De start van de cross-estafette bij de Paarse Boscross met Henkie, Mike, Anouk en Tim.

Studentenatletiekvereniging Asterix organiseerde de Brabantse Kampioenschappen bij het Meeuwven in Waalre. Op een gevarieerd parcours waren de wedstrijden voor het publiek goed te volgen.

Drukte bij start korte cross

De korte cross lopers kregen gezelschap van de mannen en vrouwen U16 waardoor het wel erg druk was op het parcours en er veel categorieën door elkaar liepen. Abel en Anouk, beiden U18 hadden gekozen om de kortere afstand bij de mannen en vrouwencategorie te lopen. Hoewel Abel zelf tevreden was, had hij gezien de tegenstanders, verder van voren moeten zitten. Anouk liep al snel in de wedstrijd op een derde plaats. Na de 2370 meters kwam ze als derde over de finish. In dezelfde wedstrijd liep Tim U16 niet zo ver achter Abel. Hij bleef deze in het vizier houden en ondertussen de koploper van de U16 volgen. In de laatste ronde viel er een gaatje, een mooie tweede plaats voor Tim bij het Brabants Kampioenschap. Daarachter liep Kevin weer een goede wedstrijd, hij gaat iedere week vooruit. Hij is benieuwd naar zijn tijden komend baanseizoen. Na een mindere periode is Adam begonnen aan zijn opbouw. Vandaag moest hij al flink aan de bak. Lieve, ook U16 maakte dankbaar gebruik van haar clubgenote Anouk, die ze probeerde te volgen. Daarmee kwam ze op een tweede plaats te lopen in haar categorie. De derde loopster had niet zo’n grote achterstand op Lieve. Maar op het laatste stuk liet Lieve duidelijk zien dat de tweede plaats voor haar was.

Sprintcross, 680 meter

Speciaal voor de lopers van de kortere afstanden was er een sprintcross over 680 meter. Mike vloog er meteen na het startschot goed in. Hij kwam aan de leiding te lopen. Tijdens het korte rondje kwamen er twee lopers voorbij maar Mike sloot aan. Uiteindelijk kwamen ze met vieren de laatste bocht om en moest er flink gesprint worden. Mike werd derde. Jorg had zich bij de start laten verrassen door de harde start. Hij ging iets te rustig weg waardoor hij de aansluiting met de eerste lopers miste. Op het smalle pad richting laatste bocht passeerde Jorg de vijfde loper. Voor Sofie duurde het lang voordat ze haar rentree kon maken bij wedstrijden. Na een lange periode vanwege groei-gerelateerde klachten begint Sofie weer wedstrijdfit te worden. Dat bewees ze vandaag in de sprintcross. Ze was de snelste van de vrouwen.

Grote groep U14

De jongens en meisjes U14 gingen samen van start. Het was een grote groep: 50 deelnemers. Aron weerde zich kranig bij de jongens, hij werd 18e. Ook Nina kwam in de grote groep goed uit de verf. Ze werd 13e. Nina liet een betere wedstrijd zien dan tijdens de Limbracrossen.

Jongste pupillen

De categorieën U8 en U9 meisjes en jongens gingen tegelijk van start voor een rondje “Idefix” van 680 meter. Het was een grote groep, 34, waarin Noël liep, ze kwam als 7e over de finish. Voor Kai U10 was er een iets grotere ronde, ronde Asterix 1070 meter. Kai heeft al “even” geen wedstrijden meer gelopen. Vandaag liep hij twee keer 17e in de wedstrijd en daarna nog in de estafette.

Sophie Brabants Kampioen U12, Raven mist podium net

De laatste wedstrijden zien we een andere Raven dan in het begin van het cross-seizoen. Ook vandaag liep er een gedreven Raven over het parcours. In de eerste van de 2 ronden kwam hij op plaats 4 te lopen. Hij bleef jagen op de 3e plaats, dat lukte helaas niet. Maar wel als beloning een houten medaille. Tegelijk met de jongens (27) liepen de meisjes (31). De drie favorieten voor het podium liepen al meteen vooraan. La Grand van Eindhoven Atletiek voerde het veld samen met een jongen aan. Ze hadden 25 meter voorsprong op Sophie. De hele wedstrijd keek Sophie tegen die achterstand aan. Maar ze bleef doorzetten. Aan het einde van de tweede ronde verhoogde ze het tempo en begon in te lopen op de koploopster uit Eindhoven. Na de laatste bocht, met nog 60 meter te gaan, kwam er een felle eindsprint richting finish. Sophie kwam naast de koploopster, zij aan zij gingen ze sprintend richting finish. Sophie kwam als eerste over de finish en mag zich komend jaar Brabants Kampioene noemen. Achter Sophie liep Daphne misschien wel haar beste cross ooit. Een hele knappe 12e plaats voor Daphne.

Na de wedstrijden volgde nog een estafettewedstrijd: 4 x 530 meter. Natuurlijk deden we daar aan mee. Ondanks dat er geen uitslag van werd opgemaakt stonden onze 20 deelnemers te trappelen om van start te gaan. Abel, Jorg, Kevin en Mike waren net als Obelix in de ketel met toverdrank gevallen, zij waren veruit het sterkste team.

De uitslagen vind je hier.

Helden

In Helden werd de eerder afgelaste Limbracross ingehaald. Sarah was de snelste bij de meisjes U12. Ze had een voorsprong van 7 seconden op de nummer 2. Ook Elias haalde de overwinning bij de U9 binnen. Hij lag 6 seconden voor op de tweede loper. Bij de jongens U12 was er een vijfde plaats voor Dex, Daan werd 41e. Rick finishte bij de U10 als achtste, ruim bij de eerste helft.