Elias tijdens de 40m in Alphen a/d Rijn

Elias tijdens de 40m in Alphen a/d Rijn

Het was behoorlijk mistig bij aankomst in Alphen aan den Rijn. Het zicht was minder dan 100 meter. Maar de zon deed haar werk en al snel werd de hele baan zichtbaar en liep de temperatuur op. Het werd uiteindelijk prima weer wat de eerste prestaties van het seizoen ten goede kwam.

Twee clubrecords verspringen

Terwijl voor de meeste sprinters het seizoen nog lang niet begonnen is, wilde Jordi zich toch testen. Zijn tijden op de 100 en 200 sneller zijn dan vorig jaar in deze periode. Martin noteerde zijn beste seizoensopeningstijden ooit. Bovendien kon hij na de wedstrijd zonder omweg naar huis. Ook voor Mike snellere seizoensopeners waarbij hij op de 200m slechts 0.01 sec boven zijn PR bleef. Nieuw trainingslid Kevin kwam slecht uit de blokken op de 100 maar nam wel een PR op de 200 mee naar huis. Abel (U18) liet zien dat hij een stuk sneller is geworden, op de 100m verbeterde hij zich met 0.37 sec en op de 200m bijna anderhalve seconde! In een voor Jorg (U16) vervelende serie op de 800m liep hij wel naar een nieuw PR. De andere lopers hadden allemaal snellere PR’s staan, het ging dus hard waardoor Jorg alleen achter de anderen liep. Toch haalde hij 2.81 van zijn beste tijd, het kan dus nog sneller.

In een oplopende reeks van sprongen liet Mike uiteindelijk 6.37 bij ver opmeten. Een verbetering van zijn eigen clubrecord met 17 cm. Abel sprong voor het eerst over de vijf meter: 5.33, 52 cm verder dan voorheen. Jorg kon natuurlijk niet achterblijven. Met een indoorPR van 5.29 stond zijn beste sprong buiten op 4.92. Vandaag ging hij naar 5.39 en verbetert daarmee het clubrecord van Mike van Wouwe uit 2018 met 13 cm.

Jeugd U16 en U14

Voor de jeugd U16 en U14 stond er een meerkamp en een looponderdeel op het programma. Adam, U16, begon met een PR van een seconde op de 100m. Met de discus lukte het niet zo goed, wel een centimeter verder in de verspringbak. Na twee ronden op de rondbaan stond de klok bijna 14 seconden eerder stil dan eerder, een nieuw PR.

Dezelfde meerkamponderdelen voor Lieve en Sofie, beiden U16. Lieve liep een nieuw PR op de 80m sprint, 0.03 sneller. Sofie nam een grotere hap: 0.65 sec. sneller dan haar vorige tijd. Lieve wierp drie keer ongeldig met de discus, Sofie liet deze bijna 1 meter verder neerkomen dan vorig jaar. Dat herhaalde ze bij ver, ook hier liet ze het meetlint verder uitrollen dan voorheen: + 29 cm. Lieve zette te ver voor de balk af om een nieuw PR te halen.

De meerkamp voor Kevin, U14, begon met een sprint, daarna liet hij de kogel 14 cm verder neerkomen. Bij het afsluitende hoogspringen verbeterde Kevin zich met 5 cm.

Jongste jeugd neemt prijzen mee

U12 en U11

De oudste pupillen, U12, kende twee AtH-deelnemers. Marcus was 0.43 sec sneller op de sprint dan vorig jaar en wierp de vortex 4 meter 88 verder het veld in. Een PR-verbetering van 10 meter met de vortex en 5 cm bij het hoogspringen leverde Nina een derde plaats in de meerkamp op. Dat werd beloond met een hele mooie prijs op het podium. Ook kreeg ze nog een medaille voor haar tweede plaats op de 1000m die ze liep in een nieuw PR: zes seconden sneller dan vorig jaar.

Bij de jongens U11 kon Raven zich niet verbeteren op de sprint en ver. Vortex was voor hem een nieuw onderdeel. Op de 1000m kreeg hij gezelschap van clubgenoot Dex. Samen maakten ze er een spannende wedstrijd van. De winnaar was duidelijk sterker dan de rest. Daarachter liep Dex op een afstandje gevolgd door een jongen van de thuisclub. Daar weer een stukje achter liep Raven. In de laatste 150 meter werd het bijzonder spannend omdat de jongen achter Dex en Raven op Dex in begonnen te lopen. In de laatste meters voor de finish werd Dex door beiden voorbij gelopen. Raven werd 3, Dex 4. Het onderlinge verschil bedroeg slechts 0.01 sec.

Voor Daphne, Merel en Sarah was het vandaag kennismaken met de 60m sprint, vorig jaar liepen ze nog 40m. Sophie had vorig jaar al eens een 60m gelopen maar was vandaag sneller: 9.41 daarmee won ze ook de sprint in haar categorie. Merel werd met 9.97 tweede, Sarah vierde. Daphne noteerde een nieuw PR bij het vortexwerpen + 1.92 meter. Sarah pluste 6 meter 51, Sophie verbeterde haar PR met 10 meter 13. Voor Merel was het een nieuw onderdeel, ze bleef slechts een halve meter verwijderd van het clubrecord. Bij ver kwam Daphne in de buurt van haar PR, Sarah verbeterde zich met 25 cm wat haar bij ver een vierde plaats opleverde. Ook dit was een nieuw onderdeel voor Merel: 3.56, goed voor een tweede plaats. Sophie werd met 3.88 winnares bij ver, ze verbeterde haar PR met 11 cm. De meerkamp werd gewonnen door Sophie, Merel stond op het derde treetje van het podium. De 1000m leverde een compleet blauw/zwart podium op. Het werd een gemakkelijk overwinning voor Sophie waarbij ze bovendien haar PR verbeterde met bijna zeventien seconden. Ook Sarah was 13 seconden sneller dan vorig jaar en eiste keurig de tweede plaats op. Daarachter kwam Merel na een eindsprint als derde over de finish. Ook voor Daphne was er een flinke PR-verbetering: weer 10 seconden van haar beste tijd af.

U10

Voor Daan waren alle onderdelen van de meerkamp nieuw. Jamez was op de 40m sprint iets sneller dan zijn PR, bij ver lukte dat net niet. Ook voor Jamez was medicienbal stoten een nieuw onderdeel. De 1000m was een nieuwe afstand. Gaandeweg de wedstrijd liep Jamez het gat met zijn clubgenoot Daan dicht. In de laatste ronde eiste dat toch zijn tol en moest Jamez Daan weer laten gaan. Het lukte Lente bij de meisjes niet om haar PR’s op de sprint en ver te verbeteren. Medicienbal en 1000m waren ook voor Lente nieuwe onderdelen.

De allerjongsten

Bij de jongens U8, voorheen mini-pupillen, nam Storm voor het eerst deel aan een baanwedstrijd. Hij was vandaag de snelste op de 40m sprint met Elias op een tweede plaats. Elias verbeterde zijn tijd met 0.15 seconden. Ook bij ver verbeterde Elias zijn prestatie van vorig jaar, hij sprong vandaag 16 cm verder. Met de vortex verbeterden allebei de jongens het clubrecord, Elias 13.13, Storm 14 meter 70. Het oude record van Adam Kovacs-Borbas uit 2016 zakt daarmee naar de derde plaats allertijden. Nadat alle punten van de meerkamp geteld waren mocht Storm als winnaar op het hoogste treetje van het podium staan en Elias als tweede aan zijn rechterzijde. Op de 600m waren de rollen omgekeerd. Elias won deze afstand gemakkelijk en was maar liefst 30 seconden sneller dan vorig jaar! Storm werd op deze afstand tweede zodat ze weer samen op het podium mochten.

Resultaat van een zonnig dagje Alphen aan den Rijn: 54 PR’s waaronder 3 clubrecords. De uitslag vind je hier.

Tilburg

Een week eerder in regen en met een lagere temperatuur trapten Sanne en Tim het seizoen af in Tilburg. Sanne (U18) met een PR op de 600m. Hoewel de 600m niet Sanne’s ding is geeft dit wel zelfvertrouwen voor de langere afstanden.

Tim opende zijn meerkamp met een PR-verbetering van 0.88 seconden op de 100m. Ook bij ver liet hij een grote PR-verbetering opmeten, maar liefst 84 cm erbij: 4.00 meter. 29.41 met de speer betekende een verbetering van zijn eigen PR maar ook een verbetering van het clubrecord van Thijs van Lith uit 2017. Tim wierp 1 meter 7 verder dan Thijs. Tim won het afsluitende onderdeel, de 600m, met een PR-verbetering van bijna 2,5 seconden. In de totale meerkamp vinden we Tim terug op een vierde plaats.

De uitslag vind je hier.