Luuk Verbaandert wint de AtH-cross

Luuk Verbaandert wint de AtH-cross

Nadat op 25 januari bij de persconferentie het sein op groen ging voor sportwedstrijden werd er hard gewerkt om op een zo kort mogelijke termijn een crosswedstrijd te organiseren. In de Stiphoutse bossen werd een gevarieerd parcours uitgezet waar snelle paden werden afgewisseld met heuvels, los zand, smalle bospaden en een slootje. Het resulteerde in een technisch parcours wat door de aanhoudende regen bijzonder zwaar was geworden. Helaas vielen de deelnemersaantallen in alle categorieën tegen, deze waren aanmerkelijk hoger ingeschat. Door het slechte weer en positieve testen waren er op de wedstrijddag zelf ook nog behoorlijk veel afmeldingen.

Toch zagen we mooie wedstrijden in de verschillende categorieën. Het eerste startschot (uiteraard in de regen) was voor de mannen lange cross. Luuk Verbaandert van Eindhoven Atletiek nam meteen de leiding op korte afstand gevolgd door zijn trainingsmaatje Pepijn van de Westerlo. Na een klein gaatje liep Erik van Rijsewijk van Cifla op de voet gevolgd door Stan Zeegers van Lopersgroep Deurne. Gaandeweg de wedstrijd vergrootte Luuk zijn voorsprong en was duidelijk dat hij de loodzware wedstrijd op zijn naam ging schrijven. In de laatste ronde ging Stan Erik voorbij en mocht hij naast Luuk en Pepijn plaats nemen op het podium.

De eerste AtH-ers Timo en Sanne, beiden U18 (B-junior) werden gezamenlijk weggeschoten. Sanne voor 2 ronden (3620 m) en Timo 3 (5360m). Ook hier weer afmeldingen waardoor Sanne en Timo al wisten dat ze op het podium zouden komen. Maar ze moesten er nog wel voor bikkelen, bij Timo ging het naar eigen zeggen “niet helemaal naar wens”.

Bij de mannen korte cross beloofde het op papier een mooie strijd te worden tussen Wijnhoven (Nijmegen Atletiek) en Peeters (Eindhoven Atletiek). Alsof het al niet genoeg regende deed Pluvius er nog een aantal mm bij. Het eerste pad na het startpad veranderde in een brede beek. Helaas kon Jens Peeters vandaag geen tegenstand bieden en won Wijnhoven met overmacht. Mike was te hard gestart en kreeg de rekening daarvan gepresenteerd in de tweede ronde.

Voor de C-junioren een kleine en twee middenronden. Na “de beek” volgde een slootje en glibberige heuveltjes. Er ging een blauw-zwart AtH-treintje aan de leiding waarbij de voorsprong van Abel steeds groter werd. Jorg liep op een degelijke tweede plaats. Daarachter liep clubgenoot Niels een prima wedstrijd en mocht zijn eerste standaard op het podium in ontvangst nemen. Na een vervelende tijd i.v.m. “groeiproblemen” kon Sofie weer helemaal los. Ondanks de opgelopen trainingsachterstand en het zware parcours zette Sofie een hele mooie prestatie neer en bovendien had ze geen klachten na afloop.

Twee kleine en een middenronde voor de D-junioren (2060m). Lieve dook als tweede het slootje in met Minke vlak achter haar. Bij het ingaan van de middenronde had Lieve een plaats in moeten leveren, haar derde plek kon ze wel vasthouden. Minke maakte haar debuut en niet zonder succes. Ze bleef zicht op Lieve houden en sleepte er een knappe vierde plaats uit met het gevoel dat ze nog harder kan. Tijdens de wedstrijd van de jongens D was de regen op. Het werd DROOG. Tim ging als eerste het glibberige kleine rondje in maar werd op zijn hielen gezeten. Hij kon de koppositie niet vasthouden maar gaf niet op. Een mooie derde plek voor Tim. Daarachter draaide Adam zijn rondjes op het gladde parcours. Een houten medaille voor Adam.

Pupillen

3 kleine rondjes voor de A-pupillen en 2 voor de jongere categorieën. Omdat het kleine rondje al zwaar genoeg was voor de pupillen had Pluvius medelijden met de jeugd. Tijdens hun wedstrijd bleef het dan ook droog. Een aantal ging wandelend of op handen en voeten het glibberige heuveltje op.

Bij de oudste meisjes pupillen vier debutanten aan de start waarvan Nessah naar een keurige zesde plaats liep. Debutante Lise viel tijdens de wedstrijd wat terug. Ook al zette ze goed door, toch kon ze niet voorkomen dat Roos haar voorbij kwam. Kort na Lise sprintte Anne-Sophie in haar eerste wedstrijd naar de finish. Isra had het zwaar op de glibberige heuvel maar klaarde het karwei. Wende maakte vandaag kennis met de cross en genoot van het applaus wat ze kreeg. Bij de even oude jongens verraste Thomas bij de eerste doorkomst op een derde positie. Hij was vastbesloten om die niet meer af te staan. Hij hield vol en mocht het podium op. Guus had het vandaag zwaarder dan anders. Tot de derde ronde bleef Julius zicht op Guus houden, in de derde ronde werd het verschil gemaakt. Bij de B-pupillen was er een valpartij een paar meter na de startlijn. Deze plek was glad geworden door de eerdere starts. Dex was een van de slachtoffers en moest meteen in de achtervolging. Met zijn derde plaats kon hij de schade beperkt houden. Sarah viel in het eerste rondje maar kon zich herpakken. Haar beloning was een tweede plaats. Clubgenote Daphne, die eigenlijk niet aan een cross mee wil doen, mocht samen met Sarah als derde het podium op. Emme kwam als vierde slechts 2 seconden tekort voor het podium.

Bij de laatste start liet Lente meteen zien dat ze heel graag wilde winnen. Ze vertrok op kop en bleef de jongens flink partij geven. Als winnares bij de meisjes kwam ze als 3e overall over de finish. Voor Julius betekende zijn allereerste kennismaking met atletiek meteen een podiumplaats. Hij werd knap tweede.

Bij de allerjongsten zagen we door het onderscheid op de startnummers Kai zijn eerste podiumplaats halen. Breed lachend stond hij op het derde treetje. Elias kreeg de herinneringsmedaille na twee loodzware rondjes omgehangen. Kai glunderde maar Selin straalde en liet vol trots haar tweede prijs zien. Als tweede meisje passeerde ze de finishlijn. Zelf dacht ze dat ze derde was. Die plaats was voor de 4-jarige Liselotte die op haar laarzen (passend schoeisel vandaag) de 2 rondjes voltooide. De eveneens 4-jarige Noël liep het rondje helemaal alleen en besloot na één rondje dat het genoeg was. Ze draaide linksaf richting finish en was supertrots op haar herinneringsmedaille.

We kijken terug op een geslaagde maar zeer zware eerste editie van de AtH-cross. We hadden na een wedstrijdloze periode op meer deelnemers gerekend. De deelnemers die er waren willen we bedanken voor hun strijd in deze zware weersomstandigheden. Een ding is zeker: in Helmond hebben zondag een aantal wasmachines gedraaid.

De uitslagen van onze eigen AtH-leden vind je hier, de volledige uitslag hier. Daarnaast zijn nog uitgebreide fotoseries gemaakt door Johan Klomp en Ed Turk:
Johan Klomp (Senioren/Junioren)
Johan Klomp (Pupillen)
Ed Turk (Senioren/Junioren/Pupillen)