Ian sprint naar de halve finale

Ian sprint naar de halve finale

Voor D-junioren zijn de Nationale D-spelen in Nederland het hoogst haalbare. Weliswaar geen officieel Nederlands kampioenschap, maar de D-junioren die op landelijk niveau meetellen verschijnen wel allemaal aan de start. Bo, Lara, Ian en Mike gingen afgelopen zondag ook naar Amsterdam om daar, in het Olympisch stadion, de strijd met de anderen aan te gaan.

Voor Bo betekende deze D-spelen een 150 meter en een 1000 meter. De 150 meter was een sprintafstand die ze graag een keer wilde lopen en bovendien een goede opwarmer voor haar 1000 meter. Met 23,37 verbrak ze het clubrecord van Grietje. Mede vanwege een uitlopend tijdschema werd het vervolgens lang wachten voor haar klapstuk; de 1000 meter. Bij de start werd ze volledig ingesloten wat gelukkig snel werd opgelost, maar op dat moment waren de eerste loopsters al gevlogen. Vervolgens lukte het Bo niet om het gat dicht te lopen, iets wat vele andere meiden wel lukte. Daardoor viel ze terug in het sterke deelnemersveld en pas in de laatste 200 meter was ze bij machte om iets terug te doen door naar een 12e plaats te sprinten. Haar eindtijd 3:26,11 laat zien dat ze ver van haar normale niveau (3:16) verwijderd bleef, iets wat natuurlijk erg jammer is op een wedstrijd als deze.

Lara begon met het verspringen. Het inspringen verliep niet naar tevredenheid van Lara zelf, iets wat zich in de wedstrijd doorzette. Ondanks een pr van 4.34 kwam Lara slechts éénmaal over de 4.00 meter heen. Met 4 meter 01 bleef ze steken op plaats 20. Op de 60 meter liep Lara in de series naar een tijd van 8,84 waarmee ze slechts 4e werd in haar serie. Het bleek echter een van de sterkste series, want maar liefst 3 van de 8 tijdsnelsten die doorgingen naar de halve finale kwamen uit deze serie. En zo mocht ook Lara opnieuw aantreden bij de beste 24 op de korte sprintafstand. Dit werd een spannende sprint, want de atleten finishten heel dicht bij elkaar. Door fouten van de elektronische tijdwaarneming ontstond zelfs een vervelende nasmaak, want de uitslag moest een aantal keer worden herzien en dus bleven de resultaten lang onduidelijk. Lara’s tijd bleek 8,90 te zijn, onvoldoende voor een finaleplaats en niet in de buurt van een nieuw pr, maar wel 13e in de halve finale.

Ian nam deel aan dezelfde onderdelen als Lara. Hij begon echter met de sprint waar hij zich met een prima 11.85 vrij gemakkelijk kwalificeerde voor de halve finale. Door de opgelopen vertraging in het tijdschema viel deze tegelijk met het verspringen. En dus werd er eerst gesprint; opnieuw een keurige 11.86, goed voor een 16e plaats in deze halve finale. Daarna meldde Ian zich snel aan de overzijde van het stadion bij het verspringen. Hier kwam Ian geen moment echt lekker in de wedstrijd, in de 2e poging wist hij nog het verst in de bak te landen: 4.05 meter (14e). Ook voor hem bleek een pr en een hogere klassering vandaag te hoog gegrepen.

Het programma van Mike leek erg op dat van Bo: hij begon eveneens met een lange sprint al was de 150 meter voor hem geen nieuwe sprint-afstand. Wel een die hij al even niet meer gelopen had en dus noteerde Mike, ondanks een flinke tegenwind, een verbetering van zijn pr van meer dan één seconde. Eindtijd 21,84 op plaats 18. Mike had zich ook ingeschreven om 2,5 ronde in het stadion te lopen, maar dan met 9 hindernis-balken. De 1000 meter hindernis is ingevoerd als voorloper van de steeple-chase (= met waterbak). Mike ging de uitdaging aan en wilde vooral voor zichzelf een goede race lopen. Zijn oude pr van vorig jaar (3:40) ging dan ook aan diggelen. Hoewel Mike moeite had met een snelle passage van de hindernissen kon hij het tempo tot in de laatste ronde goed hooghouden. Hij leek nog even op weg om een plaatsje te winnen, maar zijn tegenstander versnelde waardoor Mike de race kon uitlopen op een mooie 5e plaats. Hij zette 3:33,86 op de klokken.

Uiteindelijk wisten de 4 aanwezige AtH’ers geen bijzondere prestaties neer te zetten. Toch is het goed om te zien dat ook als het even wat minder gaat deze resultaten neergezet kunnen worden. Niet alleen bevestigt dit dat ze er gewoon bij horen op de D-spelen, maar ook hebben ze altijd een prima basis in huis. De uitslagen vind je hier.

Geef een reactie