directe concurrenten achter zich. Bij de A-pupillen meisjes lijkt Lieve de draad, van voor haar gebroken arm, weer opgepakt te hebben. Meteen na de start liep ze op de voorste lijn, Luna en Chiara liepen daarachter in de groep meisjes. Achter de koploopster kwam Lieve als tweede het bos uit, op de voet gevolgd door de Deurnese Mennen. Lieve leek haar voorsprong te vergroten maar toch lukte het Mennen om op het finishveld langszij te komen. Maar Lieve zette nogmaals aan, Mennen leek het op te geven, de tweede plaats was voor Lieve. Luna had zich goed weten te handhaven in de groep en finishte keurig bij de eerste helft. Met nog 300 meter te gaan liep Chiara in een groepje van vier meisjes, die samen een onderling duel uitvochten. Chiara kwam als 22e over de finish waarbij ze 40 seconden sneller was dan vorig jaar. Bij de B-pupillen leek Aron de boot bij de start te missen maar liet zich niet gek maken. In de 1000 meters die volgden achterhaalde hij verschillende jongens. Nadat hij in Helden vorig jaar de 1000e podiumplaats voor AtH binnenhaalde, bracht hij vandaag met zijn 2e plaats de teller op 1226.

De allerjongste pupillen C- en mini’s gingen tegelijk van start, vier categorieën. Helaas zonder sticker waardoor het voor het publiek weer niet te volgen was. Samen liepen ze twee kleine rondjes, een afstand van 874 meter. Dex nam meteen na het start de leiding en kreeg Nina meteen achter zich aan. Marcus liep daarachter in de grote groep van 53 kinderen. Afgelopen week was hij ziek maar wilde vandaag weer heel graag meedoen. Hij liep in een mooi groepje maar moest ze op het laatste finishstuk laten gaan. Ook Nina was de afgelopen week niet helemaal lekker, ze moest haar snelle start vandaag dan ook bekopen. Haar achtste plaats van vandaag zal volgende keer wel overtroffen worden waardoor deze uitslag weggestreept zal worden. De jongste AtH-er mini-pupil Dex had de leiding genomen, verliet na een rondje als eerste het veld maar had ondertussen wel gezelschap gekregen. Het was een spannend gevecht wat pas op het laatste rechte stuk beslist werd, Dex werd tweede. Later bleek dat de winnaar C-pupil was en Dex dus gewonnen had bij de mini-pupillen.

De uitslagen uit Kerkrade vind je hier en die uit Helden hier.