Crossdebuut Niels in Helmond

Crossdebuut Niels in Helmond

Niet alleen door de nieuwe blauwe jassen waarin de AtH-ers waren gestoken maar ook het enthousiasme van de hele groep zorgden vandaag voor code blauw in het Stiphoutse bos. Dat daarbij een flink aantal podiumplaatsen werd behaald is een mooie bijkomstigheid. De eerste AtH-start was voor Ruud (korte cross), Mike (U20) en Timo (U18) voor 4740 meters verdeeld over 2 ronden. Timo en Mike waren bij het ingaan van het bos voorin het veld te vinden. Ruud liet zich daarachter niet gek maken. Bij de eerste doorkomst was duidelijk dat Timo op een podiumpositie liep, maar welke? Ook vandaag ontbraken stickers of iets dergelijks om de categorieën aan te geven. Timo liep een hele goede wedstrijd: de microfonist riep hem als winnaar om toen hij over de finish kwam. Later bleek zijn voorsprong maar liefst anderhalve minuut te zijn. Mike was iets te voortvarend van start gegaan waardoor hij een zware tweede ronde had. Als beloning voor het doorzetten mocht hij als derde het podium op. Ruud met dezelfde lopers in zijn buurt als bij de eerdere crossen, werd 6e bij de mannen 45.

Na een behoorlijk lange pauze ging het programma verder met de junioren CD. 1 ronde van 2500 meter voor Abel, Jorg en Niels bij de junioren C. Bij het verlaten van het veld zagen we vooral blauw vooraan lopen. Abel kwam als eerste door met o.a. Jorg en Niels in zijn kielzog. Niels maakte zijn debuut bij de cross waarbij werd gevreesd dat hij te hard ging. Op de zandvlakte liep Niels nog vooraan mee. Verderop in de ronde viel de voorfietser en kon Abel zijn hordentraining in de praktijk brengen. Hij moest over de fietser heen springen maar draaide toch als eerste het laatste bospad op. Hutjens uit Venlo volgde op geringe afstand. Voor het publiek was het spannend maar Abel voelde dat hij nog harder kon als het moest. Dat was niet nodig, hij passeerde als winnaar de finishlijn. Daarachter liep Jorg op een derde plaats in een niemandsland. Onbedreigd werd Jorg keurig derde. Tot onze grote verrassing zagen we Niels als vijfde op het laatste bospad afgaan, die plek kwam niet meer in gevaar. Wat een keurige eerste wedstrijd heeft Niels gelopen. Na zijn succes van vorige week had Tim een lastige dag vandaag bij de D-junioren. Net terug van een kamp waar hij hard gevallen was weerhield hem niet om toch, samen met Adam, te starten. Ook voor deze jongens een ronde, 1880 meter. Ondanks alles wist Tim er toch een top tien klassering (8e) uit te halen. Adam kwam onder luide aanmoedigingen op het laatste stuk nog heel dicht bij twee voorgangers (zelfde tijd). Bij de meisjes D kreeg Lieve gezelschap van Elise die haar crossdebuut maakte. Haar was op het hart gedrukt niet te hard te beginnen. Elise volgde de raad goed op, had op het laatst nog veel over maar keek positief terug op haar debuut. Volgende keer kan ze laten zien wat ze kan. Lieve liep vooraan mee maar het was geen echte kopgroep. Het uiteindelijk verschil werd pas laat gemaakt: Lieve dreigde derde of vierde te worden. Door een flinke versnelling kwam ze als tweede over de finish slechts 1 seconde achter de winnares.

Na weer een pauze werden de pupillen weggeschoten. Bij de jongens pupillen A stonden er twee blauwe “oude rotten”, Aron en Marcus, aan de start samen met drie debutanten: Guus, Julius en Thomas. Aron deed alles wat in zijn vermogen lag om bij de kop van de wedstrijd te komen. Hij bleef in de achtervolging gaan. Bij het opdraaien van het laatste bospad streed hij samen met 2 anderen om plaats 2, 3 en 4. Luid aangemoedigd door zijn supporters schoof hij door naar plaats 3 om uiteindelijk een tweede plaats in de wacht te slepen. Guus, Julius en Thomas liepen in elkaars buurt bij het ingaan van het bos. Thomas kwam dichter bij Guus om bij hem aan te sluiten. Guus wist Thomas op het laatste stukje weer van zich af te schudden. Plaats 10 en 11 zijn prima debuutplaatsen. Julius was iets te hard gestart en moest zijn clubgenoten laten gaan. Ook hij liep een prima wedstrijd. Daarachter deed Marcus het een stuk beter dan in zijn twee eerdere wedstrijden. Hij eindigde voor jongens waar hij dit seizoen nog niet van gewonnen heeft. Bij de meisjes heeft Roos zich in haar eerste cross niet gespaard. Ze was heel erg moe maar finishte wel bij de eerste helft. Daarachter had Isra veel geleerd in Weert. Ze deelde haar wedstrijd veel beter in waardoor het prettiger lopen is. Voor Imke, nog maar pas lid, was alles nieuw en dan is 1470 meter best ver. De linten werden verhangen naar 960 meter voor de jongere pupillengroepen. Dex (JPB) was na zijn vierde plaats van vorige week gebrand op een beter resultaat. Hij was meteen vooraan te vinden. Tijdens de ronde had hij de concurrentie van zich afgeschud en kwam met een kleine voorsprong het laatste bospad op. Maar het werd bijzonder spannend. Er kwamen twee jongens heel dichtbij maar het blauwe legioen deed zijn werk. Dex wist uit handen van zijn achtervolgers te blijven en maakte zijn uitspraak van vanochtend: “ik ga vandaag winnen” helemaal waar. Bij de meisjes ging Sophie weer hard van start. Toch sloot er een meisje bij haar aan en bleef haar op de voet volgen. Sophie kreeg haar niet van zich afgeschud waardoor er een beslissende eindsprint kwam. Hier moest Sophie het hoofd buigen en kreeg het zilver omgehangen. Daarachter liep Sarah weer een goede wedstrijd, ze bleef vandaag meisjes voor waar ze in Weert achter liep. Dat geldt ook voor Emme die vandaag een betere indeling had dan in voorgaande wedstrijden, wat een beter resultaat opleverde.

Bij de JPC had Jamez veel last van duwwerk aan de start. Daardoor keek hij al meteen tegen een achterstand aan. Het werd nog moeilijker toen hij onderweg zijn schoen verloor. Bij de meisjes werd ontzettend hard gestart waardoor het veld al meteen uit elkaar lag. Lente begon als tweede aan de bosronde. Ze kon die plaats vasthouden, ze kwam onbedreigd als tweede over de eindstreep. Daarachter moest Noor flink aan de bak om de concurrentie achter zich te houden. Het lukte om als vierde te finishen en de felbegeerde houten medaille in ontvangst te nemen.

Bij de allerjongste categorie jongens zagen we een blauw AtH-treintje op de plaatsen 7 t/m 10. Het werd aangevoerd door Kai, gevolgd door nieuweling Rick die zijn eerste cross liep. De een jaar jongere Kenzi kwam als negende over de finish gevolgd door de even oude Elias. Bij de jongste meisjes verraste Selin met een podiumplaats. Ook al werd het haar onderweg bijzonder moeilijk gemaakt. Ze wilde een meisje voorbij maar die ging iedere keer voor haar lopen. Honderden meters lang. Toch wist Selin haar op het laatste stuk voorbij te gaan. Een verdiende tweede plaats! Omdat ook jongere kinderen mee mochten doen zagen we Liselotte en Noël (beiden 4 jaar) aan de startlijn staan. Beiden liepen de 960 meter uit waarbij Liselotte’s conclusie was dat ze gewonnen had.

De uitslagen vind je hier.