Tarig debuteert op de 200m

Tarig debuteert op de 200m

Het afgelopen weekend stond in het teken van het debuut, zowel bij de Brabantse Kampioenschappen meerkamp in Gemert als bij het AAS-criterium in het Belgische Essen.

In een zonnig Gemert maakten Claire en Marta als eerstejaars D-junior hun debuut op de zeskamp. Het openingsnummer van de meerkamp op dag 1 (zaterdag), 60m horden was voor beiden ook hun debuut op dit onderdeel. Claire hikte erg tegen dit onderdeel aan terwijl Marta al eens 80m horden bij de C-junioren had gelopen. Marta verraste met 12.04. Bij het tweede onderdeel, ver, bleven beiden iets onder hun kunnen maar het afsluitende onderdeel van dag 1, speer leverde zowel Claire als Marta een PR op.

Dag 2 begon op zondagmorgen voor beiden positief. Claire scherpte haar hoogspring-PR aan. Nadat Marta al verscheidene keren over de 1.20m was gesprongen wilde ze vandaag hoger. Met een mooie sprong flopte ze over de 1.30 en neemt het clubrecord van Grietje en Lara Willems over. Bij het vijfde onderdeel kogel kwam Claire 4 cm en Marta 3 cm tekort om het persoonlijk record te verbeteren. De afsluitende 600m betekende voor Marta het derde debuut van het weekend. In een regelmatig tempo liep ze naar een keurige 2.04.03. In dezelfde serie liep Claire vooraan mee maar moest na 300m wat terrein prijsgeven. Aan het eind van een meerkamp is 2.01.23 een mooie tijd. Na twee dagen werd Marta 9e en Claire 14e in het eindklassement. In het klassement voor het Brabants Kampioenschap vinden we Marta op een 5e en Claire op een 10e plaats terug.

Op zaterdag maakte AtH haar debuut op de atletiekbaan van Esak in een prachtig park van de Belgische grensplaats Essen, waar de strijd werd aangegaan met de Belgische jeugd. Voor C-junior Tariq stonden er vandaag vier verschillende nieuwe uitdagingen op het programma. Na nog nooit te hebben hooggesprongen sprong hij soepel over de 1.30 en ging de 1.35 er maar nipt af. Ook de 100m met horden was nieuw voor hem, haalde hij met de speer bij het ingooien een mooie afstand, tijdens de wedstrijd wierp hij drie keer ongeldig. In zijn serie op de 200m was hij in felle strijd met de loper in de baan naast hem die hij in zijn voordeel besliste.

Geen debuut voor Timo bij de jongens D maar wel 2 nieuwe beste tijden. Op de 80m met horden was hij 0.37 sec sneller dan voorheen. Later op de middag volgde de lange sprint, 150m waarop hij weer 0.26 sneller was dan drie weken geleden en hiermee zijn eigen clubrecord aanscherpte.

Bij de jongens pupillen A maakte Joël, naast de “ervaren rotten” Abel en Jorg, zijn wedstrijddebuut. Voor deze drie jongens begon de wedstrijd, aangevuld met B-pupil Pepijn, met een 4x60m estafette. Het viertal bracht het estafettestokje als tweede van de acht deelnemende teams over de finish. Tijdens het technisch moeilijke onderdeel discus kreeg debutant Joël uitleg van Abel, die zijn discus met 14.32 naar een tiende plaats in het grote deelnemersveld wist te werpen. Jorg, had goed naar de aanwijzingen van Abel geluisterd en verbeterde zijn beste worp ooit met meer dan twee en halve meter. De discus van Joël kwam bijna bij de 10 meter terecht. Bij het verspringen wordt er vanaf dit seizoen in België bij de A-pupillen vanaf de balk gemeten. Dat maakte het voor eerstejaars Joël extra moeilijk, maar ook voor Abel en Jorg was dit een extra hindernis. Zes hindernissen kwamen de jongens daarna tegen op de 60m horden. In de serie van Joël was het spannend waarbij Joël een keurige 14.87 als debuuttijd op de 76.2 cm hoge horden neerzette. Abel was met 14.05 iets sneller, en Jorg overtrof zichzelf. Met een verbetering van 0.36 dook hij voor het eerst onder de 13 seconden: 12.70. Hoewel Joël erg opzag tegen de 1000m heeft hij deze toch uitgelopen. Zoals al vaker dit seizoen was er geen tegenstand voor Abel op deze afstand waardoor hij ver voor iedereen zijn rondjes draaide. Een paar plaatsen daarachter liep Jorg die er weer een spannende finish van maakte.

Voor Sofie waren de 6 horden op de 60m geen kennismaking maar een weerzien van de wedstrijd In Hechtel in mei. Ze was toen slechts 0.11 sneller dan vandaag. Maar behoorde vandaag tot een van de snelsten van de eerstejaars op dit, voor Nederland, ongebruikelijke onderdeel voor pupillen. Nadat Sofie begin mei de kogel voor het eerst over de 4 meter neer liet komen, stootte ze niet meer onder de 4 meter in de wedstrijden daarna, ook vandaag ging de kogel naar 4.37. Voor Anouk blijft de 4 meter grens een uitdaging, PR 3.97. Een nieuwe uitdaging was het discuswerpen voor Anouk, ook dit onderdeel staat in Nederland nog niet op het programma voor pupillen. Haar 5.55 is een debuterende richtprestatie, Sofie kwam met 7.56 in de buurt van haar PR. Voor Sofie zat het erop, terwijl Anouk aan de start van de 1000m stond kon Sofie daardoor aan de rode bessen beginnen. Er vormde zich een kopgroepje van vier meisjes waarvan Anouk op plaats drie liep. Toen het meisje voor Anouk een gaatje dreigde te laten vallen sprong het vierde meisje daarin en liep het gaatje dicht. Anouk kon mooi volgen, ze bleven met drie over. Het meisje voor haar hield het tempo hoog en nam de koppositie over, Anouk bleef goed achter de koploopster plakken. Met nog 400 meter te gaan volgde er een te harde tussensprint van Anouk die ze later in de ronde moest bekopen. Met een keurige 3.40.36 kwam ze als tweede over de finish, en liet ze alle eerstejaars meisjes achter zich.

Grossierde B-pupil Pepijn vorige week al in nieuwe PR’s, vandaag ging hij daar gewoon mee verder. Bij ver verbeterde hij zich met 18 cm en komt de 3 metergrens erg dichtbij. Nadat hij alle proviand en pilletjes?!? uit zijn rugzak soldaat had gemaakt was hij sterk genoeg voor het balwerpen. Maar liefst 7 meter verder dan voorheen raakte de bal het gras. Op zijn laatste onderdeel de 600m liep hij vorige week 14 seconden van zijn snelste tijd, vandaag ging het nog eens 3 seconden sneller.

De jongste AtH-debutante van het weekend was Ellah die als mini-pupil bij de BC-pupillen meedeed aan het verspringen. Een beetje onwennig liet ze een sprong noteren van 2.32 die in een volgende wedstrijd zeker verbeterd gaat worden. Met tevreden debutanten en een Pepijn die toch maar besloot mee naar huis te gaan en niet bij zijn nieuwe Belgische vrienden bleef logeren, namen we afscheid van een alweer prettige georganiseerde wedstrijd in België.

De uitslagen vind je hier en hier.