De Belgische gemeente Heusden-Zolder is veelal bekend vanwege haar motorcircuit, maar bij atletiekliefhebbers gaan de harten sneller kloppen vanwege de ‘Nacht van Heusden’. Deze wedstrijd die steevast in juli op de kalender staat mag zich met recht een van de sterkst bezette en meest sfeervolle wedstrijden van de Benelux noemen. Op slechts een uurtje rijden van Helmond gaan topatletiek en gemoedelijkheid hand in hand, voor drie jonge AtH-atleetjes de uitgelezen kans om te genieten en een goede tijd te lopen. Helemaal nu de 1000m-jeugdlopen tussen het voor- en hoofdprogramma waren geplaatst, wat voor volle tribunes rondom de baan zorgde.

Met duizenden enthousiaste toeschouwers langs de kant voelde Mike van Wouwe veel spanning voor zijn wedstrijd, maar toen hij eenmaal de baan op mocht verdween dat als sneeuw voor de zon. In het avondzonnetje ging Mike gemotiveerd van start en kon hij direct bij een aantal jongens aansluiten. Met tussentijden die duidden op een tijd rond de 3:20 liep Mike keurig op koers voor een nieuw pr. Op het laatste rechte eind bleek de vermoeidheid toe te slaan, maar alsnog knokte Mike zich naar een nieuw pr; 3:21.30 is weer een seconde eraf.

Bo Spoor, die al een hele week naar deze wedstrijd had toegeleefd, stond een kwartier later met een gespannen gezichtje op de baan. Toen het startschot werd gelost nestelde ze zich direct in een groepje. In dit drukke en sterke deelnemersveld vielen diverse gaatjes tussen de groepen, wat het lastig maakte om één iemand in een vast tempo te volgen. Diverse keren aanzetten maakte de wedstrijd niet makkelijk, tot Bo de bel hoorde luiden. Met een soepele looppas haalde ze in de buitenbocht twee tegenstandsters in om vervolgens het gat van 20 meter naar de volgende groep binnen 200 meter dicht te lopen. De indrukwekkende versnelling in de slotronde werd aan de finish beloond; 3:27.82 is ruim 10 seconden sneller dan ze ooit eerder deed.

Vrijwel direct na dit succes stond Dinand Weerts met zijn voet tegen de startlijn. Ook bij hem werd fel gestart en ging het niet zonder slag of stoot, maar Dinand kwam brutaal aan de binnenzijde van de grote groep te zitten. Al snel werden de verschillen groter en vormde zich een lang lint, waarin Dinand goed bleef doortrekken. Na 600 meter was zijn tussentijd op schema voor een tijd onder de 3:30, wat voor Dinand iets te hoog gegrepen was. Zijn laatste 200 meter werden dan ook erg zwaar, maar met goed doorbijten wist ook hij naar een keurige tijd te lopen; 3:39.60 is slechts 1 tel boven zijn pr. Na deze 1000 meter en een Vlaams frietje werd in prima weersomstandigheden de rest van de avond genoten van Nederlandse, Belgische en wereldtoppers uit het hoofdprogramma. Ook dit jaar heeft de sfeervolle Nacht van Heusden haar verwachtingen waar gemaakt, op naar een volgende editie!

 

Geef een reactie