Jeroen Sylvestercross 2016

Op de laatste dag van het jaar is iedere cross-liefhebber in Soest te vinden voor de Sylvestercross, die deel uitmaakt van het Nationale Crosscircuit. Het grootste kenmerk van deze cross is het losse duinzand van de “Lange Duinen”. In dit duinzand vinden zowel start als finish plaats waarbij de finish ook nog heuvel op gaat. Het tussengedeelte bestaat uit slingerende heuvelachtige bospaden, een echte uitdaging dus.

Adam was de eerste die namens AtH de uitdaging aanging, klokslag half tien viel zijn startschot voor een ronde van 1200m. Met nog 450 meter te gaan liep Adam op een keurige negende plaats die hij ondanks de dreiging van achteruit niet meer afstond. Ook al is het i.v.m. parcours- en weersgesteldheid moeilijk om de tijden van vorig jaar met dit jaar te vergelijken, Adam was wel 1 minuut en 12 seconden sneller dan vorig jaar. Terwijl Adam nog niet gefinisht was, werd de volgende categorie al weggeschoten. Bij de B-pupillen liepen de jongens en meisjes samen, net als Adam een ronde van 1200 meter. Jorg, Anouk en Sofie waren al meteen vooraan het veld te vinden. Op de bospaden deed Anouk goede zaken, ze kwam als eerste meisje het bos uit waarbij de voorsprong groot genoeg was om die niet meer af te hoeven staan. En dat gebeurde dus ook niet, Anouk wint dus na de Warandeloop ook de Sylvestercross. Achter Anouk maakte Sofie het spannend. Ze kwam als vierde het bos uit, net achter de derde plek, maar dat meisje gaf zich niet gewonnen. Samen begonnen ze aan de laatste 400 meter, het laatste finishstuk heuvelop ging Sofie voorbij en werd ze door de jury naar de tent van de prijsuitreiking gestuurd. Even later werd ze daar door de jury weer uitgehaald omdat de startnummerchip uitwees dat ze als vierde over de finish was gekomen. Ze was dus net op de finish gepasseerd, de houten medaille bracht uitkomst. Haar tijd was 43 seconden sneller dan vorig jaar. Tussen deze meisjes stond Jorg zijn mannetje. In soepele tred was hij in het bosgedeelte naar een tweede plaats gelopen die niet meer in gevaar kwam. Ook Jorg was een stuk sneller dan vorig jaar: 36 sec. Voor Jorg betekende dat na zijn 2 e plaats in de Warandeloop nu ook een tweede plaats bij deze grote cross.

Ook voor de A-pupillen stond het rondje van 1200 meter op het programma, 63 tegenstanders trof eerstejaars Abel aan de start waarvan hij er 47 achter zich wist te houden. Dat het tot aan het einde spannend bleef bewijzen de eindtijden: 7 jongens finishten binnen 4 seconden. Abel wist in het laatste stuk los zand dan ook nog twee plaatsen te winnen. Zijn tijd was 44 seconden sneller dan vorig jaar. Bij de even oude meisjes finishte Claire bij de beste helft, het lukte haar in het losse zand net niet de twee meisjes die al een paar honderd meter voor haar liepen in te halen. Haar tijd was exact hetzelfde als vorig jaar.

Voor alle CD-junioren stond 1 ronde van 2000 meter op het programma. Hetzelfde start- en finishstuk als bij de pupillen maar wel een grotere bosronde. Bij de D-meisjes waren de podiumplaatsen in het bosgedeelte al verdeeld. Daarachter, nummer vier t/m twaalf, waren de onderlinge verschillen niet groot. Bo kwam als zesde het bos uit, ondanks dat ze met haar soepele loophouding goed uit de voeten kan in het losse zand kon ze geen plaats meer winnen. Wel was ze 12 seconden sneller dan vorig jaar en bleef ze 54 meisjes voor. Ook bij de D-jongens was het met 77 deelnemers druk aan de start. Als eerstejaars weerde Timo zich prima in het grote veld, door ook na het bosgedeelte niet op te geven kwam hij heel dicht (op 1 seconde) bij zijn “Limbra-concurrent” Falco Aarts. Jeroen, ook eerstejaars, liep vandaag beter dan in zijn eerdere crossen van dit seizoen, hij liet weer strijdlust zien, waarmee hij hopelijk weer op de weg terug is. Dinand had de pech dat hij niemand meer in zijn buurt had, hij was zelf niet helemaal tevreden over zijn wedstrijd, ook hij mag volgend jaar weer in deze categorie deelenemen. Robin wilde zijn “foto” van de Molenvencross verbeteren, maar had daar wel een hele zware cross voor uitgezocht: “deze doe ik nooit meer mee”.

Bij de C-junioren had Thijs vorig jaar goed opgelet en werd daardoor nu niet verrast door het grote lint lopers. In het bosgedeelte waren de onderlinge plaatsen verdeeld waarin op het laatste gedeelte geen verandering meer in kwam, 71 jongens liet hij achter zich, bovendien was hij 12 seconden sneller dan vorig jaar. Mike had het in hetzelfde drukke deelnemersveld moeilijk, het lukte hem niet om bij de beste helft te komen. Na het zand uit de schoenen te hebben geklopt kunnen we ons nu opmaken voor een hopelijk mooi en succesvol 2017.