Sofie wordt 5e op de 800m U18 tijdens het NK Indoor

Sofie wordt 5e op de 800m U18 tijdens het NK Indoor

Tijdens het afgelopen weekend verzamelden de beste junioren van Nederland zich in de indoorhal van Apeldoorn voor de Nederlandse kampioenschappen. Namens AtH vier junioren op de deelnemerslijst, al kon Anouk vanwege ziekte helaas niet laten zien dat ze de aansluiting weer gevonden heeft. De andere drie junioren; Abel, Jorg en Sofie wisten wél te pieken op het juiste moment.

Op zaterdag kwam Jorg het eerste in actie. Hij ging van start over 400 meter, op de krappe indoorbaan goed voor 2 rondes. Jorg, zelf nog C-junioren (U16), moest het hier opnemen tegen de jongens U18 en dat was te merken. Een 4 tal jongens snelden er vandoor voor een 53’er, waarbij Jorg een beetje alleen kwam te lopen. Desondanks zat hij goed in de wedstrijd, want hij kon de afstand tot dit groepje beperkt houden en klokte af in een mooie 55,12. Het leverde hem een 14e plaats bij de U18 op en opnieuw een pr-verbetering, nadat hij afgelopen baanseizoen nog in de 57 seconden liep.

Abel startte op de dubbele afstand, waarbij hij vier rondes lang moest strijden voor elke plek. Talloze positiewisselingen maakte het lastig om in te schatten wie in deze 800m-serie het sterkste was, maar de tussentijden lieten ondertussen zien dat het tempo er goed in zat. Alleen de winnaar zou door gaan naar de finale. Abel begon in de tweede helft van de wedstrijd goed naar voren op te schuiven, maar op dat moment werd voorin ook versneld. De koppositie op de finish werd daardoor onhaalbaar, maar Abel noteerde wel goede tijd van 2:03,47. Ook voor hem dus een flinke pr-verbetering, nadat hij eerder dit seizoen zijn 2:08 van vorige zomer al verbeterde naar 2:05,68. Hij bleef uiteindelijk een dikke seconde verwijderd van een finaleplaats, maar klasseerde zich wel in de top 10 van dit NK.

Op de 800m had Sofie ook haar zinnen gezet op een finaleplaats. Voor een C-junior (U16) geen gemakkelijke opgave tussen de meisjes U18, maar haar recente pr-duik bij de indoor-C-spelen (van 2:27 naar 2:22) had haar op plek 7 van de inschrijflijst gebracht. Deze zaterdag moest de serie gewonnen worden of een plek bij de 2 tijdsnelsten. Op het invoegpunt leek de favoriet voor deze serie een afwachtende houding te kiezen, maar Sofie had andere plannen. Ze koos resoluut de leiding en liet wel heel snelle tussentijden noteren. Niemand kon dit tempo volgen en naar de rondebel toe kreeg Sofie het ook lastig. Een meisje had het gemaakte gat inmiddels dichtgelopen, nam de leiding over en draaide de rollen om. Sofie keek tegen een klein gaatje aan. Maar de serie moest en zou gewonnen worden. Dus niet opgeven maar juist doorversnellen zodat ze op de laatste rechte lijn de serie toch nog op haar naam kon schrijven. Een grote Q dus; directe kwalificatie voor de finale op zondag. En nog bijzonderder was de tijd op de klok: 2:16,28 was nog eens 6,5 seconde van haar pr af en goed voor een 16e plek op de allertijden ranglijst van Nederland op de 800m voor meisjes junioren C. Slechts 15 C-meisjes waren dus ooit sneller dan Sofie!

Dus op zondag opnieuw naar Apeldoorn, maar nu voor de 800m finale en dat is toch net even specialer. Naast het voorstellen en zwaaien naar de camera werd ook nog maar eens benadrukt dat zich twee C-junioren in de finale bevonden. Zeker toen deze twee C-junioren positie 1 en 2 innamen. Sofie koos het kielzog van haar eveneens jonge tegenstander, die toch wel als favoriet te boek stond. Haar snelle start zorgde voor opnieuw goede tussentijden, waardoor het even leek alsof ze opnieuw zo’n razendsnelle 800m ging afleveren en misschien wel een medaille ging pakken. In de 3e ronde sloeg de vermoeidheid van dit weekend toe en moest Sofie toch een beetje passen. De achtervolgende groep kwam voorbij waar ze vrijwel direct terrein op moest prijsgeven. Ze was duidelijk niet bij machte om nog eens ruim onder de 2:20 te lopen. Maar ze kon in deze finale nog wel een 5e plek veilig stellen tussen de oudere meisjes. Al met al een fantastisch optreden en een geweldige progressie van 2:27 naar 2:16 en een mooi plekje op de allertijden ranglijst!

Dus een mooi NK Indoor Junioren van Abel, Jorg en Sofie en we kijken nu al uit naar het outdoorseizoen om te zien hoe zij zich verder gaan ontwikkelen. De uitslagen vind je hier.