Groepsfoto kamp 2016

Groepsfoto kamp 2016

Lord Ketje McHurdle, clan chief van de McHurdle clan, was vanuit de Schotse Hooglanden over gekomen naar het laag gelegen The Mate. Omdat de McHurdles al jaren de Highland Games domineren was hij op zoek naar een nieuwe sterke tegenstander. De zes door hem uitgenodigde clans werden tijdens het weekend getest op uithoudingsvermogen, lef, snelheid, intelligentie, inzicht en samenwerking. De winnaar was door de McHurdles uitgedaagd voor een Tug of War (touwtrekwedstrijd) op zondagmiddag.

Nadat de slaapplekken ingericht waren klonk The Brave over het terrein van de Maat. Gedurende het weekend was dat het signaal om The Mate binnen te gaan. Naast Lord Ketje was ook M. van Loch Ness aanwezig. Als rechterhand van Lord Ketje heette Rolph McHurdle alle aanwezigen van harte welkom en stelde de rest van zijn clangenoten voor. Iedere deelnemer werd door Lord Ketje getrakteerd op whisky uit zijn distilleerderij. Tijdens het drinken spraken de meeste gezichten boekdelen. Door een afmelding van een clan chief werd Stephen McHurdle uitgeleend aan de MacAuley’s die hij zou proberen naar de overwinning te leiden. Voordat de groepsindeling bekend werd gemaakt waren de deelnemers het er unaniem over eens dat de ouders de ruimte moesten verlaten. Alles wat binnen The Mate werd besproken is namelijk geheim. Nadat er afscheid was genomen, konden de clans aan de familietafels gaan zitten.

dsc_4184Het eerste probleem van het kamp waarmee we geconfronteerd werden was de moord op de beheerder van jeugdkamp De Maat. Deze was gepleegd aan het einde van de middag in de materiaalruimte. De flikken hadden Ketje om hulp gevraagd bij het oplossen van de moord, daarom was het lijk nog aanwezig. Sommige kinderen werden bij het zien van het lijk al bang, eerlijkheidshalve dient er wel bij vermeld te worden dat Stefan model heeft gestaan voor het lijk. Met behulp van aanwijzingen in het donkere bos moesten de clans zien te achterhalen wie de dader was. Dit werd bemoeilijkt omdat een ontsnapt konijn voor verwarring zorgde. De clan van Karel werd door een rebus van een eerdere speurtocht op een dwaalspoor gebracht. De vrouw van de vermoorde beheerder, die zich net voor de ingang van het bos bevond, bracht ook enkele clans in verwarring. Toch wisten enkele groepen de moord goed op te lossen. De eerste scores konden op het scorebord worden ingevuld, dat betekende voor de kinderen niet dat de eerste avond erop zat. Nadat de inwendige mens versterkt was, kregen ze weer nieuwe energie en sloten aan bij de vuurton waar vooral de jonge kinderen marshmallows roosterden, de ouderen probeerden wat extra ponden en sterlings te verdienen met kaarten. De oudste meisjes waren druk in de weer om de beste tactiek te bespreken, dat viel nog niet mee, ze hadden er uuuuuuren voor nodig. Omdat we net als vorig jaar geen verplichte slaaptijd hadden, had Henry McHurdle het afgelopen jaar bedacht hoe hij dat het beste met de jongste kinderen aan kon pakken. Hij is hier ruimschoots voor geslaagd! Uiteindelijk heeft iedereen met dank aan iedereen wel een paar uurtjes kunnen slapen.

dsc_4525De beloofde renovatie van het sanitair was nog niet “helemaal” klaar waardoor er weinig warme douches waren, maar gezien het douchebezoekersaantal, hoefde je niet in een file te wachten. Rolph wees de oudere jeugd en begeleiding de weg naar de douches, maar niet naar de warme: “ik heb ook eerst onder de koude gestaan”. De jongste jeugd schoof als eerste aan de ontbijttafels, maar het duurde niet lang of de oudere jeugd liet zien ook over discipline te beschikken. Gezamenlijk werd er ontbeten, waarbij enkele kinderen ons verraste over de hoeveelheid die ze op konden. Zeker nadat enkele bezorgde ouders van tevoren hadden gemeld dat hun kind een slechte eter was, maar vandaag zeker niet!! Een jongetje bleef netjes wachten en vroeg na een hele tijd, terwijl de rest al aan het bunkeren was, “mag je beginnen?” We weten zeker dat de ouders van dit jongetje op zullen kijken dat hun kind dit gevraagd heeft, maar alles wat in The Mate wordt besproken blijft geheim.
dsc_4802

Na een korte vrije tijd, waarin de spellen klaar gezet konden worden, hoorden we The Brave weer over het terrein. Het ochtendprogramma werd uitgelegd waarna de clans naar buiten gingen om te genieten van het prachtige weer tijdens de Lowland Games. Bij het eerste spel werd al meteen duidelijk dat er een McHurdle meedeed, een van de boomstammen bij het Caber Toss spleet door zijn kracht in tweeën bij het neerkomen. Bij òrd–tilgidh was er een licht gewicht voor de jongsten en een zwaarder voor de ouderen. Bij het Tug of War en het Rugbaidh namen de teams het via een poulesysteem tegen elkaar op. Het scorebord kon bijgewerkt worden maar door het poulesysteem gaf de tussenstand een vertekend beeld.

De zon had ondertussen goed haar best gedaan om de temperatuur flink op te jagen. Terwijl Rolph en Dane het avondeten op gingen halen, kon de rest aan de lunch beginnen. Het voorafje: brot de tomàtothan, brot de cearcan en brot glasraich werd buiten geserveerd waarna iedereen binnen de lunch af kon maken. Nadat deze een beetje gezakt was, kwamen we via enkele omzwermingen, maar dat zijn we gewend, op onze plaats van bestemming. Op het Loch Airgid in Mol vermaakte de jeugd zich in en bij het water. We wisten nog van vorig jaar dat als we Rion kwijt zouden zijn we naar een heuvel op het zand moeten kijken en dat hij dan in het gat daarnaast staat. Jammer genoeg lukte het niet om Stefan aan de rechtse kant van de glijbaan naar beneden te laten gaan, die kant gleed harder maar daarna had je een scheur in je broek. dsc_4455Wel imiteerde hij een grote worm in het losse zand. Was het geluk of had Dirk iedereen aangemoedigd om appels te eten zodat hij op de terugweg de zware kist niet meer hoefde te dragen? Omdat zijn krachttraining op de terugweg hierdoor in het water viel, kreeg hij de opdracht om ijs te gaan halen aan de andere kant van het Loch Airgid. Solidair als ze zijn, gingen de andere chiefs met hem mee. Ze hadden flink onderhandeld over de aantallen en prijs, waardoor we een grote meevaller hadden. Ouders: je kunt deze jongens dus goed op pad sturen om boodschappen te doen. Ondertussen had Sofie een bezoekje aan de EHBO-post gebracht, in het water werd ze door iemand gewezen op het bloed dat van haar kin liep. Ze had te hard kennis gemaakt met de reling van de glijbaan en zelf niks gemerkt. Er zat een lelijke snee onder haar kin die geplakt moest worden. Nadat ze twee ijsjes op had (de jongens hadden die immers van de Belgen afgetroggeld) werd de terugreis voor haar iets langer. De rest kon zich voor gaan bereiden op het avondprogramma en de optredens. Gelukkig arriveerde een hele Sofie een korte tijd later, zodat zij zich ook nog kon gaan verkleden en optutten.

Het was nog steeds anti-Schots weer wat prima was voor de barbecue waarvan iedereen op zijn gemak kon genieten. Tijdens de barbecue schoof onze speciale gast voor de avond aan, maar niemand stelde gelukkig de vraag wie die man was die mee kwam eten of wat die kwam doen. Ook onze afpingelaars niet waarbij hij aan tafel zat. Nadat alles opgeruimd was en iedereen klaar voor het avondprogramma hoorden we The Brave weer en was de geheimzinnige man verdwenen. Nadat Rolph McHurdle het avondprogramma toegelicht had, kondigde hij de speciale gast van de avond aan. De tussendeur ging open en er kwam een Schot met doedelzak binnen. dsc_4519De zes chiefs begonnen keihard te lachen, dit was Wilbert waarmee ze aan tafel hadden gezeten. Nadat hij twee liedjes had laten horen, uitleg had gegeven hoe een bagpipe werkt mochten de kinderen vragen stellen. Daarna nam hij plaats in de jury want er waren naast de quizrondes ook nog zes optredens gepland. Bij de quiz werd de kennis over Schotland getest en kregen we ook ongevraagd antwoorden over de thuissituatie, maar alles wat in The Mate wordt besproken blijft geheim. Voor de optredens mochten de clans kiezen met welke Schotse muziek ze aan de slag wilden. Ook hier zagen we verrassende optredens waarbij Grietje natuurlijk haar turnachtergrond in de strijd gooide: flikflakkend en handstandoverslagend ging ze door de zaal, maar haar clangenoot Marta deed een gedeelte vrolijk mee, waarbij Esmee voor de ondersteuning zorgde. In een volgend optreden liet ook Sofie verbazingwekkende dingen zien waarvan het publiek even stil werd, om daarna door Ian in lachen uit te barsten. Deze clan bracht het nummer Highway to Hell tot leven, maar wees gerust als die werkelijk zo is als Ian ons deed geloven leg je het laatste stuk bulderlachend af. Bij de volgende groep opende Maebh en Veerle ieder met een radslag waarbij Maebh met haar voet ongelukkig een tafel raakte. Er werd meteen gestopt, gelukkig viel het mee maar ze kon vanavond niet meer optreden. Sofie was bereid haar plaats in te nemen en mocht met Veerle en Tim even gaan oefenen. Ze verving Maebh uitstekend maar hier kwam de verrassing van Tim, als een kleine chippendale ging hij door de zaal.

Nadat alle punten door de jury waren gegeven, kon iedereen nog extra punten verdienen. Wilbert had een extra bag pipe/doedelzak meegenomen waarop iedereen mocht proberen er geluid uit te krijgen, het liefst twee tonen. Wat een inspanning moesten ze allemaal leveren, de longen werden helemaal leeg geblazen om de bag te vullen, na afloop was het even uitblazen voor iedereen. Het was ondertussen al flink laat geworden en het grootste deel van de jongste jeugd zocht hun bed op. Maar de conditie van de rest was verbluffend goed, natuurlijk werd er weer gekaart maar er zat ook een groep buiten. Toen de ka(ar)ters genoeg geld verspeeld hadden, gingen ze nog even bij de rest zitten. Uiteindelijk bleven ze ook buiten het langst over en zagen ze twee katten voorbij lopen. Toen bleek dat de jongens behalve onderhandelen ook een groot taalgevoel hebben. Meer dan een uur lang hebben ze geconverseerd met de woorden kat of combinaties daarvan in iedere zin. Na het een minuut of tien aangehoord te hebben weet ik dat het nog niet zo slecht gesteld is met de Nederlandse lessen op de middelbare school. Helaas moesten ze daarna afscheid nemen van hun nieuwe vriend Henk die ze gezamenlijk op de Highway to Hell hebben gezet.

dsc_4829Op zondagochtend had Rolph weer een koude douche gehad en nam hij wraak door met phana agus lodair als wekdienst op te treden, Dane vindt het altijd leuk om wraak te nemen die heeft daar geen koude douche voor nodig. Dus gingen ze samen door het gebouw, de slaapzalen af. Nadat iedereen genoeg brandstof had getankt voor de laatste spelronde bleek dat het weer zich had aangepast aan het kampthema. Maar toen de spellen begonnen was de motregen weg en werd Tug of War en Rugbaidh volgens het poulesysteem uitgespeeld. Daarnaast moest ook nog whisky via het Meer van Loch Ness overgebracht worden en was er nog een eòlas gheama. Nadat de rolla sausage, faoineig en chocolate ughagan hun weg naar de hongerige magen had gevonden was het tijd voor een groepsfoto als herinnering aan het tweede KAtH.

 

Bij het opmaken van de eindstand bleek dat de onderlinge verschillen niet heel groot waren maar het team met een geleende McHurdle, hoe kan het ook anders, had gewonnen. Wie het touwtrekken uiteindelijk gewonnen heeft is niet belangrijk, maar wel dat we terug kunnen kijken op weer een fantastisch jeugdkamp, daarom Abel, Adam, Anouk, Bo, Carla, Claire, Dirk, Esmee, Gies, Grietje, Ian, Iljana, Isabel, Jeroen, Joep, Jolijn, Jorg, Jurre, Karel, Lara, Laura, Lieve, Lynn, Maebh, Marco, Marta, Merijn, Mike, Pepijn, Rion, Sanne, Sofie, Stefan, Thijmen, Thijs, Tim, Tim, Timo, Tom en Veerle bedankt dat jullie er samen een geweldig weekend van hebben gemaakt.

dsc_4381

Meer foto’s volgen later deze week in ons fotoalbum!

Geef een reactie