Tim springt ver in stadion De Veen

Tim springt ver in stadion De Veen

Stadion “de Veen” in het Belgische Heusden is bij de atletiekliefhebber bekend om “de Nacht van de Atletiek” in juli. Zondag 11 juni was de snelle mondobaan het domein van pupillen en D-junioren. Een strakke maar ook relaxte organisatie liet zien hoe “oude stijl wedstrijden” inclusief D-junioren in een kort tijdsbestek gehouden kunnen worden.

Voor Dinand en Timo stonden er in 3,5 uur vijf onderdelen op het programma, Dinand keek het meest uit naar de werponderdelen, terwijl Timo’s hart meer bij de looponderdelen ligt. Ze openden hun meerkamp met aardige prestaties op kogel. De 80m is niet Dinands favoriete onderdeel. Maar vandaag verraste hij zichzelf door voor het eerst binnen de 13 seconden te blijven. In de laatste serie liep ook Timo zijn snelste tijd ooit, – 0.25, en gaat hij als eerstejaars al richting het clubrecord. Dat Dinand niks met het cijfer 6 heeft weten zijn clubgenoten inmiddels, maar wat is er met de 2 en 3? Zijn PR bij speer is 23.22, vandaag ging de speer naar 22.33. Bij Timo ging zijn speer wat minder ver dan de vorige keer. Bij ver scoorden beide jongens weer een PR, Dinand + 3 cm, Timo gebruikte zijn snelheid goed waardoor hij 15 cm pluste en richting vier meter gaat. Op de afsluitende 1000 meter liet Dinand zien dat het na zijn “kwakkelwinter” weer echt de goede kant op gaat. Hij was weer een stuk sneller dan zijn beste 1000m van dit seizoen en komt in de buurt van zijn beste tijd. Timo had op de 1000m als doel onder de 3.18 lopen, dit is de limiet voor de jeugdloop bij de Nacht van de Atletiek. Tot 700m lag hij ruim onder het schema en leek het te gaan lukken. Maar het begon ineens flink te waaien en omdat hij inmiddels alleen liep, kreeg hij de wind vol tegen. Hij liep nog wel naar een nieuw PR en een derde plaats maar hij slaagde vandaag nog net niet in zijn missie. Na het optellen van de losse onderdelen nam in het meerkampklassement Timo een 7e en Dinand een 9e plaats in.

Bij de A-pupillen jongens kreeg Abel gezelschap van zijn nieuwe clubgenoot Eljah voor wie, na slechts drie trainingen, alles nieuw was. Op zijn allereerste start op de 60m kwam Eljah nog wat aarzelend uit het startblok. Hij was als laatste uit het blok maar liet in de daaropvolgende 60 meter zien wat hij aan snelheid in huis heeft. Hij passeerde drie concurrenten en liet een prima 9.75 noteren. In de serie daarna had Abel zoals “altijd in België” (hè Abel), flinke tegenstand maar die zorgden er wel voor dat hij behalve naar een tweede plek ook een nieuw PR liep: 9.15. Bij kogel ging Abel weer over de 5 meter en zette Eljah een richtprestatie neer die hij volgende keer kan verbeteren. Eljah had gekozen om hoog deze keer nog over te slaan en Abel had voor aanvang al besloten om alleen over de aanvangshoogte te springen. Ook de meerkamp van de A-pupillen werd afgesloten met een 1000m. Er vormde zich al snel een kopgroep waarbij Abel na 100 meter ook aansloot. Het leek erop dat hij moeite had om de kopgroep te volgen. Een jongen liep uit de kopgroep weg en bouwde zijn voorsprong verder uit. Daarachter kwam Abel beter in zijn tempo, na 800m zette hij de aanval in wat hem een tweede plaats opleverde. In dezelfde serie was het voor Eljah nog moeilijk om in te schatten hoe hij een 1000m moet lopen. Hij liet behalve een mooie loopstijl ook een flinke dosis doorzettingsvermogen zien. In het eindklassement vinden we Abel op een 6 e plaats en Eljah, zonder punten op hoog, op een knappe 13e plaats.

Sanne was vandaag het enige AtH A-pupilmeisje. Op de 60m kon Sanne niet genoeg profiteren van de meewind om haar PR aan te scherpen. Ging ze daarna bij het inspringen gemakkelijk over de aanvangshoogte bij hoog, dat lukte haar iets later tijdens de wedstrijd net niet. Het volgende onderdeel kogel ging haar beter af, de kogel landde op slechts 1 centimeter van haar beste prestatie. Tijdens de 1000m keek Sanne na 400m tegen een behoorlijk gat met haar concurrenten aan, maar zoals wij inmiddels weten wil dat nog niet alles zeggen. Het gat werd dan ook dicht gelopen en Sanne ging aan het passeren. Ondanks dat ze nog flink partij gaf toen de eindsprint werd ingezet, kon ze haar concurrente niet voorblijven. Ze had teveel energie verbruikt in haar achtervolging. Sanne vinden we in het totaalklassement terug op een 26e plaats.

De jongens pupillen BC, Adam en Tim (C) en Jorg (B) gingen goed van start bij hun meerkamp. Op het onderdeel ver kwam Tim 4 centimeter verder in de bak en wist Adam zijn beste sprong te evenaren. Jorg haalde flink uit en vloog naar 3.78 en verbeterde daarmee zijn eigen clubrecord met 22 centimeter. Ook zijn geworpen bal bleef ruim een meter langer in de lucht dan bij eerdere pogingen. Adam deed daar nog een schepje bovenop, ruim twee meter verder. Tim had slechts één geldige poging en was daardoor teleurgesteld. Hij ging na afloop meteen oefenen door allerlei stokjes over het hek in een weiland te gooien en zich op te laden voor zijn 60m sprint. Daar trof hij zijn clubgenoot Adam in de eerste serie. In de laatste serie was het Jorg die in fel gevecht was en als tweede over de finish kwam, daarbij veel punten scorend voor zijn meerkamptotaal. Net zoals bij de ouderen op de 1000 meter werden ook de eindtijden op de 600 meters door het drukkende weer flink beïnvloed. Terwijl Jorg zich met de kopgroep bemoeide waren Adam en Tim met een wedstrijd binnen een wedstrijd bezig. Jorg bleef goed meegaan met de kop van de wedstrijd en werd in de beslissende eindsprint keurig tweede. Na zijn tweede plaats op de 60m, 600m en bij ver kon het balwerpen hem niet meer van een tweede plaats afhouden in het meerkampklassement. Maar zo simpel maakt Jorg het nooit…. Hij stond niet in het eindklassement van de meerkamp. Bij navraag op het secretariaat werd het foutje snel hersteld en verliet hij het stadion als tweede en met een mooie poster van “de Nacht van de Atletiek”. Adam staat met zijn puntenaantal als 18e en Tim als 20e in de uitslag.

Ook Anouk en Sofie begonnen hun meerkamp met ver waarbij Anouk met haar 3.49 al meteen flink wat punten verzamelde voor haar meerkamp. Ze werd met deze sprong 4e, de nummers 2 en 3 sprongen slechts 1 cm verder. Sofie bleef net onder de drie meter. Ook al hadden ze allebei flink wat tegenstand in hun serie op de sprint, er kwamen geen nieuwe beste tijden op de klok. Het balwerpen leverde aardige resultaten op waarna nog de afsluitende 600 meter moest worden gelopen. Anouk leek verrast door de snelle start van de Belgische meisjes en keek tegen een achterstand aan. In de laatste volle ronde maakte ze nog veel goed waardoor ze als vijfde over de finish kwam in een mooie tijd van 2.08.25. Sofie was sneller weg maar viel wat stil na 150 meter, na 250 meter ging het tempo toch weer omhoog waardoor ze nog flink wat punten binnenhaalde voor het meerkampklassement. Daar is ze terug te vinden op plaats 13 en vinden we Anouk op plaats 7.

De uitslagen vind je hier.

Geef een reactie