Abel op weg naar een 2e plaats op de 60 meter in Merksem.

Abel op weg naar een 2e plaats op de 60 meter in Merksem.

Op de gloednieuwe piste van Olse AC vond het Open Antwerps Jeugd Criterium plaats. Een atletiekwedstrijd in België staat, zeker bij de jeugd, altijd garant voor sterke tegenstand. Toch lukte het vandaag om drie medailles mee terug te nemen naar Helmond, twee op naam van Abel en de derde was voor Mike. Gelukkig kon Ian bij het vertrek in Helmond nog net onderschept worden door zijn moeder omdat hij een verkeerde tas meegenomen had. Nadat de tassen omgeruild waren kon zijn moeder met een gerust hart gaan zwemmen.

Vandaag gingen onze D-junioren als Miniemen en de pupillen B en C voor een middag als Benjamins door het leven. De wedstrijd werd begonnen met aflossingsreeksen. Aan deze estafettes namen we deel met bijeen gesprokkelde teams. Bij de D-junioren jongens waren het Mike en Ian en de pupillen Dinand en Jeroen die met elkaar wisselden. Ondanks het jonge team wisten ze het stokje als achtste over de finish te brengen. Ook bij de meisjes pupillen stond er een zeer jong AtH-team aan de start. Maebh, Marta, Sofie en Carla waren het jongste team wat er stond, maar ze vochten verbeten voor iedere meter. Na de estafettes begonnen de individuele wedstrijden waarbij ook voor de pupillen vandaag losse onderdelen op het programma stonden. Ondanks de zon werden de tijden op de looponderdelen door de wind gedrukt.

Terwijl de ouders aan de kant in het zonnetje zaten te genieten gierden bij enkele kinderen de zenuwen door de keel. Zorgde wat dextro voor extra adrenaline bij de jeugd, bij de ouders werd de spanning opgebouwd door een klein Belgisch manneke wat bij iedere passage voor angstvallige bewegingen zorgde bij de ouders.

De oudste deelnemers vandaag waren de D-junioren waarbij Ian en Mike elkaar troffen in de serie op de 80m. Voor Ian was dit een nieuwe sprintafstand, Mike was niet helemaal gefocust en bleef daarom te ver boven zijn PR. Op de langere sprintafstand van 150m ging het beter met Mike en was hij ondanks de tegenwind sneller dan vorig jaar. Bij het verspringen, ook met wind tegen, verbeterden zowel Ian 16cm, als Mike 5cm zich, waarbij de 4.21m van Mike goed was voor een zilveren medaille. Dat beide geen speerwerpers zijn lieten de gemeten afstanden zien, al was Mike superblij met zijn PR-verbetering van 4.66m, voor Ian vorig jaar nog pupil, was speer een nieuw onderdeel.

Voor D-meisje Grietje waren alle onderdelen nieuw. Na slechts 4 trainingen kwam ze verrassend goed uit het startblok op de 80m en liet na een felle strijd in haar serie een nette tijd noteren. Hetzelfde herhaalde zich aan het einde van een lange middag op de 150m waar ze weer goed partij gaf in haar serie. Bij ver kon ze niet helemaal laten zien wat ze kan. Door bij alle pogingen ver voor de balk uit te komen geeft de 2.92m van vandaag geen reëel beeld. Omdat alles toch al nieuw was, probeerde ze voor het eerst te speerwerpen. Na twee ongeldige pogingen prikte Grietje de speer voor zich om toch maar een afstand te kunnen laten opmeten.

Bij de pupillen vandaag geen meerkamp maar losse onderdelen zoals bij de junioren. Bij de jongens A-pupillen ging Jeroen op de 60m voor het eerst onder de 10 seconden. Op het lange looponderdeel, de 1000m werd er hard vertrokken waarbij Jeroen opgesloten raakte in een groep, waardoor hij zich af moest laten zakken. Daardoor miste hij de aansluiting met de kopgroep die langzaam van hem wegliep. Er zat niets anders op dan aan een inhaalrace te beginnen. Dinand was beter weg bij de start en kon daardoor het gedrang voorblijven. 150m voor de finish kwam Jeroen Dinand voorbij, waarbij Dinand alles op alles zette om Jeroen te volgen. Dat lukte aardig, als beloning mocht Dinand een nieuw PR achter zijn naam schrijven. Bij het hoogspringen was Dinand in de race om de medailles. Bij een foutsprong op 1.20m wist hij zelf wat er niet goed ging. In de tweede poging lukte het hem dan ook om over deze hoogte te springen. Helaas waren er slechts twee pogingen op 1.25m, de hoogte die hij twee keer miste en naar later bleek een “medaillehoogte” was. Meteen na hoog begon het kogelstoten waarbij Dinand de kogel neer liet komen op 6.66m , 14cm verder dan in een eerdere wedstrijd, Jeroen wist 35cm op zichzelf te winnen.

Bij de meisjes A-pupillen liet Maebh op de 60m sprint zien dat ze bij een van de besten hoort. Met een nieuw PR werd ze 9e in de wedstrijd maar was ze derde eerstejaars. Voor Marta is alles, na één indoorwedstrijd, relatief nieuw. Bij het verspringen bleef Maebh vandaag achter op haar PR, ook Marta bleef verwijderd van haar indoor-PR. Voor de meisjes stond er vandaag ook discus op het programma waar beiden aan deelnamen. Voor de wedstrijd werd nog even geoefend waarna Marta de discus verder kon laten landen dan Maebh. Tussen de wedstrijden door konden de dames het samen goed vinden in de op de accommodatie aanwezige speeltuin.

De jongste pupillen waren vandaag de Benjamins, onze B-pupillen. Maar omdat Sofie (C-pupil) en Adam (mini-pupil) ook graag mee wilden doen, moesten ze deelnemen bij deze oudere categorie. Bij de jongens op de 60m startte Abel in de snelste serie. In een fel gevecht om de overwinning ging hij zij aan zij over de finish. De elektronische tijdwaarneming bracht uitkomst, het verschil was slechts 0.04 sec, een tweede plaats voor Abel. Maar met een heel erg mooie tijd: 9.79 sec. De twee jaar jongere Adam moest opboksen tegen veel grotere jongens maar ook hij liet zijn beentjes spreken. De 600m was het lange looponderdeel vandaag. Na een wat rommelige start miste Abel de aansluiting met de kop. Na 100m ging hij buitenom iedereen voorbij en nam de leiding over. Met grote passen liep hij in een hoog tempo richting finish en won de wedstrijd met meer dan 5 seconden voorsprong. Met zijn tijd van 2.03.15 is Abel de snelste Helmondse B-pupil ooit op deze afstand. Zijn broertje Adam kwam daarna lachend voorbij en genoot van alle aanmoedigingen. Hij bleef ruim onder de drie minuten. Het hoogspringen was moeilijk voor Abel en Adam, zeker omdat er nooit met een mat getraind kan worden. Toch wist Abel met de aangeleerde Schotse sprong 85 centimeter te springen. Voor Adam was de aanvangshoogte te hoog. Beiden hadden indoor in Gent al kennis gemaakt met kogelstoten. Maar de kogel vandaag was, ondanks hetzelfde gewicht drie maten groter. Vooral voor Adam moeilijk om die in de kleine kinderhandjes goed vast te houden. Abel liet de kogel 25cm verder landen dan bij zijn eerdere wedstrijd in Gent.

Bij de meisjes maakte Carla haar debuut en streed Sofie mee in een oudere leeftijdscategorie. Vol overgave vocht Carla op de 60m in haar serie om iedere meter en dat werd beloond. Sofie beloonde zichzelf door bijna een volle seconde van haar sprint-PR af te halen. Op het lange looponderdeel ontbrak het Carla aan ervaring door iets te hard te starten waardoor ze later wat terugviel. Ook Sofie vertrok zoals gewoonlijk hard, kreeg even een korte terugval maar knokte zich er weer bovenop. Haar eindtijd was meer dan 7 seconden sneller dan eind vorig baanseizoen. Maar de grootste verrassing liet Sofie zien bij het hoogspringen. Na provisorische hoogspringtrainingen in de bossen lukte het haar om over de 90 cm te springen, voor Carla was de aanvangshoogte te hoog. Zowel Sofie als Carla moesten ook de grote kogel weg stoten, de Belgische jury keek scherp toe dat er niet gegooid werd. Door het verbeteren van haar PR met precies een meter betekende het dat Sofie met vier nieuwe PR´s naar huis ging, Carla mag in de volgende wedstrijd proberen haar neergezette PR´s te verbeteren.

Een overzicht van alle AtH-uitslagen vind je hier.

Geef een reactie