Jorg ontvangt de gouden medaille op het NK Junioren in Utrecht.

Het was herfstachtig weer tijdens het NK U20 & U18 in Utrecht. Gaandeweg het weekend werd het weer steeds slechter. Vrijdag ging het nog, zondag was het bar en boos. De wedstrijd werd zelfs stil gelegd. Hier had de organisatie geen vat op, ook niet op de parkeerchaos, de chaos bij de entree en een vervelende website. Maar daar gaan we het niet over hebben, wel op het ontbreken van een Nederlandse vlag. Tijdens het kampioenschap was er niet een Nederlandse vlag te bekennen. Niet op of rondom de baan, niet bij het podium… Jorg trok zich van dit alles niets aan. Hij kwam zaterdag tijdens de finale van de 800m U18 als eerste over de finish en mag zich een jaar lang Nederlands kampioen noemen.

Vrijdag

Op vrijdag werden de series van de 800m gelopen. Zowel Abel als Jorg plaatsten zich, net als de andere favorieten, probleemloos voor de finale van zaterdag. Later op de dag werd Tim weggeschoten voor de finale van de 3000m U18. Tim, U16 maakte zijn NK-debuut. Ondanks een prima race, slechts 3 seconden boven zijn PR en een 21e plaats was Tim zelf niet tevreden.

Zaterdag

Het was vroeg dag voor Anouk die zich in de series 1500m moest kwalificeren voor de finale op zondag. Anouk liep in de laatste serie en wist wat voor tijd nodig was om door te kunnen naar de finale. Als elfde kwalificeerde Anouk zich voor de finale op zondag. In de series van de 400 meter gingen de eerste 3 door, aangevuld met 3 tijdsnelsten. Zowel Lieve U16 als Sofie, kwalificeerden zich rechtstreeks via een tweede en een derde plaats in hun serie. Bovendien liet Sofie een betere wedstrijd zien dan eerder dit seizoen en noteerde haar beste seizoenstijd. Een paar uur later waren tijdens de drie halve finales de weersomstandigheden verschillend. In de eerste serie, waarin Lieve liep, waaide het bijzonder hard en noteerden alle loopsters tijden die ver boven de PR’s lagen. Dat was pech voor Lieve, in serie 2 was het nagenoeg windstil. Sofie liep in serie 3. Twee keer een 400 binnen een paar uur is voor Sofie op dit moment nog teveel. Met het behalen van de halve finales kunnen beiden tevreden zijn. Maar Anouk, Lieve, Sanne en Sofie wilden heel graag een Nijntje. Dat kreeg iedere winnaar op het podium. De druk op Abel en Jorg, ondertussen gearriveerd voor hun finale, werd opgevoerd.

Een bizarre 800 meter finale

Na het startschot nam Jules Trommelen, de favoriet, zoals verwacht de leiding. Jorg sloot vanuit baan 8 aan. Abel was vanuit baan vier rustiger gestart. Na 300m kwam Abel naar voren en nestelde zich op de 2e plaats. Met nog 300m te gaan was de situatie in de kopgroep: Jules Trommelen op kop, Abel op 2, Ties Mutsaerts 3, Max Veerbeek 4 en Jorg op een vijfde plaats. Trommelen zette al vroeg, op 270m voor de finish, de versnelling in. Abel leek de enige die hem kon volgen. De andere drie volgden op een paar meter. Bij het uitkomen van de laatste bocht, was duidelijk dat Jorg de hoogste snelheid had ontwikkeld. Wel moest hij van achteruit komen. Zelf dacht hij dat hij nog derde kon worden. Het werd een super spannende finale. Met zijn vijven bijna op een lijn liepen ze de laatste 80 meter. Trommelen had met nog 50 meter te gaan geen controle meer over zijn benen en viel. Op dat moment stoven Mutsaerts, Veerbeek en Jorg voluit sprintend Abel voorbij. Ook Abel had door vermoeidheid op 30 meter voor de finish geen controle meer en viel na struikelbewegingen 20 meter voor de finishlijn. Het overgebleven sprintende drietal naderde de finishlijn die Jorg als eerste passeerde: NEDERLANDS KAMPIOEN. Bij terugkomst in de clubtent jubelden zijn vrouwelijke trainingsmaatjes: “We hebben een Nijntje”. Jorg lag op dat moment ergens half dood naast de baan. Na het bezoek van Abel aan de EHBO werd er gezamenlijk gegeten in Bunnik. Ook Nijntje schoof aan.

Zondag

Wat een weer op zondag. Een koude harde wind en flinke regenbuien. Ook andere atleten en toeschouwers waren regelmatig blij met de AtH-tent. We kregen een foto van Abel met zijn pols in het gips. Vandaag stonden de finales 1500m op het programma: Anouk bij de U18 en Sanne bij de U20. Anouk wilde een top tien plaats halen. Ze liet zich niet gek maken door de snellere loopsters, sloot aan bij een groepje. Na 800m begon Anouk te versnellen en kon ze nog drie meisjes passeren. Ze finishte als negende in een nieuw PR. Een mooie opsteker na een aantal ellendige jaren. Nu opbouwen naar meer. Daarna was het de beurt aan Sanne. Sanne liet al vroeg een gaatje vallen en kon dat niet meer dicht lopen. Daardoor liep ze de hele wedstrijd alleen. Ze finishte als 12e in haar tweede beste tijd ooit. Ook Sanne heeft door een voetirritatie een ellendige tijd achter de rug. Voor Sanne geldt hetzelfde als voor Anouk.