Jaarlijkse groepsfoto Weert 2019

Kortere dagen en vallende bladeren kondigen behalve de herfst ook het begin van het cross-seizoen aan. Voor AtH begint het cross-seizoen traditioneel in Weert met de IJzeren Man Cross waar de start ieder jaar smaller lijkt te worden. Net als in de vorige edities was het prima herfstweer.

Na enige twijfel besloot Niels om aan de lange cross mee toe doen. Het werden 8925 zware meters. In de derde van de vierde ronde begon hij zich af te vragen wat hij aan het doen was. Het antwoord gaf hij zelf na afloop: “Het ging helemaal niet, dit was zo slecht”. Bij de mannen korte cross maakte sprinter Jordi zijn crossdebuut, slechts 43 keer een 100 meter. Omdat de mannen samen liepen met de junioren B had hij zicht op clubgenoot Mike, die langzaam van hem weg liep. Maar toen Jordi aan het eind van de tweede ronde aangaf gewisseld te willen worden (zou hij niet in de gaten hebben gehad dat hij niet meer op het voetbalveld staat?) kreeg ook Mike het zwaar. Terwijl Mike het, in de laatste ronde liet lopen, kwam Jordi dichterbij en kreeg hij Mike weer in het vizier. En dan ruikt Jordi kansen, hij passeerde Mike en liep nog 28 seconden van hem weg. Ondanks dat Mike het liet lopen was hij toch 14 seconden sneller dan vorig jaar. Daarachter opende Ruud, zonder Harrie, zijn derde cross-seizoen, hij was vandaag een halve minuut sneller dan vorig jaar op hetzelfde parcours.

Voor de jongens C stond er een rondje minder op het programma. Timo meldde zich meteen vooraan bij vier anderen. Tijdens de eerste ronde viel vooraan de beslissing om de podiumplaatsen al, maar had Timo nog zicht op de nummer drie. In de tweede ronde werd het verschil met de derde loper groter en dreigde in de laatste lus van het parcours nummer vijf nog dichterbij te komen. Maar Timo kon zijn vierde plaats en houten medaille veilig stellen. Deze ludieke medaille is een aantal jaren binnen de club ingevoerd voor de ondankbare vierde plaats. Vandaag was de medaille verdiend, Timo liep een goede wedstrijd en was ook terecht tevreden met het resultaat.

Voor Sanne, overgegaan naar een hogere leeftijdscategorie, stond bij de C-junioren een langere afstand op het programma: 2215 m. Na haar mooie afsluiting van het baanseizoen zette ze vandaag de goede reeks in het bos door. Na de start vormde zich een groep waar Sanne net niet bij aan kon sluiten. Kort daarachter liepen een aantal meisjes alleen, waaronder Sanne, met onderling een aantal meters afstand. In het allerlaatste deel van de wedstrijd schoof Sanne door naar plaats 7, wat een hele mooie prestatie is. De D-junioren jongens liepen dezelfde ronden. Ook voor Jorg, voor het eerst in deze categorie, een langere afstand. Die langere afstand was voor tweedejaars Abel geen enkel probleem. Al vroeg in de wedstrijd nam hij de leiding en hield die, zonder enige inspanning te hoeven leveren, vast. Soepel lopend kwam hij als winnaar over de finish. Daarachter mengde Jorg zich in de achtervolgende groep waar hij ook regelmatig kopwerk verrichtte. Lang leek het erop dat Jorg het podium op zou lopen. Tot aan het laatste slingerpad gaf Jorg flink partij, maar toen was de energiepot leeg en werd hij naar de 5e plaats verwezen. Hij liet een flink aanvallende wedstrijd zien.

Zowel Anouk als Sofie liepen hun eerste wedstrijd bij de D-junioren, voor beide meisjes betekende dat 350 meter verder dan in hun pupillentijd. Er werd hard geopend door een Belgisch meisje waar Anouk direct bij aansloot. Toen het zwaardere stuk in het parcours kwam nam Anouk de leiding over en trok de Deurnese Kirsten van den Hurk mee, die op een paar meter volgde. Anouk nam een goede tactische beslissing waardoor ook Kirsten haar moest laten gaan. In de laatste paar honderd meter vergrootte ze haar voorsprong tot 8 seconden waarmee ze haar eerste juniorenoverwinning binnen heeft. Daarachter liep Sofie tussen vier Belgische meisjes, waarvan er twee voor haar liepen. Door een goed laatste stuk ging ze deze voorbij en kwam nog dicht bij plaats vijf.

De A- en B-pupillen liepen 2 ronden over een afstand van 1145 meter. Bij de jongens A-pupillen stonden tweedejaars Adam en Tim aan de start. Zij werden vergezeld door Kevin, overgekomen van de B-pupillen en debutant Assem. Tim ging fel van start waardoor hij de eerste ronde op een tiende positie liep. In de tweede ronde verloor hij een aantal plaatsen maar met zijn 16e plek en 23 seconden sneller dan vorig jaar mag Tim tevreden zijn. Adam had al vrij snel in de wedstrijd zijn eindpositie te pakken, hij bleef stabiel lopen. Omdat Tim wat terugviel leek Adam dichterbij te komen, ook Adam was sneller dan vorig jaar, 13 seconden deed hij er korter over. Een paar posities achter Adam was ook Kevin iets sneller dan vorig jaar in deze wedstrijd. Op het laatste slingerpad richting finish liet hij zien dat hij goed kan sprinten. In een fel gevecht, waarbij hij bijna de finish miste, won hij nog enkele plaatsen. De vierde AtH-er was nieuweling Assem die in zijn allereerste wedstrijd een aantal jongens achter zich wist te houden. Met wat meer ervaring gaat hij een volgende keer een aantal plaatsen winnen. Bij de even oude meisjes kwam Lieve, met haar arm in het gips, als eerste het startveld af. Toen de kop werd overgenomen had Lieve, die een aantal weken door een armbreuk niet heeft kunnen trainen, moeite om aan te sluiten. Ze wist de schade beperkt te houden en was bovendien 19 seconden sneller dan vorig jaar. Zelf was ze niet helemaal tevreden, hopelijk kan ze volgende keer weer gipsvrij lopen. De grootste tijdsverbetering kwam van Chiara, die een vooruitgang van 43 seconden boekte ten opzichte van vorig jaar. Met nog 250 meter te gaan zette ze flink aan wat o.a. resulteerde in een spannende finish: met 2 andere meisjes in dezelfde tijd.

De meisjes en jongens B-pupillen liepen samen. In deze grote groep zagen we Aron bijna helemaal achteraan het bos ingaan. Na een flinke inhaalrace had hij zich na twee ronden opgewerkt naar plaats vijf. Met een betere start kan Aron zich mengen in de strijd om de podiumplaatsen. Bij de meisjes maakte Demi haar debuut. In de tweede ronde gingen de meters voor Demi tellen waardoor ze enkele plaatsen verloor. Daarachter verloor Sofia de aansluiting met de groep waardoor ze alleen kwam te lopen. Voor haar de uitdaging volgende keer aan te sluiten bij de anderen.

Voor de C- en mini-pupillen was een ronde van 800 meter afgezet. Deze categorieën liepen samen maar werden wel apart geklasseerd. Jammer dat er geen merkteken op de startnummers stond waardoor de wedstrijd beter te volgen was geweest. Bij de C-pupillen jongens maakte Marcus het in zijn eerste wedstrijd heel erg spannend. Aan het eind van de ronde was het onderlinge verschil tussen Marcus en vier leeftijdsgenootjes heel erg klein. Binnen twee seconden finishten de vijf jongens, een spannender debuut kun je bijna niet hebben. Nina was bij de C-pupillen meisjes meteen na de start voorin het veld te vinden. Ondanks dat ze het met nog 200 meter te gaan moeilijker kreeg, kon ze stand houden. Haar voorsprong op het derde meisje was dusdanig dat een tweede plaats haar niet meer kon ontgaan.

Bij de allerjongsten stonden Dex en Kick voor het eerst in een AtH-shirt aan de startlijn. Beide jongens lieten zich voorin de grote groep lopertjes/loopstertjes zien en werden aan de finish beloond met een herinneringsmedaille. Met het maken van de traditionele groepsfoto op en rondom het inmiddels beroemde klimrek werd de eerste Limbracross van dit seizoen afgesloten. De uitslagen vind je hier.