Het weer was verre van optimaal bij de baanwedstrijd in Culemborg. Dankzij twee nieuwe tenten konden deelnemers en supporters schuilen voor de regenbui die net voor de start van de wedstrijd naar beneden kwam. Na het eerste startschot werd het droog, wat wel bleef was een hele harde (tegen)wind van meer dan 5 m/sec. op het finishstuk. Die drukte de tijden bij de sprintonderdelen maar ook de hoogspringlat werd regelmatig van de staanders geblazen.

Junioren, senioren en masters

O.a. door examens in de afgelopen weken hebben zowel Jordi als Dirk weinig atletiektraining in de benen. Toch wilden ze allebei graag meedoen vandaag. Op de 100m waren ze in dezelfde serie ingedeeld. Dirk was iets sneller weg maar Jordi kwam op het laatste stuk opzetten en finishte net (0.05 sec) voor Dirk. Ook op de 200m hadden de lopers veel last van de harde wind, weer waren Jordi en Dirk aan elkaar gewaagd. Ze liepen ditmaal wel in verschillende series, het verschil op de klok bedroeg slechts 0.08 sec. Jean-Paul maakte op de 200m zijn debuut op de atletiekbaan. Met flink wat zenuwen ging hij de blokken in en vertrok, de concurrentie achterlatend, in een zeer hoog tempo. Op het rechte stuk, met de wind vol tegen, verzuurde hij totaal, maar met zijn tijd mag hij tevreden zijn.

Ook bij het hoogspringen ondervond Dirk nadeel van de harde wind. Maar die weerhield hem er niet van soepel over de 1.85m te springen wat een baanrecord in Culemborg betekent. De lat werd op 1.90m gelegd, waarbij hij in twee van de drie pogingen de lat maar net aanraakte. Voorlopig blijft zijn PR op 1.88 staan. Voor Niels stonden er vandaag twee volle ronden op het programma. Ondanks dat hij voor de start al wist dat hij zijn jaren oude PR niet ging halen wilde hij toch graag deelnemen. Bij de D-junioren kon  Mike vandaag niet opboksen tegen de harde wind op de 80 en 600m. Hij bleef ver boven zijn beste tijden.

Voor de pupillen stond er een meerkamp op het programma, waarbij de A-pupillen gesplitst waren in eerste- en tweedejaars en de allerjongsten in C- en D-pupillen.

Tweedejaars A-pupillen jongens

Met zijn tijd op de 60m legde Ian de basis voor de meerkampoverwinning. Als enige jongen sprintte hij, ondanks de harde tegenwind, onder de 10 sec. Bovendien won hij het hoogspringen (1.10) in een nieuw clubrecord. Op 1.05 moest hij opnieuw springen omdat de harde wind de lat eraf blies toen Ian er over heen sprong zonder dat Ian de lat aanraakte. Net als Ian sprong Rion voor het eerst hoog. Ook hij haalde een acceptabele hoogte. Rion verbeterde zichzelf op kogel (+10 cm) en werd op dat onderdeel 2e. Op de 1000m verraste Rion door in een keurige tijd als 2e te finishen achter de nieuwe vriend van Ian, Ard van Astylos uit Tiel.

Tweedejaars A-pupillen meisjes

Bij de meisjes had Bo veel hinder van de wind bij de sprint en hoog. Ook op de 1000m speelde de harde wind de tijden parten, op deze afstand kreeg je hem drie keer vol tegen. Bo nam meteen na de start met een flink tempo resoluut de leiding en stond die niet meer af. Haar wedstrijdindeling was beter dan de andere keren dit seizoen, zonder wind komt er zeker een mooie tijd aan.

Eerstejaars A-pupillen jongens

Alle vijf de AtH-deelnemers eindigden op de meerkamp bij de beste helft. De onderlinge verschillen tussen nr. 1 (1173), nr. 2 Dinand (1162) en nr. 3 Jeroen (1156) waren bijzonder klein. Ook tussen nr. 4 (1035), nr. 5 Merijn (1026) en nr. 6 Thijmen (1019) was het spannend.

Op de sprintafstand was Timo het snelst gevolgd door Merijn en Jeroen. Thijmen wist op de korte afstand tegen de natuurwetten in (de harde wind) een PR te lopen. Bij hoog passeerden vier jongens de lat op 1.05 waaronder Dinand, Jeroen en Thijmen. Bij het afsluitende onderdeel kogelstoten was de winnende afstand 5.89. Dinand bleef daar slechts 1 cm achter.

Op het lange looponderdeel, de 1000m voerde een blauw/zwart treintje het veld meteen na de start aan. Jeroen nam de leiding gevolgd door Timo en Dinand. Terwijl Jeroen een voorsprong opbouwde op zijn tegenstanders, kwam ook Timo een stukje voor te liggen op Dinand. Met nog 400m te gaan kwam Dinand dichterbij Timo, door het onderlinge duel kwamen ze dichterbij Jeroen, maar die stond zijn leidende positie niet meer af. Dinand ging Timo op het laatste stuk nog wel voorbij. Deze uitslag betekende een clean sweep op de 1000m en een volledig blauw/zwart podium bij de prijsuitreiking. Achter dit geweld kwam Thijmen als zesde over de streep. Merijn liep heel verstandig vanaf het begin zijn eigen tempo, de 1000m is niet Merijn zijn ding, maar toch wilde hij deze lange afstand wel volbrengen.

B-pupillen meisjes

In deze categorie scoorde Maebh goed op de 40m en hoog. Ze ging voor het eerst over de 95cm en voert nu samen met Claire onze ranglijst aan. Maebh verloor een podiumplaats bij het kogelstoten. Claire liet vandaag veel punten liggen bij hoog maar kwam wel goed vooruit tegen de wind op de sprint maar zeer zeker ook op de 1000m.  Ze vertrok vanaf de start met een hoog aanvangstempo, maar wist dit ook gedurende de twee en een halve ronden, met drie keer wind tegen, toch vol te houden. Op de finish werd ze nog wel net voorbij gesprint door een concurrente maar met een PR verbetering van bijna acht seconden kan ze tevreden op deze wedstrijd terug kijken.

D-pupillen jongens en meisjes

Jorg dook weer onder de 8 seconden op de sprint. Had ook hij windnadeel bij de sprint, bij het verspringen maakte hij goed gebruik van het windvoordeel en verbeterde zich aanzienlijk met een verre sprong (+45cm). Ook het oefenen op balwerpen betaalde zich uit in een dik PR (+2.73m). Sofie houdt niet van logica en verbeterde haar PR op sprint en ook landde ze een paar cm verder in de verspringbak. Zowel Sofie als Jorg mochten het podium op. Samen liepen ze nog een 600m in dezelfde serie. Jorg liep in de wedstrijd een stukje voor Sofie maar die kwam op het laatste stuk nog wel dichtbij, zowel Jorg als Sofie wisten in hun categorie op de 600m de overwinning te behalen.

Omdat er ook nog een Zweedse estafette (400 – 300 – 200 – 100m) op het programma stond werd er gevraagd wie er nog aan deel wilde nemen. Bij de jongste jeugd waren er twee volledige teams op deze voor kinderen ongebruikelijke estafette. Ook bij enkele ouderen begon het te kriebelen. Toen Ronald zijn trainingsjas uitdeed, Daan niet achter wilde blijven, Niels nog bij aan het komen was van de 800m en Dirk nog wel een vierde onderdeel wilde doen kon er ook een team bij de senioren in de baan gebracht worden. Dit gelegenheidsteam gaat uiteraard de boeken in met het eerste clubrecord op deze afstand.

Met flink wat medailles, bloemboeketjes en een klompje goud voor Jeroen werd door de vele meegereisde supporters aan de terugreis naar Helmond begonnen.

Geef een reactie