Abel start op weg naar een 1000m-pr in Culemborg

Abel start op weg naar een 1000m-pr in Culemborg

Het was warm bij de Jan Jelte Bakker Memorial in Culemborg waar we voor de derde keer te gast waren. AV Statina zorgde voor een goed georganiseerde en relaxte wedstrijd waarbij de zon uitbundig scheen. Behalve de vele bloemen was er ook volop schaduw van de hoge bomen aan de rand van de baan. Het aantal deelnemers was niet groot, maar de klok en meetlint blijven op de baan geduchte tegenstanders waarmee de strijd werd aangegaan.

Ondanks de geringe trainingsfaciliteiten liet de AtH-jeugd zien dat er flink gewerkt wordt aan het onder de knie krijgen van de technieken bij de technische onderdelen. Nadat Mike (JC) bij ver een paar weken geleden voor het eerst over de 5 meter sprong liet hij het meetlint vandaag in de verspringbak weer verder dan 5 meter uitrollen. Op de 100m dook hij voor het eerst onder de 13 seconden: 12.95 waarmee ook deze grens verleden tijd is. Op de iets langere sprint, 150m, liet de klok zijn tweede beste tijd ooit zien.

Voor D-junior Timo was er wat verwarring bij de start van de sprint. Ondanks, misschien dankzij, deze verwarring liep hij sneller dan ooit op de 80m. De klok liet 11.27 zien, 0.13 sneller. Ging het met de klok wel goed, het meetlint bij ver is een ander verhaal voor Timo. Ver voor de balk afzetten heeft een groot nadelig effect op de gemeten afstand. Het warme weer had geen invloed op Timo zijn 1000m maar er was geen tegenstand. Vanaf de eerste meter liep hij helemaal alleen, ver voor iedereen uit naar een knappe 3.11.37. Dinand kwam vandaag alleen in aanraking met het meetlint wat hij bij al zijn onderdelen verder het veld in zag gaan. Bij discus verbeterde hij zijn PR en eigen clubrecord met maar liefst 3.78 meter naar 22.26 meter. Na een hele tijd niet meer te hebben vergesprongen verraste hij met een bijna 4 metersprong: 3.95. Twee weken geleden verbeterde hij zijn PR bij kogel met 1 meter 9 naar 8.90 en kwam de 9 metergrens in beeld. Vandaag bleef van die 9 metergrens niks over, hij stootte in alle zes zijn pogingen ver over de 9 meter; verste poging 9.91 en kijkt hij nu uit om het meetlint uit te laten rollen naar dubbele cijfers.

Bij de meisjes D liet Marta zien dat haar 4 meter sprong bij ver geen uitschieter was, ondanks dat ze niet goed uitkwam sprong ze 3.95. Sanne sprong bij alle pogingen verder dan haar oude PR wat met 21 cm verbeterd werd. Op de 60m sprint verbetert Marta iedere wedstrijd haar beste tijd, ook vandaag ging er weer 0.14 vanaf: 9.45. Samen met Sanne kreeg ze zes pogingen bij discus. Voor Marta was het een nieuw onderdeel, maar niet voor Sanne. Sanne verbeterde haar PR met 3 meter 22 wat tevens betekent dat ze het clubrecord van Laura Claessen met 79 cm verbeterde. Op de 1000m was er door de geringe deelname niemand waarbij Sanne aan kon pikken en werd het 1000m bikkelen tegen de warmte en de klok. Dat ze daar geen moeite mee heeft liet de tijd zien, slechts anderhalve seconde boven haar PR. Bij kogel waren Marta en Sanne allebei niet tevreden maar hoorde Marta bij het teruglopen naar haar supporters met verbazing dat ze met 6 cm haar PR had verbeterd. Omdat Claire liever een 800 liep dan een 1000 had ze bij de C-junioren ingeschreven. Maar het was lang wachten en veel bloemenkransen vlechten voordat ze van start mocht. Het was een gemengde race waarbij Claire een achtervolger kreeg, toen ze het tempo wat liet zakken nam hij over maar Claire kon helaas niet aansluiten. Het lange wachten en het warme weer hadden hun tol geëist.

Voor de pupillen was er een meerkamp en daarna een lang looponderdeel. Bij de pupillen A tweedejaars won Abel de meerkamp: hij liet zijn beste sprint van dit jaar zien en won het verspringen, daarbij een tweede plaats met de kogel leverde hem meer punten op dan zijn concurrenten haalden. Net als zijn clubgenoot won ook Jorg bij de eerstejaars de meerkamp: op de 60m kwam, na het startschot, Jorg weer als een duveltje uit een doosje en liep ver voor de anderen uit. De klok liet zien waarom hij zo ver voorlag: 8.86. Voor het eerst onder de 9 seconden en dan ook maar meteen goed, moet Jorg gedacht hebben. Met zijn 3.89 bij ver was Jorg niet tevreden maar de voorsprong die hij had opgebouwd in de meerkamp kon bij kogel niet meer verliezen.

Ook bij de meisjes eerstejaars A kwamen beide AtH-pupillen op het podium. Anouk won de meerkamp en Sofie kreeg hier het brons omgehangen. Anouk legde haar basis door bij ver de jury een stuk verder de bak in te sturen dan de andere meisjes deden. Haar nieuwe PR 3.74 is een evenaring van het clubrecord van Maebh van Dijk. Ook op de 60m sprint was ze de snelste van allemaal in een nieuwe beste tijd van 9.77 (-0.21). Ook haar mindere onderdeel kogel won ze van het meetlint (+11 cm). Met 24 cm verbeterde Sofie haar PR op kogel naar 4.59 en werd hiermee vandaag tweede. Ondanks dat haar ver wat tegenviel  werd ze mede door haar derde plaats op de sprint derde in het meerkampklassement.

Na haar laatste onderdeel kogelstoten was voor Lieve (MpupB) de grote vraag: hoeveelste ben ik in de meerkamp? Het werpen is niet haar sterkste onderdeel, al kwam de kogel wel tot 3.55 m. Maar nadat ze de jury 3.56 meter de verspringbak had ingestuurd, wat weer 24 cm verder was dan haar PR en naast het ver ook de 40m sprint winnend afsloot in 7.01 was al wel duidelijk dat ze hoog ging eindigen. Die 7.01 is 0.40 sneller dan haar vorige beste tijd en betekent een evenaring van het clubrecord van Anouk Langstraat. Na drie onderdelen was het goud voor Lieve en had ze aanzienlijk meer punten in het meerkampklassement dan haar concurrentes.

Bij de jongens B was het goud van de meerkamp voor Adam en het zilver voor Tim. Beide jongens kwamen bij ver niet helemaal uit de verf, op de 40m ging Tim voor het eerst onder de 8 seconden: 7.87 (-0.22) , Adam deed dit al eerder (7.66) en noteerde vandaag 7.67. Met de 2 kg kogel is er een strijd om het clubrecord wat in het bezit van Tim is met 4.53, Adam staat tweede in de bestenlijst met 4.51. Vandaag gingen allebei de jongens er overheen: Tim 4.59 en Adam 4.57. Het verschil blijft 2 cm.

Aron kreeg bij de mini-pupillen het meerkampbrons omgehangen nadat hij zich op alle onderdelen verbeterde. Bij het balwerpen vloog de bal maar liefst 60 cm verder door de lucht en was hij op de 40m sprint iets meer dan een halve seconde sneller. Het moeilijke technische onderdeel hoogspringen sloot hij af met een hoogte van 70 cm.

Op het heetste moment van de dag werd met de lange looponderdelen gestart waarbij na een lange dag in deze temperaturen geen nieuwe PR’s werden verwacht. Aron beet het spits af en liep naar een zilveren medaille. Op de 1000m bleef Tim achter Adam die hierdoor als haas fungeerde voor zijn clubgenoot. Na 800m viel er een gaatje maar op wilskracht zette Tim het laatste stuk toch nog aan. Adam was en bleef buiten bereik en won de 1000m. Tim kreeg het zilver maar was ook blij met zijn nieuwe PR (-1.5). De eerstejaars A-pupillen jongens en meisjes liepen in een serie hun 1000m. Meteen na de start werden de eerste drie posities ingenomen door “blauwe shirtjes”. Jorg op kop, Anouk op een tweede en Sofie op een derde plaats. Deze volgorde bleef zo tot aan de finish, waarbij Johan als ronde-miss fungeerde. De tijdsverschillen met de andere deelnemertjes waren aanzienlijk. Bij de tweedejaars A-pupillen zette Abel weer een prima tijd neer op zijn 1000. Solo liep hij in de hitte weer een tijd van 3.15. Ditmaal was hij 0.33 seconde sneller dan zijn PR.

Met 22 persoonlijke records waarvan er 8 een nieuw clubrecord zijn, werd vandaag gewonnen van de klok en meetlint. De beloning was een karrevracht aan medailles die meeging naar Helmond. De uitslagen vind je hier.