De atletiekliefhebber weet het; eind juli staat op een zaterdagavond een klein Belgisch dorpje in het teken van topatletiek. De ‘Nacht van Heusden’ is een begrip; de grootste jaarlijkse atletiekwedstrijd in de Benelux, de Diamond League buiten beschouwing gelaten. Hoe leuk is het dan om daar als jeugdige loper deel van uit te maken? Helemaal top natuurlijk! Zes van onze jeugdatleten kwamen onder toeziend oog van duizenden toeschouwers in actie op hun favoriete afstand.

Thijs droeg het eerste blauwe AtH-shirt dat over de snelle Mondo-baan denderde; na de start van zijn 800 meter nestelde hij zich goed voorin de grote groep. Zonder dat het echt moeite kostte draaide hij 1,5 ronde. De gaten die vielen werden keurig dicht gelopen en met nog 200 meter te gaan zette hij een sterke versnelling in. Daarmee schoof hij op van plaats 4 naar plaats 2. Na 2.11,23 finishte Thijs wat niet alleen een pr betekende, maar ook dat hij een paar minuten later een zilveren medaille omgehangen kreeg.

Even later kwam Mike de baan op, erg gebrand op revanche van de wedstrijd in Dongen waar de tijdwaarneming hem een nieuw pr ontnam. Hoewel Mike wat werd ingesloten bij de start, kwam Mike op een goede positie in de staart van de groep. Mike liet in deze wedstrijd zien tactisch veel te hebben geleerd en klokte bovendien goede tussentijden: een pr hing in de lucht. Met nog 120 meter te gaan zette ook Mike zijn reserves in en sprintte hij naar een dik pr: 3.11,46 kwam voor hem op de klokken.

Bij de pupillen stonden Timo, Dinand en Jeroen in dezelfde serie ingedeeld. Niet heel vreemd als je bedenkt dat de pr’s elkaar slechts enkele seconden ontlopen. Dinand sloot bij de start het beste aan in de grote groep, daar waar Timo alle zeilen bij zette om buitenom aan te sluiten. Jeroen die moeite heeft om snel te starten haakte verstandig bij Dinand aan. En zo gingen ze ook de tweede ronde in: Timo op enkele meters gevolgd door Dinand en Jeroen. In de slotronde leken de verhoudingen nog flink te gaan veranderen. Hoewel de hele groep uit elkaar was gevallen en onze drie AtH’ertjes in het achterste gedeelte waren komen te zitten was er vooral onderling nog veel strijd. Dinand dacht Timo in te halen, wat Timo pareerde door zijn eindsprint in te zetten. Jeroen had geen antwoord op deze strijd voor hem. Op de finishlijn klokte Timo opnieuw een tijd onder de 3.30 (3.28,54), Dinand greep helaas weer net naast een tijd onder de 3.30 (3.31,96) en Jeroen bleef 3 seconden boven zijn pr (3.35,96).

Laatste AtH’er voor het hoofdprogramma los barstte was Abel. Ondertussen was het beduidend drukker geworden rondom de baan en dus nam de spanning bij Abel flink toe. Gelukkig liet Abel zich niet gek maken, want nadat hij bij de start van zijn 600 meter werd ingesloten kon hij buitenom aanzetten om zich voorin te melden. Maar ja, als je dan het hoge tempo van die tussensprint vasthoudt als je eenmaal bij de kop van de wedstrijd bent lig je voor je het weet zo’n 10 meter voor. Even vreesden we dan ook dat hij te snel was gegaan, maar hij bleef het tempo goed doorzetten. En wat de anderen ook probeerden; ze kwamen nauwelijks dichterbij. Terwijl achter hem nog werd gesprint om de tweede plek, soleerde Abel zo heel knap naar de winst. Hij won de Nacht van Heusden in een extreem snelle 1.53,38. De gouden medaille van de Nacht van Heusden mag je koesteren, Abel!

Nadat dit jeugdige geweld de baan had opgewarmd, kon het hoofdprogramma van start met daarin diverse grote Nederlandse, Belgische en internationale atleten. Met de Belgische frieten op schoot konden we genieten van topatletiek, waarbij onze jeugd zijn ogen uitkeek en (uiteraard vanzelfsprekend) de nodige handtekeningen verzamelde. Het was een mooie Nacht in Heusden. De AtH-uitslagen vind je hier.

Geef een reactie