Niels NK korte cross 2019

Niels NK korte cross 2019

Op een zonovergoten zwaar parcours werd in Emmeloord het NK-cross gehouden. Het parcours had alle crosselementen in zich: los zand, modder, heuvels, flinke afdalingen, smalle bochtige paadjes en harde paden voor het tempowerk. Maar het was zwaar, er waren dan ook veel uitvallers.

Bij de mannen korte cross stonden 81 deelnemers aan de start waarvan er na 2500 meter 63 over de finish kwamen. Minpuntje aan het mooie parcours was de ontzettend smalle start in het losse zand, zeker voor deze grote groep waarbij het tempo meteen erg hoog ligt. Niels trof in zijn eerste passen dan ook meteen een hindernis aan van een gevallen deelnemer, waar hij nog net op tijd over heen kon springen. Toen zijn eerste voet de grond raakte lag daar zijn “tweede horde” met uiteindelijk nog een derde waar hij over heen moest. Het losse zand en bochtige parcours voelde voor hem als een enorme strijd waar hij mee af moest rekenen. Ondanks zijn start en het gegeven dat het niet “zijn” parcours was kwam hij als 38e over de eindstreep.

Timo stond met 42 andere C-junioren aan de start van 2 ronden van 1500 meter. Hij liet zich op het eerste stuk na de start teveel weg duwen waardoor hij in de afdaling na de eerste bocht al tegen een behoorlijke achterstand aankeek. Op het makkelijkere deel na het losse zand kon hij niet echt tempo maken waardoor de achterstand niet meer weggewerkt kon worden. Wel schoof hij een aantal plaatsen door om als 25e te eindigen. Van de 24 die voor hem finishte waren er, net als Timo, slechts vijf eerstejaars, maar toch had er meer ingezeten.

Voor Abel stonden 2 rondjes van 1000 meter op het programma. Abel was vanuit de callroom snel naar de smalle startlijn gelopen en stond daardoor vooraan. Hij was goed weg en liep vooraan het veld mee door het losse zand het bamboebos in. Daar vormde zich een grote kopgroep waarvan Abel achteraan deel uit maakte. Bij het passeren van het start-finishgedeelte na de eerste ronde viel de groep uit elkaar en moest ook Abel terrein prijsgeven. De losse zanddoorkomst passeerde hij als twaalfde maar op de hardere ondergrond kon hij zijn tempo weer verhogen. Op een negende positie ging hij richting finish maar in de laatste strook los zand kon hij nog een jongen passeren. Abel kan terug kijken op een knap gelopen wedstrijd en een mooie 8e plaats waarbij hij slechts 1 andere eerstejaars D-junior voor hoefde te laten gaan.

De A-pupillen jongens en meisjes liepen tegelijk waarbij de start voor Anouk niet helemaal vlekkeloos ging. Ze werd afgesneden waardoor ze uit moest wijken en maar net op de been kon blijven. Daardoor miste ze wel de aansluiting met de kop van de wedstrijd en haar concurrente. Toen een jongen voorbij kwam, haakte Anouk slim aan. Het gat van 20 meter werd dicht gelopen en Anouk nam de leiding bij de meisjes over. In het laatste stuk werd er achter haar nog flink gestreden om plaats 2 en 3 maar de voorsprong van Anouk kwam niet in gevaar. Trots stond ze op het bovenste treetje van het podium.

Jorg sloot na de start aan bij zijn clubgenoot Anouk maar kon, toen Anouk versnelde, niet met haar mee. De afstand van 1500 meter was te lang voor Jorg maar door het geringe aantal deelnemers finishte Jorg als vijfde. Sofie raakte bij de start ook wat achterop maar wist de schade in het bos beperkt te houden. Met nog een paar honderd meter te gaan, liepen op een tiental meters voor haar 2 meisjes. Met grote wilskracht passeerde Sofie beide meisjes nog, resultaat een 9e plaats. Daarachter liep Adam een goede wedstrijd. Door de geringe deelname van jongens was hij vooral omringd door meisjes. C-pupil Aron liep mee bij de BC-pupillen, jongens en meisjes liepen hier ook samen. Aron had een betere tweede helft waarin hij een aantal kinderen passeerde.

De uitslagen vind je hier.