Nina werpt de bal in Culemborg

“Het is net of het hier gemakkelijker gaat” was de reactie van Lieve na haar 4 meter 55 bij ver. Die opmerking konden we vandaag vaker plaatsen. Het was mede door een gemoedelijke en goede organisatie én een fijne temperatuur, goed toeven op de baan van AV Statina in Culemborg. Waar Chiara bij aankomst van romanticus Aron een mooi vers geplukt veldboeketje in haar handen kreeg gedrukt. Bij vlagen stak er een harde wind op waarvan de een voordeel en de ander nadeel ondervond. Op de lange looponderdelen maakte die wind de lopers het er niet gemakkelijker op.

Met het gegeven dat B-junior Mike de wind op de 200m vol tegen had, mag hij tevreden zijn met zijn tijd. Het hoogspringen ging hem vandaag goed af. Gemakkelijk ging hij over 1.61 en schampte met zijn kuiten de 1.66. Mike was superblij met zijn nieuwe PR. Timo (JC) was daar op de 100m dicht bij. Op de 800m zagen we dit keer geen te afwachtende Timo. Vanaf het startschot sloot hij goed aan en ook al was het niet gemakkelijk, hij bleef zijn tegenstanders goed volgen. Na 600m kreeg hij het even moeilijk maar sprintte desondanks op het laatste stuk toch nog mee. Een nieuw PR als beloning voor de goede aanpak en manier van lopen. D-juniore Claire wilde graag een 800m lopen waardoor ze bij de C-junioren moest starten. Ook Claire ging goed mee maar kreeg het moeilijk tussen 450 en 600 meter waardoor ze alleen kwam te lopen. Daarna kon ze zich herpakken en liep ook naar een nieuw PR. Daarvoor had ze bijna haar PR verbeterd bij het technisch moeilijke onderdeel discus. Bij de jongens D koos Abel ook voor discus. Zijn discus landde bijna een meter verder in het gras dan een paar weken geleden. Abel’s dag begon met een overwinning op de 80m sprint, nog gemakkelijker won hij aan het eind van de dag de 1000m. Na 200m afgelegd te hebben was duidelijk dat de overwinning voor Abel zou zijn. Alle vier de junioren gingen met 1 of meerdere ereplaatsen naar huis.

Voor de pupillen stond er een meerkamp oude stijl en een lang looponderdeel op het programma. Na iedere sprintserie was het druk achter de wagen van ET Utrecht. Daar verschenen op een scherm de tijden en een finishfoto.

Bij de meisjes tweedejaars A-pupillen heeft Sofie dit seizoen al grote sprongen gemaakt op diverse onderdelen. Daar voegde ze vandaag de 60m sprint aan toe. Gemakkelijk dook ze voor het eerst onder de 10 seconden: 9.84, bijna een halve seconde sneller dan haar beste tijd. Ook op ver en kogel zette ze weer prima prestaties neer. De even oude Jorg evenaarde op de 60m sprint zijn PR. Na een aantal wedstrijden wat mindere sprongen bij ver te hebben gehad, werd het hem vandaag weer niet gemakkelijk gemaakt. Tijdens zijn eerste aanloop stak er iemand over waardoor hij moest inhouden. Hierdoor kwam hij verkeerd uit, maar sprong toch. Met zijn chocoladebeen afzettend sprong hij 4.16.  De jury vroeg of hij opnieuw wilde springen. Jorg nam de gok. En hij had goed gegokt: hij sprong naar zijn verste afstand ooit: 4.52! Een verbetering van zijn eigen clubrecord met 16 cm. Daarna stootte hij de kogel ook nog naar een nieuw PR.

De eerstejaars A-pupillen meisjes begonnen hun meerkamp met ver waarbij Lieve ongelooflijk uithaalde. In haar eerste poging klopte alles: haar aanloop, de afzet en de sprong op zich: 4.55! We dachten even dat het niet klopte, maar het meetlint toonde geen afwijkingen en loog niet. Een PR van 83 cm, bovendien neemt ze met haar 4.55 het clubrecord van Anouk Langstraat over. Daarna noteerde ze nog twee prima pogingen: 4.20 en 4.21. Lieve: “Het is net of het hier gemakkelijker gaat”. Ook Chiara maakte letterlijk en figuurlijk een grote sprong voorwaarts. Ze sprong bijna een halve meter verder dan haar beste sprong tot nu toe. Ook de sprint ging haar gemakkelijker af, bijna een halve seconde sneller op de 60 meter. Lieve kwam hierop heel dicht bij haar PR. Op het laatste onderdeel van de meerkamp, kogel haalde Chiara haar 3e PR vandaag. Ook bij Lieve ging de kogel bijna 80 cm over haar beste afstand. Bij de eerstejaars jongens kwam Joep bij ver 4 cm en bij kogel 11 cm tekort voor een nieuwe beste prestatie. Maar zijn 60m sprint ging wel heel veel sneller. Meer dan een volle seconde liep hij korter over de 60m. Ook Adam naderde zijn beste prestaties op sprint en ver dicht. De kogel daarentegen ging gemakkelijk over zijn PR: 72 cm. Pepijn was grootverdiener: bijna een halve seconde sneller op de sprint, 32 cm verder in de verspringbak. En zijn paar weken oude kogel-PR werd ook nog eens met 18 cm verbeterd.

Bij de B-pupillen snelde Kevin vanuit het startblok naar een PR op de 40m. Daarna sprong hij 3.20 bij ver, een evenaring. Voor het eerst moest hij kogelstoten in een wedstrijd. Blij verrast stootte hij gemakkelijk het clubrecord van Adam Kovacs-Borbas uit de recordlijsten. De 5.37 van Kevin betekende een verbetering van 72 cm van het oude clubrecord.

Bij de jongste pupillen haalden alle drie de AtH-deelnemertjes een PR op de 40m sprint. Bij de C-pupillen noteerde Sofia een snellere tijd, Aron volgde haar voorbeeld bij de jongens. Bij de allerjongsten, de mini-pupillen, liep Nina een halve seconde van haar PR: 7.95. Ze verbeterde met deze tijd het clubrecord bij de mini’s wat op naam van Lieve Derks stond. Het hoogspringen ging voor Sofia en Aron niet zo voortvarend. Nina verbaasde hier door over 85 cm te springen, ook dit betekende een nieuw clubrecord. Ditmaal was het Sofie van Wouwe die een plaatsje in de bestenlijst zakt. Zowel Sofia als Nina hadden nog niet eerder in een wedstrijd aan balwerpen deelgenomen waardoor beiden een richtprestatie konden neerzetten. Aron gooide minder ver dan zijn PR.

Tussen de onderdelen van de meerkamp vermaakte de jeugd zich regelmatig op het “bloemenveld”. Na de meerkamp werd daar, onder leiding van een eend, de warming-up voor de lange looponderdelen gedaan. Deze eend kwam uit de lucht vallen en werd achtervolgd door een treintje kinderen. Toen de eend de warming-up lang genoeg vond vloog hij weg en konden de pupillen naar de start voor het lange looponderdeel: 1000 en 600 meter. Jorg liep een hele slimme wedstrijd. Met nog iets meer dan een ronde te gaan plaatste hij een tussensprint en kreeg een gaatje. Met nog 200 meter te gaan kwam de rest weer wat terug, maar Jorg had een betere eindsprint en kwam gemakkelijk winnend over de finish. Sofie kwam na de start op kop maar verzuimde mee te gaan toen deze werd overgenomen. Er ontstond een gat waarbij ze alleen tegen de harde wind op moest boksen, ze sleepte er nog een bronzen medaille uit. Bij de eerstejaars liep Adam een goede 1000m. Hij wil graag onder de 4 minutengrens en ondanks de harde wind leek dat te gaan lukken. Hij kwam er heel dicht bij maar de klok was onverbiddelijk. Joep en Pepijn moesten hun clubgenoot al vroeg in de wedstrijd laten gaan. Na o.a. haar verre sprong eerder op de dag wist Lieve ook nog een tweede plaats op de afsluitende 1000m binnen te halen. Tegelijkertijd liep Chiara haar oude PR aan diggelen, maar liefst 23 seconden gingen er vanaf. Na 450 meter ging haar tempo omhoog en waren haar supporters bang dat ze dacht dat ze een 600m moest lopen. Maar Chiara kon gewoon harder en passeerde gemakkelijk twee voor haar lopende meisjes. Ook Kevin boekte een nieuw PR op de lange afstand waarmee voor hem de 4 minutengrens in zicht komt. De C- en mini-pupillen kregen een rondje minder voor hun spikes: 600 meter. Aron was tot aan de finish in fel gevecht om de derde plaats die hij graag wilde hebben. Helaas was zijn tegenstander iets sneller maar het niet opgeven werd beloond met weer een PR. Nina liep bij de allerjongsten bijna dezelfde tijd als in de vorige wedstrijd wat deze keer werd beloond met een medaille.

Met 28 nieuwe PR´s waarvan 5 een clubrecord betekende leek het vandaag gemakkelijk te gaan. Hopelijk heeft de rest van het seizoen nog veel meer in petto….

De uitslagen vind je hier.

Op dinsdag, eerder in de week nam Sanne bij de MD deel aan de Limbra baancircuitwedstrijd in Weert. Bij kogel evenaarde ze haar PR. Ze ging daarna nog van start op de 3000m, hierbij verbeterde ze haar PR met zes seconden. De uitslag vind je hier.