Na een afwezigheid van 2 jaar keerde de Warandeloop weer terug naar haar oorspronkelijke parcours. In de Oude Warande in Tilburg kon de jeugd het zaterdag weer tegen elkaar opnemen op het technische parcours in het vertrouwde lusje. Voor de jeugd een aantrekkelijker parcours dan de afgelopen twee jaar in de Beekse Bergen. Een brede start, een sfeervol wedstrijdterrein, flinke tegenstand en twee omroepers, Frans (Heffels) en Frans (Jacobs), die al jaren enthousiast de wedstrijden van commentaar voorzien. Kortom de wedstrijd waar je als cross-liefhebber bij moet zijn.

Het eerste startschot van de jeugdwedstrijden werd voor C-pupil Nina gelost: 1 rondje van 560 meter waarop heel hard werd gestart. Nina begon als vierde aan de lus. Op de slingerpaadjes leek ze door te stomen naar de derde plaats. Maar na de laatste bocht in de lus, kwam er een aanval van achteruit die ze niet kon afslaan. Als vijfde kwam Nina over de finish, slechts 2 seconden van het podium verwijderd. Ook voor Dex en Marcus lagen er 560 meters te wachten. Mini-pupil Dex weerde zich goed tussen de oudere jongens, in de lus liep hij naar een mooie vijfde plek die hij tot aan de finish kon vasthouden. Marcus was heel benieuwd naar de mooie herinnering, maar daar moest hij wel wat voor doen. De jongens waar hij vlak achter liep moest hij in het laatste gedeelte laten gaan maar de mooie herinneringsmedaille werd met trots gedragen.

Voor de B- en A-pupillen stonden twee ronden op het programma: 1120m. Zoals bij alle jeugdwedstrijden werd er ook bij de B-pupillen jongens heel hard gestart waardoor Aron achterop kwam te lopen. Maar eenmaal in “de lus” begon Aron jongens in te halen om in zijn tweede rondje de top tien binnen te lopen. Ook bij de meisjes pupillen A werd hard gestart maar ook door Lieve, die zich hierdoor vrij vooraan kon mengen in de strijd. In het tweede rondje moest ze iets terrein prijsgeven maar in het laatste gedeelte zagen we de fanatieke Lieve weer. Fel sprintend om ieder plekje, wat resulteerde in een fraaie achtste plaats en de positieve stijging van de laatste wedstrijden voortzettend. Kevin startte bij de eerstejaars A-pupillen iets behoudender dan bij zijn eerdere crossen. Desondanks kreeg hij het moeilijk tijdens het tweede rondje en kwam bovendien in een soort niemandsland te lopen. Bij de tweedejaars was het voor Tim en Adam flink werken, zeker in het begin. Gaandeweg de wedstrijd schoven ze enkele plaatsen door. In de tweede ronde liep Adam bij Tim achterop, maar Tim had een beter laatste stuk. Ondanks dat hij na de laatste bocht in de lus nog eens aanzette, werd hij toch door een jongen ingehaald. Maar onder luide aanmoedigingen maakte hij dat ongedaan en vergrootte zijn voorsprong op het laatste stuk nog aanzienlijk. Daarachter moest Adam alles op alles zetten om twee belagers achter zich te houden waarin hij slaagde.

Het aantal ronden ging omhoog, tijd voor de juniorenwedstrijden. 3 ronden voor de D-junioren, in totaal 1680 meter. Zoals verwacht werd ook door de meisjes hard gestart waardoor het deelnemersveld vooraan meteen uit elkaar lag. Op een flinke afstand liep Anouk op plaats vijf, terwijl Sofie aan het eind van een groepje rond de tiende positie liep. Terwijl Anouk even op gang moest komen, wisselden vooraan de posities. Op het moment dat Anouk doorschoof naar plaats vier, brak de nummer drie, die te hard gestart was. Lang hoefde Anouk niet te twijfelen: d’r op en d’r over en doorlopen. Het verschil werd groter waardoor ze onbedreigd naar het podium liep. Maar achter Anouk deed ook haar clubgenote Sofie goede zaken. Sofie bleef bij de groep en zette in het laatste gedeelte haar sterke nooit-opgeven-wapen in. Ze liep van plaats tien naar een hele knappe zevende plek. Tijd voor Jorg, die als sprinter heel gemakkelijk weg was bij de start en zich rond de 5e plaats settelde. Even leek het erop dat hij vierde zou gaan worden maar de afstand was net iets te lang voor Jorg, maar een 6e plaats was van tevoren niet verwacht. Bij de tweedejaars jongens kwam Abel na de start als tweede de lus in met een kleine achterstand op de koploper. Abel bleef op deze positie lopen, totdat in de derde en laatste ronde er van achteruit lopers bij kwamen. Toen gaf Abel het een beetje op wat in de Warandeloop betekent dat je meteen op achterstand wordt gezet. Op het laatste rechte eind kon hij zich weer herpakken en wist een plek terug te winnen. Met zijn zevende plek was Abel niet helemaal tevreden. Er kwam weer een rondje bij, 4 ronden, dat betekende dat Sanne aan de start stond voor 2240 meter. Diesel Sanne had moeite met de snelle start waardoor ze bijna achteraan het startterrein verliet. Maar toen kwam Sanne in haar tempo en werkte zich ronde voor ronde naar voren. Als 23 hoorde ze de ronde bel. Ze bleef zich richten op de meisjes voor haar waardoor ze nog dichtbij nummer 22 kwam. Ook vandaag werd weer duidelijk dat Sanne een hele stap gezet heeft. De jongens C met Timo mochten nog een rondje meer: 2800 meter. Timo ging fanatiek van start en sloot goed aan bij een groepje lopers die rond de tiende plek liepen. Makkelijk lopend bleef hij volgen totdat er halverwege een tempoversnelling kwam en hij iets te makkelijk los liet. Dan wordt het moeilijker lopen en komen ze in “de Warande” een voor een voorbij. Precies binnen de eerste helft zat voor Timo de wedstrijd erop maar er had wel iets meer ingezeten.

Omdat “we er toch waren” was ook ingeschreven voor de cross-estafettes (4x560m) die vaak een spectaculair onderdeel zijn bij de jeugd. Omdat er een aantal afmeldingen waren en Nina iets nog belangrijkers (een bezoek aan Sinterklaas) had moesten de BC-pupillen afmelden. De A-pupillen gingen wel van start: startloopster Lieve gaf als vierde het stokje aan Tim die na zijn rondje wisselde met Adam. Nadat Adam over het parcours was gelopen kreeg B-pupil Aron het stokje in handen. Heel serieus bracht hij het stokje als zesde team over de eindstreep. 

Bij de D-junioren noemde de omroeper enkele favoriete teams op: het Belgische Duffel en het PAC Running team. Daar dachten de AtH-ers anders over: startloper Abel liet er geen twijfel over bestaan en nam meteen na de start de leiding en stond die niet meer af. Jorg kreeg van Abel het stokje in handen en wist de voorsprong nog te vergroten. De omroeper werd enthousiast terwijl Jorg op Anouk wisselde en noemde het een wedstrijd Nederland-België. Ook Anouk kon de voorsprong vasthouden en bracht Sofie op weg. Sofie had de pech de beide winnaars van de individuele D-jongenswedstrijden tegen te hebben. Maar ze liet zich niet zo maar passeren op de slingerpaden. Alles op alles zettend probeerde ze te voorkomen dat ze werd ingehaald. Maar de jongens waren te sterk. Als derde bracht ze het stokje over de finish met als commentaar van de omroeper: “Helmond wat hebben jullie een mooie estafette gelopen”. Even later stonden ze met z’n vieren te glunderen op het podium.