Na zes Limbracrossen en enkele crossen buiten dit circuit was de veldloop in het Belgische Geel op het domein “de Lissenvijver” een totaal andere wedstrijd. Het veldlopen is in België populairder dan bij ons, dat blijkt uit het aantal deelnemers. Maar zeker ook het enthousiasme bij toeschouwers en deelnemers is aanzienlijk groter dan bij ons. Een speciaal woord van welkom aan onze club kwam van de microfonist voor het begin van de wedstrijd, met de hoop dat we een podiumplaats zouden halen vandaag. Nadat de hamburgers gebakken waren en de Tripels koud stonden kon het eerste startschot om 12.00 uur gegeven worden. Het parcours bestond uit een brede start op een drassig weiland, waarna voor de jongste categorieën een glooiend slingerpaadje door het bos volgde om via een lang recht stuk van 100m heuvel op te finishen.

De eerste start was voor Tim bij de Kangoeroes, onze mini-pupillen. Er stonden 24 jongens aan de start in deze categorie. Tim moest twee kleine veldrondjes lopen die samen 300m lang waren. Er werd hard gestart, maar zoals altijd vallen er daarna kinderen terug, waardoor Tim enkele plaatsjes op kon schuiven. Op de laatste honderd meters kreeg Tim het moeilijk en verloor hij enkele plaatsen, maar als twaalfde finishte hij mooi bij de beste helft. De volgende start was van de benjamin meisjes, onze meisjes pupillen C, waarbij Sofie furieus van start ging, op een aantal meters gevolgd door twintig Belgische meisjes. Halverwege het bosrondje, waar de meegereisde supporters stonden, kwam Sofie als tweede de bocht om. Het zien van de supporters gaf haar weer vleugels en nam ze de koppositie met een tussensprint weer over. De supporters vreesden dat ze dat niet vol kon houden, maar Sofie ging door en kwam met een voorsprong van tien seconden winnend over de finishlijn.

De volgende start was voor de Benjamin jongens, waarbij Jorg een wat twijfelende start had en aan een inhaalrace moest beginnen op de slingerpaadjes in het bos. Op het laatste finishstuk was er veel strijd mede door de flinke aanmoedigingen van het talrijke publiek. Jorg moest alles doen om de achtervolgers achter zich te houden. Als achtste passeerde hij de eindstreep, tussen de zesde en veertiende finisher was het verschil slechts acht seconden.

De meisjes pupillen A waren gesplitst in eerste en tweedejaars. Maebh en Sanne gingen samen van start voor een veld- en een bosrondje. Maebh was een stuk sneller weg bij de start dan Sanne, maar bij het ingaan van het bos kwam doorzettertje Sanne op stoom. Verschillende meisjes werden door haar gepasseerd, ook clubgenootje Maebh kwam in beeld bij Sanne. Sanne had een langere adem dan sprintster Maebh en ging haar voorbij voor het finishstuk in beeld kwam waarop Maebh haar sprintsnelheid zou kunnen gebruiken.

Bij de jongens A-pupillen waren er grote verschillen bij de start tussen Jeroen, Timo en Dinand. In tegenstelling tot eerdere crossen was Jeroen hard gestart en voerde bij het ingaan van het bos de kopgroep van vijf jongens aan. Timo moest alle zeilen bijzetten en volgde op korte afstand van de kopgroep. Dinand leek verrast te zijn door de snelle start en had moeite om naar voren te komen. Halverwege de bosronde moest Jeroen het tot drie uitgedunde kopgroepje laten gaan en kreeg een achtervolger mee die hij van zich afschudde. Maar op het finishstuk rook de Belgische jongen de eindstreep en zette een sprint aan die door Jeroen afgeslagen werd. Meestal is dat afdoende maar niet bij Belgische veldlopen. De Belg bleef het proberen maar had de pech dat hij Jeroen trof, want die geeft nóóóóit op. Op de eindstreep was het verschil twee seconden in het voordeel van Jeroen die op een mooie vierde plaats kan terugkijken. Timo kon zijn zesde plaats in de bosronde vasthouden maar op het eindstuk werd er achter hem nog gesprint en moest hij vol aan de bak om zijn belager voor te blijven. Dat lukte net, Timo kreeg de zesde plaats toegewezen in dezelfde tijd als nummer zeven. Dinand was in een groepje terechtgekomen waar hij in het bos weer van wist weg te lopen. Door een goed laatste stuk kon hij nog wat Belgen voorbij en was het ook bij hem een erg spannende finish. Met zijn drieën kwamen ze binnen een seconde over de finish waarbij hij in totaal veertiende werd.

Na de pupillengroepen werd de te lopen afstand langer, 1820 meter, twee bosronden en een veldrondje voor de meisjes en jongens miniemen, onze jongens en meisjes D. Meteen na de start bij de meisjes D eerstejaars nam de Belgische Biermans resoluut de kop, op geringe afstand gevolgd door Bo. Tijdens de eerste bosronde leek het dat Bo bij Biermans zou kunnen aansluiten, maar dat lukte niet. De verschillen tussen de kop van de wedstrijd waren groot, maar beetje bij beetje kwam nummer drie dichter bij Bo. Maar Bo gaf haar tweede plaats niet af en gooide er een tempoversnelling tegenaan waardoor haar voorsprong op de derde plek weer groter werd. Laura was in dezelfde wedstrijd in een grote groep terecht gekomen waar ze goed bij kon blijven. Ook voor Laura duurde de strijd tot de laatste meter, iedere seconde passeerde iemand uit “haar” groep de finish, Laura mag tevreden terugkijken op een 25e plaats. Bij de tweedejaars meisjes maakte Lara haar AtH-debuut. Omdat ze de laatste tijd aan weinig wedstrijden heeft deelgenomen was het tempo voor Lara moeilijk in te schatten, waardoor haar start iets te optimistisch was. Nadat ze het tempo wat had teruggenomen wist ze het verrassend goed vol te houden en naar de zeventiende plek te lopen. Bij de jongens mochten Rion en Ian hetzelfde parcours afleggen. Meteen na de start was duidelijk dat het een wedstrijd binnen een wedstrijd was tussen Rion en Ian. Ian liep een stukje voor Rion maar kwam niet ver weg. In de tweede ronde kwam Rion stukje voor stukje dichterbij. Toen hij tot op een paar meter bij Ian was gekomen en leek aan te kunnen sluiten, kreeg Ian de finish in zicht en versnelde en bleef zes seconden voor Rion.

Bij de tweedejaars D-junioren kwam Mike aan de staart van een grote kopgroep terecht en was het alleen maar aan blijven pikken wat hij kon doen. Iedere keer als er iemand van de groep moest lossen was het Mike die netjes het gat weer dicht liep, zo schoof hij plaatsje voor plaatsje op. Voor de laatste bocht naar de finish liep hij in op de zevende positie die hij veroverde na een flinke versnelling op het laatste rechte stuk.

De cadetten jongens kregen niet alleen het bosrondje voorgeschoteld maar ook nog een grote zwaardere ronde met los zand en heuvels. Er was al vrij snel een kopgroep van drie gevormd met daarachter een achtervolgende groep waarvan Thijs het tempo bepaalde. De derde loper moest de koplopers laten gaan en kwam samen met Thijs te lopen, die het tempo hoog kon houden en op een derde plek kwam te lopen. In de grote zware ronde liep hij naar een schitterende tweede plaats, waarmee hij vandaag liet zien tactisch een zeer goede wedstrijd te kunnen lopen.

De masters liepen vandaag niet samen met de senioren maar omdat in België geen korte cross gelopen wordt moest Jean-Paul toch meer dan zes kilometer lopen. Hij ging in de eerste bosronde iets te hard waardoor hij het in de drie volgende grote rondes met los zand en heuvels zwaar kreeg. Maar na afloop was hij toch tevreden met zijn prestatie en ook de microfonist merkte hem nog op als Helmondse deelnemer.

Geef een reactie