Sarah loopt in Gent

Sarah loopt in Gent

Bij de indoorwedstrijd van VITA in het Belgische Gent kon ook de jongere jeugd kennismaken met een indoorhal. Bovendien was er, ook voor de pupillen, vrije keuze in losse onderdelen. C-junioren Anouk, Jorg en Sofie hielden in hun keuze rekening met de aankomende wedstrijden. Jorg met de wedstrijd van de dag na Gent, de cross in Breda dus geen 400 of 800m voor Jorg. Hij startte op de 60m sprint waarop hij voor het eerst onder de 8 secondengrens dook: 7.98. Dit gebeurde onder het toeziend oog van Mr. grenzenverlegger Martin. Twee weken geleden sprong hij voor het eerst over de 5 meter in de verspringbak, vandaag ging het weer een stuk verder. In een goede reeks sprongen was zijn verste 5.29. Weer 16 cm verder, allebei zijn clubrecords zijn vandaag iets scherper neergezet.

Sofie en Anouk gingen beiden van start op de 60m sprint. Hier scherpte ook Sofie haar eigen clubrecord van 2 weken eerder aan met 0.04 naar 8.65. Het PR van Anouk was al enkele jaren oud dat ging er met meer dan een volle seconde aan: 9.05. Vanuit baan 2 startte Sofie voluit voor een snelle 400m. In baan 2 is het wel opletten dat je niet ingesloten raakt bij het invoegpunt, dat ging goed. Sofie trok de 2e ronde goed door en finishte in een hele knappe 1.01.80. Meer dan 2 seconden van haar tijd eerder dit seizoen in Dortmund gelopen. Ook dit eigen clubrecord werd verbeterd. Vooraf was de keuze van Anouk om ook een 400m te lopen. Maar met het oog op deelname aan het NK indoor U18 (junioren B) besloot ze toch om een 800m te lopen en te proberen om zich hiervoor te kwalificeren. De tussentijden in de eerste ronden waren goed maar er kwam een kleine terugval. Aan de finish lag er wel een nieuw PR klaar: 2.32.19 en lijkt deelname aan het NK bereikt.

Jongens Pupillen A

Losse onderdelen voor de A-pupillen en (natuurlijk) oude stijl. Jamez (B-pupil) wilde zo graag meedoen dat hij bij de oudere A-pupillen van start ging. Er werd begonnen met 60m horden. De hordenhoogte was 68cm maar wel de normale horden (geen omklap). Daar kwam Raven lelijk mee in aanraking na zijn proefstart, hij bleef even liggen. Kon niet van start op dit onderdeel maar wel op de andere onderdelen. Jamez, Jamus genoemd door de omroepster, raakte ook een horde, viel maar stond weer op. Hij ging over alle horden en passeerde toch de finishlijn. De 2 kg kogel liet Jamez meer dan 1 meter verder neerkomen dan zijn buiten-PR. Op de 60m sprint was Raven buiten al eens een paar hondersten sneller geweest dan vandaag binnen. Ook Jamez, een kleine aarzeling bij de start, had buiten al eens harder gelopen. Het verspringen was voor beide jongens moeilijk. In België meten ze bij A-pupillen vanaf de balk en niet vanaf een afzetvak. Bovendien waren er door het grote deelnemersaantal slechts 2 pogingen. Jamez sprong 2 keer ongeldig, Raven 1 keer ongeldig en 1 keer een grote pas. Op de 1000m was er een nieuw PR voor Raven. Na 5 rondjes was hij meer dan 15 seconden sneller dan afgelopen baanseizoen. Voor Jamez was de 1000m nieuw. Voor hij van start kon moest eerst zijn startnummer nog gerepareerd worden anders kon de jury Jamus niet herkennen. Op de vraag hoe dat er zo uitzag weten Sofie en Anouk het antwoord. Jamez, 2 koppen kleiner dan de rest, liep dapper zijn rondjes en wist ruim binnen de 5 minuten te finishen.

Meisjes Pupillen A

Ook de horden van de meisjes stonden op 68cm waardoor er geen vergelijking is met onze eigen ranglijsten. Een aantal jaren geleden stonden de horden op 76,2 cm. Voor zowel Merel, Sarah als Sophie was het een nieuw onderdeel. Alle drie kwamen ze ongeschonden over de finish en noteerden een richttijd voor de volgende keer. Wat voor de jongens gold bij ver was bij de meisjes niet anders. Voor Merel was het een nieuw onderdeel, Daphne, Sarah en Sophie hadden buiten al verder gesprongen. Lente sprong vandaag 5 cm verder. Sophie werd met haar 3.62m 5e van de 64 deelneemsters. Het ging hard op de 60m sprint. Voor Lente, Merel en Sarah was dit een nieuwe sprintafstand, tot nu toe liepen ze niet langer dan 40m. Daphne deed buiten al eens mee aan een 60m maar deed daar vandaag 0.53 sec. korter over. Ook Sofie was sneller dan buiten. Haar 9.44 was vandaag goed voor een 10e plaats van de 74 deelneemsters en betekent een nieuw indoorclubrecord. Ze liep 0.11 sec sneller dan Maebh van Dijk in 2016. Bij kogel kwam Daphne in de buurt van haar PR. Een nieuw PR voor Sarah + 21cm, Merel + 41cm en Lente + 82 cm. Ook Sophie noteerde een nieuw PR: + 63cm. Ook deze prestatie, 5 meter 87 is een verbetering van een clubrecord. Dit keer verwees ze Sofie van Wouwe (2019) naar de tweede plaats in de bestenlijsten. Indoor is de 1000m zwaarder dan buiten, dat blijkt ook uit de tijden. Merel en Lente hadden buiten allebei al harder gelopen. Sarah haalde wel een nieuw PR, net als Daphne die het op de finish meteen in de gaten had. We zagen dan ook twee handen de lucht ingaan. Sophie liep meer dan negen seconden sneller.

Maar het belangrijkste was dat onze deelnemers het geweldig vonden. Natuurlijk sloten we de dag af met een gezamenlijk etentje waarbij niet iedereen de lichtknop wist te vinden. De porties waren enorm. Anouk, die haar berg niet zag slinken, vroeg zich af of haar bord vanonder de tafel bijgevuld werd. Grote vraag blijft: waar duikt Jorg morgen op?

De uitslagen vind je hier.