Het leek alsof alle puzzelstukjes samenvielen tijdens de allerlaatste baanwedstrijd van het seizoen in Alphen aan den Rijn. Deze slotwedstrijd werd een samenvatting van de rest van het seizoen: de saamhorigheid in de groep zorgde voor enthousiaste en gemotiveerde kinderen, die uitstekende prestaties neerzette met pr’s, clubrecords, en prijzen als resultaat. In het zonnetje op de mooie accommodatie van AAV’36 haalden onze elf deelnemers maar liefst 21 persoonlijke records waarvan er 13 een verscherping van het clubrecord waren.

Zonder anderen tekort te willen doen is de beste prestatie van de dag de 1000 m van Bo Spoor. Met haar snelle tijd 3:25.25 is ze de snelste Helmondse pupil ooit. Van tevoren stonden er enkele andere goede loopsters op de deelnemerslijst wat de kansen op een snelle eindtijd zou verhogen. Helaas lieten deze verstek gaan en moest Bo vanaf de start helemaal alleen de wedstrijd maken. Ze koos direct na het startschot een hoog aanvangstempo en liep in haar bekende soepele loopstijl snel weg van haar tegenstandsters. De tussentijden tijdens haar race tegen de klok logen er niet om, en dus werden de aanmoedigingen van haar clubgenoten steeds luider. Ook de laatste driehonderd meter kon Bo nog goed doorbijten, aan de finish was ze helemaal leeg en had ze een voorsprong van maar liefst 15 seconden op de andere deelneemsters. Op de klok stond een schitterende tijd: 3:25,25, sneller dan elke andere pupil uit Helmond ooit eerder deed! Voor Bo een mooie afsluiting van haar pupillentijd, hiermee kan ze vol verwachting vooruit kijken naar haar eerste cross-seizoen bij de junioren.

Bij de oudste pupillencategorie van de jongens was het Ian die bij de 60m zijn visitekaartje afgaf. Een lichte wind drukte vandaag de tijden op de sprint maar Ian was de snelste. Ook Rion bleef boven zijn PR op deze korte afstand. Het tweede onderdeel in de meerkamp was het kogelstoten. Als clubrecordhouder voelde Rion de hete adem van Ian in zijn nek, het verschil was slechts 3 cm. Rion verbeterde zich in zijn eerste worp naar 6.77 (was 6.57), waarbij Ian wat achterbleef. In zijn tweede poging stootte Rion de kogel op Brinta naar een nieuw CR van 7.23, ook Ian verbeterde zich in zijn derde poging naar 6.91. In de tussenstand van de meerkamp kwam Ian op de tweede plaats met 5 punten achterstand. Bij het hoogspringen steeg hij letterlijk boven zichzelf uit: na zijn overwinning op dit onderdeel met een nieuw clubrecord van 1.30 m was duidelijk dat hij de meerkamp winnend afsloot. Rion benaderde zijn PR op hoog en kon van zijn rust gaan genieten voor hij de 1000m ging lopen. Maar hij besloot om, samen met Sofie, de baan die volgeschreven was schoon te maken. Blijkbaar was dat voor Rion een goede voorbereiding want hij liep een mooi PR op de 1000m, de klok bleef slechts 0.25 sec boven de 4 minuten stilstaan.

Bij de A-pupillen eerstejaars gingen Timo en Dinand de strijd aan met 22 anderen. De meerkamptotalen liggen in deze categorie erg dicht bij elkaar, een paar punten meer scheelt al gelijk een aantal plaatsen in het eindklassement. Kogel was voor beiden het eerste onderdeel van vandaag, waarbij Timo al meteen tegen een grote achterstand aankeek, Dinand wist de schade beperkt te houden. Door zijn derde plaats op de 60m wist Timo een grote sprong te maken in het tussenklassement. Voor Dinand is de sprint vele meters te kort waardoor hij door Timo en anderen gepasseerd werd in het klassement. Bij het verspringen lieten ze allebei wat centimeters liggen wat enkele posities scheelde in de meerkamp.

Samen met een inmiddels gearriveerde Jeroen stonden ze een uurtje later met meer dan 20 deelnemers aan de start van de 1000 meter. Alle drie kwamen ze goed uit het gedrang waarbij Dinand erg hard van start ging. Jeroen kwam daarachter goed op stoom en trok Timo mee naar voren. Terwijl Jeroen doorstoomde bleef Timo bij Dinand achter. Jeroen finishte net boven zijn PR op een zesde plaats, Dinand wist in een felle eindstrijd Timo nog net voor te blijven.

Bij de meisjes B-pupillen liet Maebh weer zien dat ze een hele snelle sprint in de benen heeft. Met gemak won ze de sprintafstand en scherpte haar eigen CR met 0.12 sec. aan, Claire deed dit met haar PR. Voor Sanne waren het drie nieuwe onderdelen in een oude-stijl wedstrijd. Bij het hoogspringen ging Sanne over 75 cm, Claire over 90 cm en bleef Maebh met 5 anderen het langste in de strijd. Ze ging gemakkelijk over 1.05 wat een nieuw CR betekende. De 1.10 miste ze maar net, maar het was haar tweede winnende onderdeel en dus voerde ze het tussenklassement aan. Helaas stond er voor haar ook een werponderdeel, vortex, op het programma waar ze minder op presteert dan de concurrentie. Ze zakte in de meerkamp dan ook naar de ondankbare vierde plaats. Claire liet de vortex twee meter verder neerkomen dan haar oude PR en verbeterde het CR op dit onderdeel, voor Sanne was de 8.98 haar derde PR van vandaag.

Claire en Sanne stonden samen aan de start van de 1000 m. Claire had goed naar Bo gekeken en wilde ook van kop af aan hard weg. Voortvarend ging ze van start, waarbij de supporters zich afvroegen of ze het vol zou houden. Maar er kwam geen terugslag, Claire liep solo aan de leiding, ver voor de anderen uit naar een keurige tijd van net boven de 4 minuten. Ze won de wedstrijd met 12 seconden voorsprong. Sanne raakte met de start een beetje achterop, maar wist met een groot doorzettingsvermogen enkele meisjes te passeren. Deze inhaalslag brak haar aan het eind van de 1000m op en moest ze iets inleveren. Maar Sanne liep een prachtig nieuw PR, ze verbeterde haar 1000m-tijd met maar liefst 17 seconden!

De jongste jongens waren vandaag niet samengevoegd met de C-pupillen maar draaiden hun eigen wedstrijd. Van de 15 tegenstanders op de meerkamp waren er slechts 2 sneller dan Jorg, die mede dankzij een goede start uit het startblok zijn eigen CR op de 40 m verbeterde. Bij het verspringen sprongen slechts drie jongens verder dan 3 meter, ook Jorg passeerde de 3 meter grens weer (3.13). Na twee onderdelen stond hij derde in het tussenklassement. Maar net als Maebh heeft ook Jorg moeite met de werponderdelen. Vandaag wist hij de schade beperkt te houden door zijn PR op vortex met bijna 5(!) meter te verbeteren. Mede door zijn grote voorsprong op de nummer 4 in het tussenklassement kon hij zijn derde plaats in de meerkamp vasthouden. Met al een flinke meerkampbeker op zak voerde hij daarna een flinke strijd om de medaille op de 600m. Het was stuivertje wisselen om de derde en vierde plaats. Gedragen door de aanmoedigingen van zijn clubgenoten en supporters liep hij naar een tijd onder de 2.20, goed voor een nieuw CR en een derde plaats.

Bij de meisjes in dezelfde categorie moest Sofie het opnemen tegen 7 concurrentes. Sofie opende met een verbetering van het CR op vortex met 2 meter en een vierde plaats. Door een goede start uit het blok verbeterde ze ook op de 40 meter sprint het CR waardoor ze haar vierde plaats wist te behouden. Met haar derde CR bij het verspringen steeg ze naar de derde plaats in het meerkampklassement en kreeg ook zij een grote beker. Maar ook voor Sofie stond nog een 600m op het programma, waar ze wat aarzelend aan begon. Gaandeweg de wedstrijd werkte ze zich naar voren om na een geweldige laatste honderd meter als derde over de finish te komen waarbij haar tijd haar 4e clubrecordverbetering van vandaag was.

Voor wie de draad nu kwijt is; onze pupillen konden naar huis met 21 pr’s, 13 clubrecords, 3 meerkamp-bekers en 4 MiLa-medailles. Na nog wat foto’s genomen te hebben zit het eerste baanseizoen van onze vereniging er op en kijken we uit naar het eerste cross- en indoorseizoen.

Groepsfoto Alphen aan den Rijn.
Groepsfoto Alphen aan den Rijn.

Geef een reactie