Anouk sprint in en op het blauw in Hechtel

Anouk sprint in en op het blauw in Hechtel

Bij aankomst in Hechtel werden we ontvangen met een blauwe loper. De 40 jaar oude rode kunststofbaan, waar de Nacht van de Atletiek groot op is geworden, was vervangen door een splinternieuwe felblauwe kunststofbaan. De Pater Vanden Berk Jeugdmeeting, voor D-junioren en pupillen, telde een grote deelname. Er stond een prima organisatie waardoor het grote deelnemersaantal keurig binnen het tijdsprogramma al hun pogingen en wedstrijden kon uitvoeren. Jammer dat de harde zijwind de prestaties negatief beïnvloedde.

Het belette Abel niet om op zijn eerste onderdeel, 80m horden, de bronzen medaille te pakken. Voor eerstejaars D-junior Abel was het zijn eerste hordenwedstrijd waarbij hij de pech had dat deze in België plaatsvond. In Nederland staan de horden voor D-junioren op 76 cm in België daarentegen op 84 cm, onze C-juniorenhoogte. Ongetwijfeld zal zijn tijd van 16.97 dit seizoen nog verbeterd worden, het leverde hem ook een bronzen medaille op. Bij ver sprong hij twee keer naar dezelfde afstand 3.93. Op de 80m zonder horden zette Abel weer, zeker gezien de harde wind, een knappe tijd neer. Op de 1000m moest Abel aan de binnenkant snel starten waardoor hij op kop kwam te lopen. Op het eerste rechte stuk nam de Belg Landuyt de koppositie over maar drukte het tempo. Om een mooie tijd te lopen moest het tempo weer omhoog waarop Abel de kop weer overnam, Landuyt sloot bij Abel aan. Met de harde wind was het voor Abel moeilijk om het tempo hoog te houden. De laatste 100 meter had Landuyt nog de meeste adem en kwam winnend over de finish. Abel kreeg naast zijn eerder gewonnen bronzen nog een zilveren medaille omgehangen.

Zijn jongere broertje Adam, ging vandaag onder dezelfde naam als Abel en Aron door. De organisatie had bij de Nederlandse deelnemers geen voornaam ingevoerd waardoor het publiek heel vaak de naam Kovacs-Borbas hoorde omroepen. Adam begon met een voor hem nieuw onderdeel: discus. Hij vond het moeilijk maar had wel geldige pogingen. Ondanks de harde wind klokte Adam een nieuw PR op de 60m sprint. Bij hoog was de aanvangshoogte 85 cm, waarbij zijn PR 90 cm is. Ook vandaag ging hij over 90 cm. Op de 1000m wil Adam heel graag beneden de 4 minuten lopen, vandaag leek hij op koers maar verloor te veel tussen de 500 en 800 meter. Daarna herstelde hij zich maar was de wijzer de 4 minuten gepasseerd. Voordat we gezamenlijk naar “ons restaurant” in Hechtel gingen mocht Adam eerst nog kogelstoten. Hij bleef slechts 7 cm van zijn paar weken oude PR.

Bij de meisjes pupillen stonden bij aankomst de horden al klaar voor Sofie. Ze had er zin in en kon niet wachten om te mogen starten. Na de eerste hordenpassage op deze 60m nam Sofie al een kleine voorsprong op de rest en had een duidelijke voorsprong bij de tweede horde. De landing was niet helemaal goed waardoor ze niet meer uitkwam voor de derde horde. Ze liep de wedstrijd nog wel uit maar was zwaar teleurgesteld over het resultaat. Bij kogel kreeg ze gezelschap van Anouk. Beiden bleven een stukje van hun beste afstand; Sofie kwam nog wel dicht bij de 5 meter. De harde wind had geen vat op de sprint van Anouk die ondanks de extra tegenstander toch naar een nieuw PR liep. Sofie ondervond meer hinder van de wind. Bij ver hebben zowel Anouk als Sofie een paar weken geleden hun PR op 4.09 resp. 3.81 gezet, voor vandaag was dat te hoog gegrepen, maar Anouk behaalde wel de 4e plaats. Sofie verruilde haar spikes voor schoenen en ging naar de discusring waar ze een nieuw PR haalde. De supporters werden door “pendeldienst Anouk” van Sofie’s resultaten op de hoogte gehouden. Het laatste onderdeel, was een volle serie van 21 deelneemsters op de 1000m. Bij de start raakten beiden ingesloten in de grote groep die samen kwam in de binnenbocht. Het duurde even voordat Sofie er uit was, Anouk was er iets eerder, na 120 meter, uit. Wel was er al een behoorlijk gat met de koploopster ontstaan. Solo liep Anouk achter de latere winnares naar een keurige tijd en een zilveren medaille met de wetenschap dat het nog harder kan. Ook voor Sofie kostte het kracht om uit de ingesloten positie te komen, zoals altijd gaf zij het niet op waardoor ze als vijfde over de finish kwam.

Aron moest als C-pupil bij de B-pupillen meedoen. Op zijn eerste onderdeel balwerpen wierp hij zich naar de vierde plek. Het sprintonderdeel bij de BC-pupillen telt in België 60 meters tegenover de 40 in Nederland. Aron was vandaag 2.24 seconden sneller dan zijn snelste tijd tot nu toe. Ook het verspringen ging hem beter af dan voorheen. Hij kwam 15 cm verder dan ooit in de zandbak neer. Op de afsluitende 600 meter gingen de B-pupillen hard waardoor Aron geen aansluiting kreeg. Maar door stug volhouden liep hij in op de rest en kwam nog heel dicht bij plaats 5 en zijn beste tijd.

De uitslagen vind je hier.