In het Belgisch Lommel vond een jeugdmeeting plaats voor miniemen (D-junioren), pupillen (pupillen A) en benjamins (pupillen BC en mini’s). In tegenstelling tot de meeste wedstrijden in Nederland is er voor de pupillen geen meerkamp maar kunnen ook zij, net als de junioren, kiezen uit losse onderdelen. Nadat door de meegereisde ouders en supporters de in België gebruikelijke inkom was betaald kon de jeugd ingeschreven worden. Dat was een hele klus, voor ieder onderdeel een apart kaartje invullen en dan de rij in om een startnummer (met statiegeld) te krijgen.

Bij de junioren sprong Laurens in zijn wedstrijdrentree naar een overwinning bij het hoogspringen. Gemakkelijk sprong hij over de 1.50 wat 10cm hoger was dan de concurrentie. Bij het verspringen ging hij ruim over de 4m (4.31) wat een vierde plaats opleverde. Mike sprong een nieuw PR bij ver en liep voor het eerst een 80m, zijn energiepotje was leeg op het laatste rechte stuk van de 1000m maar kort daarna was het weer opgeladen voor de afsluitende aflossingen  (estafettes).

De oudste pupillen jongens begonnen met balwerpen wat voor deze groep niet zo vaak op het programma staat. Voor Rion en Timo was dit hun eerste wedstrijd op dit werponderdeel. Dinand en Thijmen wierpen de bal allebei verder dan vorig seizoen, Dinand + 2.54m en Thijmen + 3.19m.

Na het balwerpen kwamen de startblokken in de baan voor de 60m.  Timo had al eerder laten zien dat hij snelheid in de korte beentjes heeft, hij ging vandaag voor het eerst onder de 10 seconden grens. Met 9.67 bleef hij daar ruimschoots onder, wat een PR-verbetering van 0.42 sec betekende en een keurige derde plaats. Grootste PR-verbetering op de 60m was er voor Rion 0.60 sec, ook de anderen verbeterden hun PR, Jeroen met 0.32 en Dinand met 0.12 sec, Thijmen liep voor het eerst een 60m. Na het balwerpen en sprinten was het tijd voor een springonderdeel. Zowel Dinand, Jeroen als Thijmen passeerden de lat op 1.05m wat voor Jeroen (5cm) en Thijmen (zelfs 15cm) hoger was dan ooit eerder. Voor Dinand was het de tweede keer dat hij over deze hoogte ging. Dinand, Rion en Thijmen gingen daarna door naar het kogelstoten. Weer haalden Rion + 30cm en Thijmen +16cm een PR, Dinand bleef daar een paar centimeter vanaf. In België staat ook voor pupillen discuswerpen op het programma. Dinand, Rion en Thijmen wilden dit, nadat er op de training aandacht aan was besteed, graag een keer proberen. Vooral Dinand vond het een leuk onderdeel maar helaas moet hij in Nederland nog een aantal jaren wachten. Op de afsluitende 1000m ging Jeroen brutaal met de koplopers mee, het kopgroepje viel uiteen waarbij hij de eerste twee moest laten gaan, op het laatste rechte eind moest hij ook buigen voor de nummer drie. Maar als je als vierde en een mooie PR-verbetering van 12 sec. over de finish komt heb je het goed gedaan. Maar dat deden ook zijn ploegmaatjes, Thijmen liep een geweldige 1000m en overtrof zichzelf, hij was maar liefst 15 sec. sneller dan vorig jaar. Vlak achter Thijmen streden Dinand en Timo tot aan de finishlijn met elkaar. Dinand was een honderdste sneller dan Timo, net als Thijmen liep Dinand 15 sec van zijn PR af. O.a. door zijn eindsprint met Dinand was ook Timo 11 seconden sneller dan ooit eerder.

Bij de meisjes A-pupillen liet Bo de werpnummers voor wat ze waren en begon de dag met de 60m waarop ze een nieuw PR liep, na een korte maar flinke regenbui kon ze door naar het hoogspringen. Ze liet zien dat de 1.10m van Waalwijk geen uitschieter is, vandaag ging de 1.15m er maar net af. Vrijwel meteen kon ze door naar het verspringen. Omdat in België de A-pupillen geen afzetvlak hebben maar, net als bij de junioren, vanaf de balk gemeten wordt was ze niet helemaal tevreden met het resultaat. Kort daarna was de start van de 1000m, ze raakte een beetje ingesloten in een groepje, waarna ze na 100m uitkwam en in achtervolging ging op de koploopster. Aan de finish was het verschil niet echt groot meer en mocht ze even later op het podium de zilveren medaille in ontvangst nemen.

De categorie BC en mini-pupillen is in België één categorie: de benjamins, waardoor vooral Jorg en Sofie (mini-pupillen) wel erg jong zijn in deze leeftijdscategorie.

Dat merkte Jorg vooral met het kogelstoten waar het fysieke verschil wel erg groot was. Veel plezier heeft hij gekregen in het hoogspringen. Twee weken geleden had hij nog nooit op een hoogspringmat gesprongen, tijdens de trainingen pikte hij het goed op, waardoor hij vandaag 4 geslaagde pogingen had wat resulteerde in 85 cm. Op de sprint die voor Jorg 20m langer was dan in Nederland liet hij de klokken op een keurige tijd stilstaan. Op het lange looponderdeel kwam het fysieke verschil weer naar voren maar hij weerde zich prima en liep een mooi nieuw PR.

De meisjes in dezelfde leeftijdscategorie begonnen met hoog, ook Veerle en Sofie lieten zien dat ze goed opgepikt hadden dat ze maar met een voet mogen afzetten. Beide dametjes lieten keurige pogingen zien en voor Veerle betekende dat een PR-verbetering. Sofie maakte haar hoogspringdebuut. Maakte ook Claire vorig jaar nog wel eens de fout door met twee voeten af te zetten, dat liet ze nu achter zich. Keurig afzettend met een voet en daarmee 95cm springend liet ze een hele verbetering zien. Bij het tweede onderdeel, verspringen, komt voor Maebh de 3 meter in beeld, vandaag bleef ze op 1cm steken. Ondanks dat Veerle 6cm toevoegde aan haar PR nam Sofie het clubrecord van haar over, Sofie wist 21cm verder neer te komen maar het seizoen is nog maar net begonnen. Op het balwerpen overtrof Maebh zichzelf, ze liet de bal bijna 3 meter verder neerkomen dan eerder dit jaar. Er werd hard gelopen op de 600m, waarbij Claire een beetje verrast was door het hoge aanvangstempo waardoor ze ingesloten raakte en aan een inhaalrace moest beginnen, nadat ook Sofie en Veerle gefinisht waren, konden ze zich samen op gaan maken voor de estafettes.

Op de estafettes lieten onze teams zien dat het met het teamgevoel wel goed zit. Als eerste kwamen de allerjongsten op de piste. Het schortte nog wel wat aan de wissels maar met een grote inzet wisten Sofie, Claire, Veerle en Maebh als derde te finishen en mochten ze daarna samen met mascotte Ketje het podium op. Maar eerst was nog de estafette voor de A-pupillen jongens. Met Dinand, Rion, Thijmen en Jeroen in de baan werden ze weggeschoten voor hun 4×60. De jongens wisselden al beter dan een paar weken geleden, niet omkijken waar het stokje blijft maar doorlopen, wat resulteerde in een tweede plaats. Het sluitstuk was het team van de jongens D. Timo was als 1e jaars A-pupil doorgeschoven naar dit team waarin Thijs van Lith gastloper was. De organisatie bombardeerde deze serie tot wedstrijd Nederland-België. Na een uitstekende start wisselde Mike met Laurens die flink streed met zijn Belgische tegenstander. Laurens wisselde met de “kleine en jonge” Timo, die prima strijd leverde met zijn tegenstander en verrassend goed bij bleef. Hij wisselde met Thijs, bijna gelijk met het Belgische team, onder luide aanmoedigingen kwam Thijs als eerste over de finish. Nadat Ketje een paar keer mee het podium op mocht werden er nog wat groepsfoto’s gemaakt en konden de kinderen (en een enkele ouder) zich nog uitleven in de nabij gelegen speeltuin.

Geef een reactie