Ian verspringen Zundert

Ian verspringen Zundert

Geluk en pech qua weersomstandigheden op hetzelfde moment? Het kan, zo bleek vandaag in Zundert. Hoewel de voorspelde regenbuien vrijwel volledig uitbleven, was het de harde wind die de toon zette bij deze wedstrijd voor CD-junioren én pupillen. DJA had een van de weinige nog overgebleven klassieke jeugdwedstrijden op het programma staan, waarbij de pupillen een meerkamp plus loop-onderdeel afwerkten en tegelijkertijd de C en D-junioren op de baan stonden voor hun ‘losse’ onderdelen. Een flinke groep van 18 AtH’ers en even zo grote aanhang stond al vroeg in de Zundertse wind, die het van tijd tot tijd erg fris maakte op de harde kunststofbaan.

Onze oudste deelnemer, Thijs, was echter minder vroeg aanwezig aangezien hij pas om 15:00 uur hoefde te beginnen.  Hij startte met verspringen en sprong op de valreep, in zijn laatste poging, een nieuw pr: 4.85 meter was 21 centimeter dan zijn oude beste sprong. Na een korte warming-up mocht hij opnieuw aantreden op de 1000 meter. Dat er geen tegenstand was maakte het een mooie test om te kijken wat hij alleen kon. Hij startte goed, maar met name in de slotronde werd de wind een spelbreker waardoor hij soleerde naar een keurige 3:00.81.

D-junioren Lara, Bo, Ian, Rion konden ook hun onderdelen uitkiezen. Lara had haar zinnen gezet op de sprint en het verspringen. In de series 60 meter liep ze nipt een nieuw pr (8.75), in de finale liep ze 8.79 wat haar een 2e plaats opleverde. Bij het verspringen benaderde ze haar pr met een sprong van 4.26 meter. Op de afsluitende 600 meter snoepte ze 2 seconden af van haar pr door 2:01.68 te lopen. Voor Bo ging het verspringen niet zoals gehoopt, maar zij had haar zinnen helemaal gezet op de 600 meter. Het was haar eerste loop-onderdeel sinds eind februari, maar desondanks behaalde ze een nieuw pr en 3e plaats. Haar voorzichtige start zorgde dat ze alleen tegen de wind in kwam te lopen, maar met een sterk eindschot stopte de klok toch op 1:57.11. 1ste-jaars Ian mikte net als Lara op de sprint en het verspringen. Of hij geholpen werd door de wind weten we niet, maar het ging hem vandaag erg goed af. Op de 80 meter kwam hij na 11 seconden en 85 honderdsten over de streep, maar liefst 0.64 seconden van zijn pr af en slechts 0.18 van Mike zijn clubrecord! Even later was zijn verspringen minstens net zo succesvol: alle 4 pogingen waren beter dan zijn oude pr maar één sprong kwam er met kop en schouders boven uit: 4 meter 15 liet hij noteren in zijn derde poging. Rion verbeterde zich ook flink bij het kogelstoten, met een snelle stoot kwam hij tot 5.89 meter. Hij debuteerde daarnaast met de discus (14.28 meter) en sloot af met een winderige 600 meter (2:22.29).

Zoals gezegd werkten de pupillen een meerkamp af. Claire, Sanne, Timo, Merijn, Dinand, Jeroen, Thijmen, Veerle, Abel, Jorg, Adam, Pepijn en Tim maakten het voor de toeschouwer een drukke dag. Claire wist zich op 3 onderdelen flink te verbeteren; 60 meter 10.84 (-0.74), verspringen 2.92 (+0.32) en kogelstoten 4.15 (+0.70) zorgden er wel voor dat de energie op de 1000 meter op was maar dat mag de pret niet drukken. Sanne werkte de meerkamp samen met Claire af en zoals het spreekwoord zegt: goed voorbeeld doet volgen. Ook Sanne verbeterde zich op alle meerkamp-onderdelen: 60 meter 11.65 (-0.37), verspringen 2.43 (+0.10) en kogelstoten 3.73 (+0.07). En alsof het zo hoorde, ook haar 1000 meter werd een zware gezien de eerdere meerkamp en de harde wind.

De jongens pupillen A waren met 5 deelnemers in het blauw-zwart. Timo bleek de beste meerkamp in huis te hebben en eindigde als 6e, met pr-verbeteringen op de sprint, bij het verspringen en kogelstoten. Ook Merijn (10e in de meerkamp) verbeterde zich bij het verspringen en kogelstoten en scherpte als klap op de vuurpijl ook zijn snelste sprinttijd ooit nog eens aan. Dinand sprintte eveneens sneller dan hij ooit eerder deed, maar belangrijker raakte hij ook zijn duivelse kogel-pr kwijt door 3 cm verder te stoten: 6.69 meter. Jeroen kon met één nieuw pr naar huis, hij sprong 9 cm verder de zandbak in en maakte het daarmee spannend in de meerkamp-stand ten opzichte van Dinand. Alsof er nog niet genoeg PR’s waren gevallen verbeterde Thijmen zich ook nog op de sprint en stootte hij voor het eerst verder dan 5 meter. De afsluitende 1000 meter werd er niet zoals gehoopt een van snelle tijden, maar vooral van onderlinge strijd. Wellicht dat de onderlinge strijd de eindtijden drukte want er waren erg veel tempo-wisselingen en er werd vooral naar elkaar geloerd. Jeroen trok aan het langste eind en finishte als 3e in 3:38.94, met Timo (3:39.70) en Dinand (3:40.27) in zijn kielzog. Thijmen sloot zijn 1000 meter, duellerend met een groepje lopers, net binnen de 4 minuten af.

Veerle wist ook pr’s te behalen: bij het hoogspringen kwam ze 5 centimeter hoger dan vorig jaar (0.75 meter) en vooral het balwerpen werd voor haar een succes. Wierp ze vorig jaar nog 6.95 meter, nu begon ze al met bijna 10 meter. Door in de tweede poging de werpbeweging nog wat feller te maken, kwam ze tot 10.29 meter. Abel had vandaag twee onderdelen die hij nog niet eerder had gedaan: 40 meter en balwerpen. Beiden gingen hem goed af; een snelle 6.87 stond op de klokken en de bal landde 17 meter 85 ver in het veld. Ook Abel sloot af met de 1000 meter en ging hard weg. Wellicht iets te hard, maar al snel draaide hij zijn rondes helemaal alleen aan kop. Hoewel het tempo geleidelijk aan wat terugviel, wist hij de tijd na 3:44.80 al te stoppen en de winst te pakken.

Jorg werd op de meerkamp net 4e, hij kwam slechts 3 punten tekort voor een podiumplaats. Hij ging echter wel met pr’s naar huis: 7.35 op de 40m-sprint en ruim 1 meter verder bij het balwerpen (11.19). En die medaille? Die haalt Jorg dan wel op de afsluitende 600 meter. In een heuse nek-aan-nek-race werd fanatiek gelopen voor de winst. Het kwam aan op het laatste rechte eind waarop Jorg de beste sprint bleek te hebben. Dit felle duel bleek bovendien de eindtijd enorm te stuwen: Jorg won in een snelle 2:17.47. Bij de jongste jeugd, de mini-pupillen, deden Adam, Pepijn en Tim voor het eerst een meerkamp mee. Het lopen van de 600 meter hadden ze echter des te meer ervaring mee. De snelste 40 meter was er van Pepijn (8.66) die eveneens de verste sprong in huis had (2.37 meter), de bal landde het verst na een worp van Adam (13.40 meter) en de snelste 600 meter kwam op naam van Tim (2:41.65) die de andere twee net voor bleef. Daarmee werden de eerste atletiekprestaties genoteerd door deze jonge atleetjes en, belangrijker nog dan de onderlinge strijd, 4 medailles gepakt: Adam werd 2e op de meerkamp, Pepijn 3e op de meerkamp en op de 600 meter en Tim 2e op de 600 meter.

Ondanks of juist met dank aan de wind werden maar liefst 30 persoonlijke records verbeterd en 17 nieuwe persoonlijke records geregistreerd. Het uitwaaien in Zundert was bovendien goed voor 12 verbeterde clubrecords en een succesvolle en gezellige wedstrijddag.

Een overzicht van alle AtH-uitslagen vind je hier.

Geef een reactie