Abel op het podium van het NK Indoor 800m U18.

Terwijl in het zuiden volop carnaval werd gevierd, vonden in Apeldoorn de Nederlandse Indoorkampioenschappen voor Junioren plaats. Vanuit AtH waren 6 junioren gekwalificeerd voor dit kampioenschap, dat de beste junioren van Nederland liet samenkomen in de Omnisporthal. Sofie moest helaas voortijdig afmelden, door een groei-relateerde blessure had ze onvoldoende voorbereidingstijd om wedstrijdfit te raken. Abel, Anouk, Jorg, Lieve en Sanne kwamen wel in actie.

800m series

Het eerste startschot van de zaterdag was voor Jorg. Hij liep in de eerste van vier series 800m, waarbij alleen de serie-winnaar en twee tijdsnelsten doorgingen naar de finale op zondag. Jorg trof daar een op papier snellere tegenstander. Omdat die snel opende, besloot Jorg in tweede positie te volgen. Toen het tempo in de derde ronde zakte, nam Jorg het initiatief en won de 200m-lange eindsprint die volgde. Door die snelle slotronde finishte Jorg in een bizarre 1:58,69: een dik pr + de snelste eerstejaars U18 in zeker 8 jaar. In serie 3 van diezelfde 800m hoefde Abel een stuk minder strijd te leveren; zijn recente pr was op papier al bijna vier seconden sneller dan van zijn concurrentie. Hij kwam dan ook direct op kop te lopen, loste de rest van de groep en soleerde eenvoudig naar de seriewinst in 1:59,52. Sanne liep op zaterdag ook een 800m, bij de meisjes U20. In haar serie waren de verschillen groot en werd duidelijk dat 800m te kort is voor Sanne. Haar 2:44,05 was nog wel een indoor-pr, maar bleef enkele tellen boven haar outdoor-pr van de AtH Trackmeeting in 2023.

400m series

Als vierde AtH’er op zaterdag verscheen Lieve op de baan. Nadat ze twee weken eerder 1:00,01 liep, was ze er op gebrand de 400m binnen één minuut af te ronden. Vooraf kon ze haar zenuwen nauwelijks bedwingen en haar twee ronden startten dan ook wat rommelig. De sterke eerste ronde van haar pr-race was vandaag dan ook net een tandje langzamer, maar haar slotronde was sterk; ze schoof door naar een tweede plek in de serie en keek hoopvol naar het scorebord. De 1:00,28 die verscheen was in eerste instantie teleurstellend, maar hiermee bevestigt ze wat ze in zich heeft: als tweedejaars U16 een 8e plek bij de U18-meisjes.

1500m finale

Op zondag trokken Sanne en Anouk als eerste een AtH-shirtje aan. Zij gingen van start voor de 1500m U20, die als directe finale gepland stond. Anouk wilde vooral een goede tijd lopen. Doordat de favorieten rustig startten, kwam ze noodgedwongen op kop. De tussentijden van de 2,5 ronden dat ze op kop liep waren iets te hard, wat ze later in de wedstrijd moest bekopen. Ze verloor wat tijd ten opzichte van het gehoopte schema, maar haar eindtijd 5:10,84 betekende dat ze na enkele probleem-jaren weer terug is op haar ‘oude niveau’ en 9 seconden sneller liep dan afgelopen baanseizoen. Anouk werd hiermee knap 5e. Sanne liep in een tweede groepje heel makkelijk de eerste rondes door. Iedereen die ooit een 1500m heeft gelopen weet dat dat geen garantie is, ook bij Sanne sloeg deze moeilijke afstand na +/- 1 km toe. Haar eindtijd 5:38,52 viel dan ook een beetje tegen, maar met een 8e plek en een mooie ervaring kon ze toch terugkijken op een mooi NK-weekend in Apeldoorn.

800m finale

De kers op de taart voor AtH moest toen nog komen. Zowel Abel en Jorg stonden samen met vier andere jongens in de finale van de 800m U18. Abel (nummer 2 op de seizoens-ranglijst) gold als een belangrijke kanshebber voor de medailles, de 15-jarige Jorg is pas eerstejaars maar door zijn snelle slotronde op zaterdag een ware ‘underdog’. De finale begon langzaam en dus dacht Jorg het tempo te kunnen gaan drukken. Clubgenoot Abel had daar minder zin in en nam de kop over. Hij bracht het tempo terug in de wedstrijd en werd 1,5 ronde voor het eind voorbijgestreefd door de titelfavoriet. Die schroefde het tempo steeds verderop tot alleen Abel nog kon volgen. Uiteindelijk moest ook Abel hem laten gaan, maar toen was de finishlijn al in zicht: Abel finishte als TWEEDE (1:59,37) en mocht even later dus een ZILVEREN MEDAILLE op gaan halen. Jorg kon, mede door zijn razendsnelle 800m één dag eerder, niet alle tempoversnellingen volgen. Voor hem werd het een echte 800m-finale met het nodige duw- en trekwerk en knokken voor iedere plek: hij werd keurig 5e in 2:01,43. Tijdens de prijsuitreiking ontving Abel naast de 3e NK-medaille in de AtH-historie ook een felbegeerd NK-knuffelbeertje en een uitnodiging voor een interlandwedstrijd tegen België en NordRhein-Westfalen over vier weken. Proficiat Abel!