Sofie in Heusden

Ook in de vakantietijd worden in België volop (jeugd-)wedstrijden georganiseerd. In het mooie stadion de Veen in Heusden-Zolder vond de “Pater Vandenberk trofee” plaats voor CD-junioren en pupillen. Geen meerkampen deze keer maar losse onderdelen voor alle categorieën. Enkelen hadden goed naar het WK in Londen gekeken en deden dezelfde warming-up als hun voorbeeld op televisie.

Mike opende zijn dag bij de Junioren C goed met 13.46, een evenaring van zijn PR op de 100m. Meteen daarna ging de discus 3 meter verder dan zijn eerdere beste prestatie. In de buitenbaan liep hij een goede 200m, zijn eindtijd was bijna 2 seconden sneller dan zijn 3 maanden oude PR. Zijn speer ging wat minder goed maar dat weegt niet op tegen zijn andere prestaties. Ondanks dat Timo bij de D-junioren laat weg was uit zijn startblok viel zijn tijd, 11.58, op de 80m nog mee. Op de lange sprintafstand, 150m, was hij beter weg en kwam hij in de buitenbaan lopend dichtbij zijn PR. Voor Kim was bij de D-meisjes alles nieuw. Voor het eerst in het startblok voor een 80m waarop ze net boven de 13 sec. bleef. Bij het technisch moeilijke onderdeel hoog ging ze als eerste AtH-D-meisje ooit over de 1.25. Daarna mocht ze nog een keer in het startblok voor de 150m, wat ook niet
onverdienstelijk ging.

Ook de A-pupillen Cas en Eljah hebben met allebei een wedstrijd achter hun naam nog weinig wedstrijdervaring. Bij de 60m was Cas niet te houden en kreeg dan ook een gele kaart voor een valse start. Na een correcte start liep hij bijna dezelfde tijd als in de vorige wedstrijd. Door een foutje van de organisatie was Eljah bij de pupillen over het hoofd gezien en mocht hij starten op de 80m bij de D-junioren. Daar dacht de scheidsrechter anders over en moest Eljah daarom later de 60m alleen lopen. Eljah zag daar tegenop maar met flinke steun en aanmoedigingen van het talrijke Belgische publiek liep hij alsnog zijn 60m. Bij kogel verbeterde Eljah zijn PR met maar liefst 80 cm! Cas maakte hier zijn debuut en kwam in aanraking met de strenge atletiekregels die in België ook echt gehanteerd worden. Bij het lange looponderdeel liet Cas verstek gaan maar liep Eljah een betere 1000m dan vorige keer. Zijn eindtijd was ongeveer hetzelfde maar het tempo was gelijkmatiger. Samen begonnen de jongens aan het verspringen, voor Eljah in wedstrijdverband nieuw, maar waar Cas de “ervaren” man was. Het blijft lastig verspringprestaties te vergelijken omdat in België, in tegenstelling tot in Nederland, bij de A-pupillen vanaf de balk wordt gemeten.

Ondanks de vakantie waren er 35 meisjes pupillen A, waarvan Marta haar PR op de 60m sprint verbeterde, Sanne kon in haar serie goed mee maar verloor tijd in de laatste 10 meters. Terwijl bij Marta het ver niet wilde lukken, sprong Sanne precies haar PR. Op de 1000m liep Sanne iets boven haar PR maar haar wedstrijdindeling was veel beter, geen “horten en stoten-wedstrijd” meer. Bij het kogelstoten hadden beide dames meer succes: Marta verbeterde haar eigen clubrecord met 57 cm naar 5.79 en Sanne liet de kogel 41 cm verder neerkomen dan in eerdere wedstrijden.

Bij de Benjamins-jongens, onze BC-pupillen, gaf Jorg zijn visitekaartje weer af. Hij was, met 9.35 veruit de snelste op de 60m en liet bij het verspringen zien dat zijn verre sprongen van de laatste wedstrijden zijn basis zijn geworden. Vandaag sprong hij weer iets verder, nu 3.90 wat 40 cm verder was dan de nummer 2. Op de 600m liet hij twee concurrenten gaan die een behoorlijke voorsprong opbouwden. Toen Jorg na 400m het tempo omhoog schroefde was de voorsprong al te groot om de jongens nog in te halen: een derde plaats voor Jorg. Het laatste onderdeel, balwerpen, is niet Jorg zijn favoriete onderdeel. Getriggerd door wat voedsel overtrof Jorg zichzelf en zijn PR op dit onderdeel, bijna 3 meter erbij, zijn 20.25 betekent bovendien dat hij het clubrecord van Abel overneemt. Tim moest als C-pupil tegen de ouderen opboksen maar had goed naar het WK atletiek gekeken. Als een volleerde sprinter stond hij aan de start en liep dan ook bijna een nieuw PR. Het verspringen ging niet zo als hij wilde, maar volgens Tim kwam dat omdat het meetlint niet helemaal klopte. Succes was er wel voor hem op de 600m, volhouden staat met grote letters in zijn woordenboek. Alles op alles zettend liep hij 3 seconden van zijn PR naar 2.18.79. Bij het balwerpen ging hij weer over de 15 meter, maar ook daar wordt een meetlint gebruikt……

Voor de wedstrijd van de B-pupillen meisjes kwam Anouk vanaf haar Belgische vakantieadres. Net als Sofie startte ze op alle vier de onderdelen. Omdat beiden al een scherp PR hebben staan op de sprint wordt het moeilijk om dat te verbeteren. Dat lukte vandaag ook niet, ook bij het verspringen bleven ze onder hun PR’s. Het balwerpen ging wat beter waardoor ze hun beste prestaties benaderden. Op de 600m werd zoals altijd in België hard gestart en kwamen twee meisjes al direct los te liggen van de rest. Die voorsprong werd verder uitgebouwd. Daarachter liep Sofie vlak achter Anouk, die tussen 200 en 300m wat afstand kon nemen van Sofie. Het verschil wat ontstond werd daarna niet meer groter. Voor Anouk een derde plaats in 2.12.05, Sofie werd vierde in 2.14.19. Nadat alles opgeruimd was en de afspraak voor volgende week in Turnhout was gemaakt, zag Jorg tot zijn grote vreugde rijst veranderen in een kipburger.

De uitslagen vind je hier.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Een week eerder bij de Nacht van Lommel konden er vier nieuwe PR’s en clubrecords in de statistieken van AtH verwerkt worden. Voor Niels was er een nieuw PR op de 600m: 1.31.18, B-junior Tom liet de kogel pas na 10.68 landen. Ook zijn discus bleef langer in de lucht: 28.90. Lara liep voor het eerst een 200m en verraste zichzelf door binnen de 30 seconden te lopen. Voor de supporters was de 29.09 geen verrassing. Mandy pakte na jarenlange afwezigheid de “vrouwen-“speer weer op en wierp deze naar een nette afstand van 25.07m.

De uitslagen vind je hier.

Geef een reactie