December en in het bijzonder Oudjaarsdag staat in Nederland bol van tradities. In de atletiekwereld betekent Oudjaarsdag een bezoekje aan Soest. Dit jaar werd alweer de 35e editie van de Sylvestercross georganiseerd in de Lange Duinen, het schitterende natuurgebied dat vooral bestaat uit los zand. Hét handelsmerk van dit parcours is dan ook los zand: zowel de start als de loodzware finish zijn flink ploeteren. Namens AtH verschenen 12 blauwe shirtjes aan de start van deze cross, die deel uitmaakt van het Nationale Crosscircuit. Dit zorgt dan ook voor veel sterke tegenstand en dus was hard van start het devies.

Sofie deed dit zoals altijd voortreffelijk, maar werd op de voet gevolgd door Jorg die ook een verrassend goede start had. Adam (als mini nog een jaar jonger) liet zich niet kisten en kon goed meekomen. Eenmaal in het bos, viel het veld al gauw uit elkaar waarbij de onderlinge verschillen groot werden. Jorg was van onze drie deelnemers het eerste terug en finishte op een keurige 5e plaats. In dezelfde race liep ook Sofie die de finishlijn 20 seconden later passeerde dan Jorg. Slechts 2 meisjes gingen haar voor en dus mocht ze, na de winst in Tilburg, ook in Soest naar de prijsuitreiking. Adam had een minuut langer nodig voor zijn 1200 meter, wat hem als mini-pupil goed afging. Hij werd 18e bij de C-pupillen.

Adam’s broer Abel was ondertussen al van start gegaan voor zijn wedstrijd over dezelfde afstand. Abel liep zijn 3e cross en mist nog wat ervaring. In het sterke deelnemersveld van Soest was het inschatten van het juiste tempo lastig, waardoor hij aan het eind nog wat overhield. Met een sterk eindschot liep hij naar een mooie plek in de top 10: 9e.

Bij de A-pupillen jongens was AtH goed vertegenwoordigd met Timo, Jeroen, Dinand en Thijmen. Jeroen was aan het begin van de week wat ziek geweest en Dinand voelde zijn omgezwikte enkel, maar beiden waren er op gebrand om deze wedstrijd te lopen. Zoals vanouds waren Jeroen, Timo en Dinand flink aan elkaar gewaagd. Even leek het erop dat Jeroen zich van zijn eindschot kon bedienen, tot hij bij het laatste losse zand terecht kwam. Daar was het motortje even leeg en Timo greep zijn kans door Jeroen voorbij te stevenen. Timo werd in de eindsprint 9e, een seconde voor Jeroen die 11e werd. Ook Dinand gaf slechts 14e seconden prijs, maar in de drukte van Soest kost je dat 8 plekken (19e). Een beetje in de schaduw van deze drie, maar daarom niet minder goed loopt Thijmen prima wedstrijden. In de Limbra-crossen loopt hij net buiten de top 10 en ook in Soest hoefde hij weinig terrein prijs te geven ten opzichte van het drietal. Thijmen kwam met een grote groep op de finish af, met uiteindelijk 4 jongens binnen één seconde. Thijmen was de derde van die vier, wat hem een 35e plek opleverde. Claire was het enigste meisje bij de A-pupillen en liep een moeizame wedstrijd. Door buikpijn werd het voor Claire vooral een strijd tegen zichzelf. Door niet op te geven liep ze naar een 32e plaats waarbij ze vooral vooruit mag kijken naar de volgende cross.

Mike was de eerste AtH-junior aan de start. In de drukte bij de start werd het losse zand flink opgegooid waardoor Mike met dichtgeknepen ogen van start ging. Hij herpakte zich en met soepele passen schoof hij plekje voor plekje naar voren. Mike weet steeds beter door te bijten op het eind, wat in Soest nogmaals beloond werd. In het zicht van de eindstreep sprintte hij nog iemand voorbij, waardoor hij op een prima 21e plaats belandde. Bij de meisjes D ging Bo goed van start. In het bos brak de groep al snel in tweeën waarbij Bo in de tweede groep terecht kwam. Hier werden de onderlinge verschillen wat groter waardoor er in de tweede helft van de ronde weinig strijd nodig was om de positie vast te houden. Bo finishte, na een voor haar lange cross van 2000 meter, als 11e. Vermeldenswaardig is daarbij dat Bo als tweede 1e-jaars over de streep kwam, 31 december 2016 mag dus vast in de agenda!

Last but not least was het Thijs die van start ging over 2000 meter, voor hem juist een opvallend korte cross. Met maar liefst 72 C-junioren was het druk én sterk bezet. In een lang en breed lint trok de groep door de bossen, waardoor Thijs moeite had met inhalen. Desondanks wist hij zich als 1e-jaars goed staande te houden door in de sprint nog twee plaatsen op te schuiven naar plaats 25. Een prima resultaat en bovendien de ervaring van een groot en sterk deelnemersveld rijker.

Voor nu een goede jaarwisseling en de volgende afspraak is aanstaande zondag alweer bij het Brabants Kampioenschap in Asten.

Geef een reactie