Groepsfoto KATH 2023

Groepsfoto KATH 2023

Voor het negende KAtH (kamp AtH) waren we weer te gast in Jeugdcentrum de Maat in Mol. Helaas was Daan vanwege ziekte de grote afwezige. In tegenstelling tot voorgaande jaren moesten de groepen het thema raden. Uiteindelijk wist iedereen op zaterdag dat het thema kaarten was.

Op vrijdagavond, 19.00 uur was bijna iedereen aanwezig. Kort daarna werden de groepen bekend gemaakt en werd er afscheid genomen van de ouders. Het was tijd voor het avondspel. Opdracht was de moord op kampbeheerder Rudy op te lossen. In het donkere bos hingen hints en liepen acht moordverdachten rond, waaraan vragen gesteld mochten worden. De acht leefden zich zo in hun rol in dat het bijna levensecht leek. Bijna alle groepen wezen beveiliger Peter, gespeeld door Martijn, als dader aan en kregen daarvoor de eerste punten. Sanne wees bij aanvang van het spel Peter al als dader aan maar het motief: “Het is toch prachtig als een voorzitter iemand vermoord”, was natuurlijk niet juist. De temperatuur bleef goed waardoor het buiten nog lang druk bleef. Het kampvuur laaide weer hoog op en natuurlijk kwam de strandbal weer voorbij. Nieuw waren dit jaar de tomaatjes uit Henkie’s tuin die ook ’s nachts goed smaakten.

Op zaterdag was het weer vroeg dag al had het voor enkelen wel iets later gemogen. Op het ochtendprogramma stonden vijf spellen waarbij punten voor het team gescoord konden worden. Bij het eerste spel moesten zoveel mogelijk entreekaartjes verdiend worden om binnen te mogen. Dat kon door met een bal een koeienbel in een ring te raken. Bij spel 2 moest er gepuzzeld worden met speelkaarten. Het team van Abel had de beste tactiek en was ook het snelste. Voor het derde spel lag er een grote landkaart van Nederland in rastervakken verdeeld op tafels uitgespreid. Iedereen moest om de beurt een plaatsnaam in het goede vak leggen. De plaatsnamen hadden een moeilijkheidsgraad met verschillende punten. De groep van Sanne legde de meeste plaatsnamen goed. Van tevoren werd nog gedacht dat dit te moeilijk was maar de jeugd had goed opgelet op school. Hoewel we Amsterdam een keer op de Veluwe terugvonden en Amsterdam en Rotterdam gebroederlijk op de plek van Den Helder. Voor het vierde spel moest de weerkaart veranderd worden. Door regen moest de zon hoger gaan staan. De groep van Abel had duidelijk meer regen in de bak gedaan dan de andere groepen. De overige groepen ontliepen elkaar niet veel. Bij het laatste spel mochten ze een bonuskaart gebruiken in de winkel van slapende bedrijfsleider Henkie. Haal een zo hoog mogelijk bedrag aan artikelen uit de winkel. Maar ze moesten opletten voor Henkie, die van ieder klein geluidje wakker kon schrikken. Bovendien had Henkie in een aantal verpakkingen kiezelsteentjes gedaan waardoor het artikel onverwacht geluid maakte en Henkie ze betrapte.

Er was flink gestreden om de punten die op het grote scorebord ingevuld werden. Nadat de lunch naar binnen was gewerkt, werd de opdracht van zaterdagmiddag uitgelegd. Volgens de route op de landkaart moest een ronde worden gelopen. Tijdens deze wandeling moesten verschillende foto’s en filmpjes van opdrachten worden gemaakt. Na afloop hebben we kunnen genieten van o.a. filmpjes van de jeugd die zongen met onbekenden. Anouk, Adam, Kevin, Mick, Noor en Sophie hadden een halve zwerver zo ver gekregen dat hij met hen een liedje zong. Toen hij zich na afloop omdraaide zag Anouk een gat in zijn broek. Ze twijfelde geen moment en nam daar snel een foto van. Die kon ze voor een andere opdracht weer insturen. Ook kreeg iedere groep een beterschapskaart voor Daan mee met de opdracht zoveel mogelijk onbekenden hier iets voor Daan op laten schrijven. Daan heeft de kaarten inmiddels per post ontvangen waarop uiteenlopende en grappige opmerkingen stonden. Ook maakte iedere groep een veldboeketje voor Daan wat Daan zelf heeft beoordeeld. Het slaaptekort gecombineerd met de hoge temperatuur tastte het bewegingstempo van een aantal behoorlijk aan. Toch werd her en der al flink gerepeteerd voor het avondoptreden. Gelukkig kon er flink bijgetankt worden tijdens de barbecue.

De optredens van zaterdagavond konden voor het eerst buiten worden gehouden. In arenavorm voor de mooie gevel van de Maat hadden we een prachtig decor voor onze eigen kasteeltuinconcerten. Bij deze optredens hebben we ieder jaar verrassingen: dit jaar dook Koekiemonster ineens op. Het was wel heel toevallig dat er over hem ook een vraag in de quiz gesteld werd. Jorg kan gelukkig beter lopen dan dansen. Aan zijn ritmegevoel schortte wel iets maar Jorg hield stug vol en kreeg aan het eind iedereen op de vloer. Dachten we vorig jaar met Aron een goede zanger binnen de club te hebben, nieuwelinge Lotte voegde zich daarbij. Ze zong geweldig en verdiende veel punten voor haar team. Na haar optreden volgde er nog een spontaan duet van haar en Aron.

In de tussenstand was het spannend, de verschillen, zeker tussen 1 en 2 waren klein. De temperatuur bleef hoog waardoor het buiten gezellig druk bleef. De rust kwam over het kampterrein toen de junioren en Koekiemonster gedropt werden. Binnen twee uur was iedereen weer terug maar toch bleef het rustig. We hadden ze klein gekregen en bij een paar hadden de stembanden het begeven.

Het weer was ook op zondag zo goed dat er buiten ontbeten werd. Daarna volgde de laatste spelrondes. Bij het eerste spel konden via dakgoten parkeerkaarten verdiend worden. De Pokemonkaarten vlogen je om de oren. Hier scoorde het team van Anouk het beste. Ze dirigeerde haar teamgenoten om na iedere werpbeurt alles snel weer op te bouwen. De OV-kaart werd gebruikt om water over te brengen waarbij de kleintjes de groten op een draagbaar naar de overkant brachten. De groep van Abel was hard op weg om winnaar te worden zeker toen ze ook nog veel geheugen op hun geheugenkaart op konden slaan. Bij het laatste spel moest een bingokaart vol gelegd worden met spullen. Het was soms flink zoeken op het terrein, twee groepen wisten de bingokaart binnen de tijd vol te leggen. Hoewel Joep even twijfelde toen hij op nummer acht 1 velletje WC-papier moest leggen. De twijfel kwam toen hij aan wilde lopen en Henkie nog riep: “gebruikt”.

Alle punten werden opgeteld: de groep van Abel had duidelijk gewonnen. Maar dat is niet het belangrijkste, wel dat jullie er samen weer een fijn en gezellig kamp van hebben gemaakt. Er zal nog wel eventjes over nagekaart worden.