Daphne, Sophie, Sarah en Merel sprinten in Culemborg

Daphne, Sophie, Sarah en Merel sprinten in Culemborg

Met 24 deelnemers en 25 supporters was AtH goed vertegenwoordigd bij de baanwedstrijd van Statina in Culemborg. Net als in vorige edities had Statina alles weer prima  georganiseerd. Ze werden ondersteund door pechvogels Abel en Adam die niet mee konden doen maar wel fantastisch geholpen hebben. Het programma in Culemborg heeft voor alle categorieën diverse onderdelen, voor pupillen in oude stijlvorm.

Bij de mannen trof Jordi op de 100 en 200m een “oude bekende” uit zijn serie van een maand geleden in Utrecht. Jordi kampt nog steeds met de naweeën van zijn ziek zijn en kon geen tegenstand bieden. Bij de T-meeting treffen ze elkaar weer. Een maand geleden wilde Martin maar één ding: onder de 13 lopen op de 100m. Op 19 mei was het zover, vandaag was het voor de vierde keer raak. De dag werd door Marc geopend met kogelslingeren. Hij verbeterde met drie en een halve meter het clubrecord bij de mannen 45 van Jean-Paul Weerts uit 2019 naar 19.43. Marc gaat nu op jacht naar het clubrecord bij de mannen van Stefan Benders. Samen met Koen nam hij deel aan speer, ze bleven allebei 3,5 onder hun PR. Bij het kogelstoten zat de 10 meter er vandaag voor Marc niet in, Koen verbeterde zijn PR met 14 cm.

Bij de jongens U20 had Mike een druk programma. Hij begon met een nette 5.96 bij ver. Na een korte pauze verder met speer. Onderbroken door een 100m net iets boven zijn PR. Bij terugkomst bij speer had hij profijt van zijn 100m-lange aanloop en liet een nieuw PR opmeten, + 55 cm. Zonder enige tegenstand liep hij zijn 200m. Bij de meisjes U18 verbeterde Sanne met de kogel haar PR met 23 cm. Jorg kon vandaag bij de C-junioren geen potten breken op de 100m en het verspringen. Ook bij de meisjes sprongen Anouk en Sofie een stuk minder ver dan hun PR. Op de 80m sprint bleef Sofie ver van haar PR verwijderd, Anouk was een fractie sneller dan haar PR, -0.01 sec. Voor Sofie was er een PR op de lange sprintafstand, 150m: 0.26 sneller dan voorheen. Ze werd vergezeld door Lieve en Minke (beiden D) die ook graag een 150 meter wilden lopen. Minke maakte haar debuut, Lieve was al eens sneller.

De D-junioren jongens begonnen hun wedstrijd met 80m sprint die zowel voor Joep als Kevin geen verbetering opleverde. Kevin mocht door naar ver waar zijn verste poging (voor het eerst over de 4 meter) ongeldig was op de balk. Ook voor Tim geen prestatieverbetering met de kogel. Die kwamen wel bij het speerwerpen. Ook al kwam er voor Joep nog geen PR, toch ging het vandaag weer een stuk beter dan de afgelopen wedstrijden. Kevin en Tim maakten het onderling spannend. Kevin wierp de speer 1 cm verder dan Tim. Tim verbeterde zijn PR met precies 2 meter, Kevin met 2 meter 24. Lieve bleef bij de meisjes slechts 4 cm van haar speerwerp-PR van anderhalve week geleden. Op de 60m maakte Minke haar debuut en liep naar een tweede plaats achter clubgenote Lieve. Bij ver was Lieve de enige die over de 4 meter sprong. Voor het eerst vandaag ging Minke van start op de 1000 meter. Jongens en meisjes liepen samen, Minke begon rustig, niet wetend wat haar te wachten stond. Er viel een gaatje met de koploper. Dat liep ze tussen 200 en 300 meter dicht, volgde daarna de koploper op de voet, maar liep ingehouden. Na aanmoedigingen op 500 meter dat ze harder kon versnelde ze en liep van iedereen weg. Met een flinke voorsprong won ze de wedstrijd in de wetenschap dat ze een veel snellere tijd kan lopen.

Ook de pupillen waren goed vertegenwoordigd bij de oude stijlwedstrijd in Culemborg. Oude stijl dus echte startblokken, een echt startschot en elektronische tijdwaarneming (ET) en drie pogingen bij de technische onderdelen. Bij de oudste pupillen jongens kwam Aron heel dicht bij zijn PR’s op de 60m sprint en kogel, bij hoog was er een evenaring. Nina werd bij de meisjes tweede in de meerkamp. Ze was de snelste op de 60m sprint in een nieuw PR; – 0.02 sec. Haar kogel ging voor het eerst over de 5 meter: 5.11 (+18 cm). Hoog was een beetje lastig vandaag. Er kwamen een paar buien over de atletiekbaan waardoor de aanloop behoorlijk glad was. Op de 1000m was Nina een stuk sneller dan de andere meisjes. Ze won deze afstand met 16 seconden voorsprong. Bovendien haalde ze 6 seconden van haar PR af. Nina mocht na de wedstrijd twee keer het podium op.

Voor Raven (pupil B) was het zijn eerste wedstrijd. Na drie weken meetrainen kende hij alle regels maar nu moest het nog uitgevoerd worden. Dat ging hem goed af. Hij won de meerkamp: was de snelste op de 40m sprint, sprong 15cm hoger dan de nummer 2. De punten die hij verloor met kogel had hij ruimschoots goedgemaakt op de twee eerdere onderdelen. Op de 1000m hoefde hij slechts een jongen voor te laten. Het scheelde op de finish slechts 2 seconden. De twee gewonnen medailles waren een aardige binnenkomer voor Raven. Bij de even oude meisjes vier deelneemsters van AtH. Aan het eind van de dag was in deze categorie het podium blauw/zwart gekleurd. Sophie was de winnares van de meerkamp, Merel 2e en Sarah als 3e flankeerden haar. Daphne werd hier zesde. Ketje was stiekem als vierde AtH-er het podium opgeslopen.

Op de 40m sprint maakten Sophie en Merel er een spannende wedstrijd van. Tot aan de finishlijn liepen ze zij aan zij. De ET bracht uitkomst. Merel was 0.02 sec. sneller. Hele mooie tijden voor beiden: Merel 6.68 en Sophie 6.70. Daarmee neemt Merel het clubrecord van Sophie (6.99) wat ze eerder dit jaar liep, over. Sarah werd derde op de sprint, ook in een nieuw PR – 0.38. Daphne bleef niet achter, ook zij verbeterde zich met 0.28 sec. Hoog werd gewonnen door Sophie, Sarah werd hier tweede in een nieuw PR + 3 cm. Voor Merel was dit haar eerste wedstrijd, Daphne sprong al eens hoger. Ze liet wel de kogel 3 cm verder neerkomen. Sarah zelfs 72 cm. Merel werd goede tweede, de winst ging hier naar Sophie. Ze had de aanwijzingen opgeslagen en voerde ze goed uit. 4.87 een prestatieverbetering van 1 meter en 2 cm. Dat betekende ook dat het clubrecord verbeterd werd. Dat stond op naam van Nina Kersten met 4.14 uit 2020. Ook op de 1000m regende het PR’s. Sophie ging meteen aan de leiding en stond deze niet meer af. Ze was iets rustiger gestart dan anders, liep voor het eerst binnen de 4 min., een verbetering van 9 seconden. Voor Sarah en Merel was het een nieuwe afstand. De beide meisjes hielden goed vol, liepen mooie tijden en naar het erepodium. Deze keer stond Sarah op 2 en Merel op 3. Daphne maakte een grote klapper t.o.v. haar oude tijd. Ze liep vandaag maar liefst 33 seconden harder. Thuis gaan ze na vandaag wel even aan de onderhandelingstafel.

Ook Jamez (C-pupil) was vandaag letterlijk en figuurlijk grootverdiener. Op de 40m sprint was hij 0.62 sec. sneller dan zijn oude beste tijd. De 7.59 leverde hem een tweede plaats op. Bijna 8,5 meter kwam de bal bij het werpen verder neer. Bij ver landde hij 16 cm verder in de zandbak. De afsluitende 600m legde hij 12 seconden sneller af dan in eerdere wedstrijden. Vier dikke PR’s voor Jamez en van hem mogen opa en oma volgende keer weer komen kijken. Lente ging in de stroom van Jamez mee. In haar meerkamp een PR op de 40m sprint, – 0.31, pluste ze 10 cm bij ver. Op balwerpen maakte ze haar debuut. Ze kreeg op het podium de eerste prijs voor de meerkamp en de 600m omgehangen. Bij de allerjongste jongens was Elias echt de allerjongste. Hij maakte voor het eerst kennis met de verschillende atletiekonderdelen. Datzelfde gold voor Lotte die op de looponderdelen zich tussen de jongens goed staande hield. Volgende wedstrijd kunnen we kijken of ze vooruit zijn gegaan.

De uitslagen vind je hier.