Groepsfoto Hechtel

Groepsfoto Hechtel

Het was goed toeven op de mooi gelegen atletiekbaan in Hechtel. De daar aanwezige moeders, en anderen, werden deze Moederdag getrakteerd op heerlijk zomerweer en eigentijdse muziek. De deelnemende AtH-ers trakteerden zichzelf op flink wat PR’s, clubrecords en negen medailles. Daarnaast won Grietje de Moederdagloterij en kon daardoor haar moeder extra laten genieten. Vandaag stonden er naast de onderdelen voor D-junioren ook voor de Pupillen losse onderdelen op het programma. Het eerste looponderdeel was de 60 of 80m horden. Omdat de hoogte van de horden en de tussenafstand afwijkt van de bij ons geldende regels worden de prestaties niet opgenomen in onze ranglijsten.

Bij de D-junioren jongens gingen zowel Ian als Mike voor vijf onderdelen. Tot zijn grote verrassing mocht Mike een bronzen medaille gaan halen voor zijn hordenrace. Nadat ze bij ver allebei hun beste prestatie hadden benaderd konden de spikes uit voor een korte pauze. Daarna kwam Ian voor het eerst in de ring met de 3 kg zware kogel. Mike verbeterde zijn PR met 45 cm en neemt daarmee het clubrecord van Rion over. Mike kwam in de winning mood, hij sprintte naar een nieuw PR van 11.56 sec. en scherpte daarmee ook zijn eigen clubrecord aan. Met zijn 11.56 bleef hij slechts 0.01 sec van het podium verwijderd. Ian bleef iets boven zijn PR, maar hield als eerstejaars goed stand. Terwijl speer bij Ian nog niet zo goed wil lukken, verbeterde Mike zich ook hier met 1 meter en 17 cm en zijn derde clubrecord van vandaag.

Lara en Grietje trokken net als de jongens vandaag ook samen op. Ook voor hen begon de dag met de horden, waarbij Lara slechts 0.08 sec. tekort kwam voor een bronzen medaille. Het hoogspringen was voor Grietje een nieuw onderdeel en voor Lara niet haar favoriete. Allebei haalden ze de 1.15, maar voor allebei geldt dat er “meer in zit”. In België is de sprint voor D-meisjes 20m langer dan bij ons, maar sprinten maakt in Lara en Grietje het fanatisme los. Lara liep nog nooit een 80m, maar liet een keurige 11.62 noteren, een clubrecord en een bronzen medaille. Grietje verbeterde haar beste tijd met 0.18 sec. Nog twee werponderdelen op het programma. Bij kogel liet Lara de kogel net over de 8 meter landen en Grietje voor het eerst over de 6m, weer een PR voor haar. Van tevoren zagen ze allebei speerwerpen niet zo zitten. Drie worpen later keken ze samen positief terug: voor Grietje betekende het haar vierde PR waardoor ze zich vandaag op alle onderdelen verbeterde.

Voor de pupillen vandaag geen meerkamp, dus voor Merijn geen 1000m en geen werponderdelen, maar wel een gouden medaille op de horden. Met een flinke voorsprong kwam hij als eerste over de finish. Dinand kreeg voor zijn hordenrace, links van Merijn op het podium, de bronzen medaille omgehangen. Door een flinke verbetering in zijn derde en laatste worp bij discus rolde het meetlint voor Dinand uit tot 15 meter 75, een PR van 2.40m, clubrecord en weer een bronzen medaille. Terwijl Dinand even bij kon komen van zijn inspanningen, stonden Merijn en Timo klaar voor de 60m sprint. In dezelfde serie lopend, waren ze aan elkaar gewaagd, maar in de laatste meters was Timo net iets sneller, 9.33 om 9.48. Voor Timo betekende dit brons. Bij het hoogspringen ging het vandaag wat minder met Dinand, maar Merijn sprong naar een nieuwe recordhoogte. Terwijl de wedstrijd er voor Merijn opzat, haalde Timo flink uit met de kogel, 47 cm verder dan zijn beste tot nu toe. Dinand benaderde zijn beste stoot ooit en haalde zijn derde bronzen medaille van vandaag. Op het afsluitende onderdeel, de 1000m, vormde zich kort na de start een kopgroep, daarachter Dinand met op geringe afstand Timo. Terwijl de nummer drie terug viel, liep Dinand op hem in. Timo begon ook in te lopen en vond aansluiting bij Dinand. Samen konden ze het tempo hoog houden, na 800m moest Dinand Timo laten gaan. Timo kon goed doortrekken en liep voor het eerst onder de 3.30: 3.27.87 een nieuw PR (12 sec) en clubrecord. Hij kwam slechts een halve seconde tekort om zijn prestatie met een medaille te belonen. Ook Dinand verbeterde zijn beste tijd met bijna 5 seconden en nadert de 3.30 grens.

Maebh moest bij de A-pupillen meisjes als eerstejaars opboksen tegen oudere meisjes. Na de horden was het snel schoenen wisselen om de kogel 75 cm verder weg te stoten dan ooit eerder. Daarna kwam ze op de baan voor haar favoriete onderdeel: 60m sprint. Het was opvallend hoe hard er vandaag gesprint werd in alle categorieën. Voor Maebh vandaag een nieuw PR en clubrecord. In het totale sprintveld werd ze 16e maar bij de eerstejaars hoorde ze bij de snelsten. Het verspringen daarna ging iets minder, maar in België wordt vanaf de balk gemeten en niet van een afzetvak. Bij het afsluitende discus haalde ze haar derde PR van vandaag, 87 cm verbetering.

De pupillen B, C en mini vallen in België onder een categorie: de Benjamins. Vandaar dat Abel (B), Jorg (C) en Adam (mini) in dezelfde categorie uitkwamen. Werpen is niet Jorg zijn ding, daarom liet hij het eerste onderdeel balwerpen aan zich voorbij gaan. Abel verbeterde zichzelf met 1 meter 73. Adam was de enige mini-pupil vandaag maar liet toch 3 kinderen achter zich. Wat wel Jorg zijn ding is is het sprinten. I.p.v. de gebruikelijke 40m moest vandaag 60m worden gelopen. Even dachten we dat de klok het niet goed deed toen die stil stond op 9.97. De klok deed het prima, net als Jorg, een PR-verbetering van bijna een volle seconde en een hele mooie tijd voor een C-pupil. In dezelfde serie verbeterde Adam zich met bijna anderhalve seconde. In de laatste serie was het een spannende strijd om plek 2 (9.84), 3 (9.85) en 4 (9.88). De fotofinishbeelden gaven Abel de tweede plaats en een zilveren medaille. Bij het verspringen bleef Adam wat achter op zijn eerder gehaalde prestatie, kwam Jorg vlakbij zijn PR en was het voor Abel de eerste keer dat hij versprong. Hij miste de medaille op 2 cm.

Op het laatste onderdeel, de 600m, vertederde Adam het publiek: “Oh, da kleine manneke”. Dat kleine manneke liep zeven en een halve seconde harder dan ooit. Jorg finishte na een twijfelende start een halve seconde boven zijn PR. Ook Abel kan nog veel winnen bij de start. Na 100m afwachten, nam hij resoluut de leiding en hield het tempo in zijn eentje hoog. Het was duidelijk dat zijn eigen clubrecord van 2.03.14 ging sneuvelen, maar kon hij onder de 2 minuten? Het bleef spannend, maar het was gelukt: 1.59.29! Samen met Ketje, die niet van het podium was weg te slaan, mocht hij op het hoogste treetje met een schitterende tijd.

Bij de jongste meisjes moest Sofie als C-pupil de Helmondse eer hoog houden. Ze begon met een PR van 35 cm bij het verspringen. Met het zand nog in de schoenen liep ze ook de 60m 0.30s harder dan ooit. Nog een PR was er bij het balwerpen waar ze bal 57 cm verder in het veld liet landen. Op de afsluitende 600m vertrok Sofie iets te hard, waardoor ze het na 300m moeilijk kreeg. Maar vechtertje Sofie geeft niet zo snel op. Haar beloning een nieuw PR met bijna 2,5 sec. Alle 4 de nieuwe PR’s zijn tevens nieuwe clubrecords.

Nadat de Belgische organisatie ons persoonlijk was komen bedanken voor deelname en we onze kampeerplaats afgebroken en opgeruimd hadden konden we met tevreden kinderen de grens weer over. De uitslagen vind je hier.

Geef een reactie