Cas 1.31 meter in Gent

Cas 1.31 meter in Gent

De afstand tussen de Commanderije Cross en de jeugdindoormeeting in Gent bedroeg 182 km; het verschil in deelnemersaantal 540 atleetjes, bij allebei de wedstrijden namen AtH-ers deel.

De Commanderije Cross van de Gemertse Atletiek Club maakt volgend jaar onderdeel uit van het Limbra Cross Circuit. Dit jaar werd proef gedraaid op een nieuwe locatie: Strandbad Nederheide. De deelname was helaas dramatisch laag: slechts 31 junioren en 52 pupillen. Of dit kwam door de voorspelde regen blijft de vraag. We hebben geen druppel gezien, wel was er veel wind. De junioren mochten een mooie ronde door de bossen lopen waar het bijna windstil was. Onderdeel van de ronde was het kleine troosteloze rondje over het gras en strand waartoe de pupillen veroordeeld waren. Zij liepen vandaag daardoor bovendien continu met de snufferd vol in de wind.

Ruud nam deel aan de “korte” cross over 2 grote ronden, een weinig uitdagend maar visueel mooi parcours. Hij werd 9e. Claire liep haar wedstrijd, 1 middelronde (Claire: “mooi rondje”) met 3 andere meisjes. Zij ging als 3e het bos in en kwam er als 3e weer uit. Anouk had 3 kleine rondjes te lopen. Samen met de Deurnese Kirsten ging ze voortvarend van start. Een aantal maal kwam ze een paar meter los te liggen maar telkens kwam Kirsten, met name op het strand, weer terug. De eindsprint was echter voor Anouk.

Kevin ging heel hard van start en leek na 1 rondje, halverwege, op weg naar het podium. Een halve ronde later was de derde plek echter ver weg. Met een fenomenale eindsprint werd zijn tegenstander op de streep geklopt. Als laatste mocht Nina 2 rondjes lopen, ook zij ging hard van start. In eerste instantie zakte ze steeds verder weg maar op een gegeven moment kon ze het tempo vasthouden. Ze finishte als 6e meisje (C-pupillen + mini). Ze had zelf dan ook geen idee maar ze mocht als 2e mini-pupil op het podium plaatsnemen. Conclusie: prima locatie, volgend jaar meer deelnemers (Limbra-circuit) en pupillen het bos in (start en finish opschuiven).

De uitslagen vind je hier.

Op 182 km van de Commanderije Cross doken enkele jeugdleden de relaxte indoorhal van Gent in. Ze kregen daar gezelschap van zo’n 600 andere pupillen en D-junioren. De drukte zorgde ervoor dat er bij de technische onderdelen 2 pogingen i.p.v. 3 gegeven werden. De horden hebben in België voor D-junioren een hoogte van 84 i.p.v. 76 cm. Ondanks een hapering na zijn tweede horde liep D-junior Cas toch naar een nieuw PR (-0.23). Met 70 jongens aan de rand van de hoogspringaanloop was het bijzonder druk, zeker omdat daarnaast ook nog eens 80 pupillen klaar stonden voor het kogelstoten. Dat alles bracht Cas niet van de wijs. Hij was ontzettend blij dat hij zijn PR verbeterde naar 1.31. De 1.36 ging er maar net af, helaas voor Cas waren er bij hoog ook slechts 2 pogingen. Op de 60m kon hij zijn nieuwe PR van vorige week niet verbeteren. Maar omdat Cas in de winning mood was schreef hij ook nog in voor de lange sprint over 150 meter. Hij startte goed, het leek erop dat hij onder de 23 zou gaan lopen, maar in de laatste 30 meter werd het erg zwaar. Niettemin was Cas zijn dag meer dan geslaagd.

In België staan de horden ook op het programma bij de pupillen waaraan zowel Jorg als Pepijn graag mee wilden doen. Kwam het omdat hij tegen een horde aankeek dat Jorg niet zo scherp als anders uit het startblok kwam? Hij bleef dan ook iets boven zijn al eerder gelopen tijd. Voor eerstejaars  Pepijn was het een nieuw onderdeel. Na de landing van zijn eerste hordenpassage viel Pepijn. Maar hij stond op en hervatte de wedstrijd. Voor Pepijn een zekerheid dat hij volgende keer zijn tijd verbeterd. Bij ver wordt in België vanaf de balk gemeten wat voor Pepijn bijzonder ongunstig was. De eerste poging van Jorg was ongeldig, de tweede bleef ver achter bij zijn kunnen. Op de 60m sprint was Jorg goed weg maar kon niet profiteren van de strijd met zijn tegenstanders in de banen naast hem. Pepijn was voor zijn sprint een beetje uitgedaagd door zijn trainer en verbeterde (daardoor) zijn PR met bijna een halve seconde. Daarna nam hij het advies om zijn 1000m eens een keer anders in te delen ook nog aan. Hij liep een keurig constant tempo en met een hele snelle laatste 250 meter liep hij voor het eerst onder de 4 minuten: 3.56.32. Een verbetering van maar liefst 13 seconden van zijn beste tijd.

Bij de meisjes pupillen begon de dag goed voor Sofie. Ze was bijna een seconde sneller op de horden dan vorig jaar en verbeterde bovendien het clubrecord van Marta Sampers met 0.45 tot 13.19. Ook de 2 kg kogel ging verder dan voorheen. Voor het eerst over de 5 meter wat ook een verbetering van het clubrecord betekende. De 5.22 van Sofie is 1 meter 56 verder dan het oude clubrecord van Sanne Michiels. De eerste poging bij ver kwam niet helemaal uit de verf. Maar bij haar tweede poging sprong ze een nieuw indoor-PR na een lange aanloop van 60m. Tussen de eerste en tweede poging bij ver liep ze ook nog een nieuwe beste tijd op de 60m sprint. Ook Sofie kreeg advies mee hoe ze haar 1000 meter beter in kon delen. Het resulteerde in een meer gelijkmatig tempo waarbij ze in de laatste ronde ook nog kon versnellen. Eindtijd: 3.47.79 een verbetering van haar out- en indoorPR.

Over 3 weken staat de laatste verbetermogelijkheid van dit indoorseizoen op het programma in Dortmund.

De uitslagen vind je hier.