Anouk sprint in Papendrecht

Anouk sprint in Papendrecht

Complimenten aan AV Passaat die een goed georganiseerde openingswedstrijd in Papendrecht neerzette. Een meer dan goed jurykorps, een goed lopend tijdschema en flinke deelname (399 deelnemers) zorgden voor een fijne atletiekdag. De zon deed daar nog een schepje bovenop, toen de omroeper de mensen uit Helmond ook nog eens extra welkom heette, kon voor ons de wedstrijd beginnen. De dag werd geopend door de pupillen die een oude-stijlmeerkamp en een los lang looponderdeel op het programma hadden. Daarna stroomden de junioren en senioren in.

Het eerste startschot van de dag was voor Abel (A2) die meteen kennis maakte met de tegenwind die de hele dag de sprinttijden en dus ook die van Abel drukte. De lat bij hoog ging weer naar een nieuwe hoogte voor Abel, hij scherpte zijn PR aan tot 1.17. Het afsluitende kogelstoten zorgde voor een nieuw PR: 6.65 maar liefst 83 cm verder. Deze drie onderdelen samen waren goed voor een 4e plaats in het meerkampklassement. In het eerste rondje op zijn 1000m kreeg Abel drie jongens mee die samen al snel los waren van de rest. Na 300m nam Abel de kop over, hield het tempo hoog en kreeg niemand mee. Solo liep hij naar 3.15.66. een nieuw PR en zijn doel 3.12.61 komt steeds dichterbij. Bij de eerstejaars pupillen liet ook Jorg weer een snelle sprint, 9.37, zien waarmee hij 2e kwam te staan in het meerkampklassement. Met balwerpen verloor Jorg veel punten waardoor hij veel plaatsen zakte. Met een nieuw outdoor-PR bij ver: 3.91 klom hij in het klassement weer naar zesde plaats. Ook Jorg sloot af met een 1000m waarin hij meteen voorin te vinden was. Toen het tempo dreigde te zakken nam Jorg de kop over en liep soepel lopend onbedreigd naar de seriewinst. Later bleek dat er in de andere serie 0.20 sec harder was gelopen, maar het zilver mocht hij mee naar huis nemen. Bij de meisjes A1 maakten ook Anouk en Sofie op de 60m sprint kennis met de wind. Bij ver bleven de prestaties een beetje achter, Sofie had zelfs maar een geldige poging. Na haar 7e plaats bij balwerpen werd Anouk in totaal ook zevende en wierp Sofie met haar 11.11 zich naar een zestiende plaats. Het lange looponderdeel, 1000 meter ging de meisjes beter af. Er vormde zich al snel een kopgroepje van drie meisjes waarin Anouk liep maar waar Sofie ook heel dichtbij bleef. Na 700m kwam Anouk achter de twee anderen uit en ging ze allebei voorbij, trok het tempo in de laatste bocht goed door en won onbedreigd met vijf seconden verschil in een nieuw PR 3.40.19. Kort daarachter bleef Sofie lange tijd het kopgroepje op kleine afstand volgen. Uiteindelijk moest ze iets terrein prijs geven maar het stugge doorzetten leverde een mooi nieuw PR op: 3.50.97.

B-pupillen Adam en Tim kregen bij het eerste onderdeel voor het eerst een kogel van 2 kg in hun handen. Beiden lieten de kogel bijna 70 cm verder neerkomen dan het clubrecord waarbij Tim Adam net 2 cm voor bleef; 4.53 om 4.51. Bij het verspringen haalde Adam weer een PR, weer 7 cm verder, dat PR kwam voor Tim op de 40m sprint. Ondanks de tegenwind was hij iets sneller dan voorheen. Op de 1000m liep Adam in de eerste serie lange tijd alleen maar op 200 meter voor het eind kwam er dreiging van achteruit waardoor hij alles op alles zette om die jongen voor te blijven. Mede daardoor verbeterde hij zijn beste tijd met 2,5 seconden. Tim had het in de serie daarna moeilijker maar gaf zich niet zomaar gewonnen. Ook hij moest op het laatste stuk nog flink aanzetten om de aanvallen van achteruit af te slaan wat hem onder luide aanmoedigingen lukte. Aron, de jongste van allemaal kwam zowel bij bal, 40m sprint als bij ver heel dicht in de buurt van zijn PR’s. Maar hij had het beste voor het laatste onderdeel, de 600 meter, bewaard. Na nog een zangsolo inclusief dansbewegingen aan de start te hebben gegeven, liep hij heel serieus zijn anderhalve rondje. Haalde hij vorige week al dertien seconden van zijn beste tijd, vandaag ging hij weer zeven seconden sneller: 2.41.30.

Ondertussen was ook Sanne bij de D-junioren aan haar meerkamp begonnen, ze begon met een keurige sprinttijd. Die werd gevolgd door een nieuw PR met de kogel. Ze stootte de 2 kg kogel maar liefst 61 cm verder dan voorheen. Haar derde onderdeel, verspringen was ook goed voor een PR-verbetering van 7 cm. Maar het belangrijkste voor Sanne was de 1000m die ook onderdeel was van de meerkamp. Sanne liet zien dat ze de winter goed doorgekomen is en liep in een vrij vlak schema naar een keurige nieuwe beste tijd, maar liefst 13 seconden sneller dan haar oude tijd. De vier minuten grens is voor haar de nieuwe uitdaging.

Bij de D-junioren jongens begon Timo met kogelstoten. Ondanks dat hij de kogel 17 cm verder stootte dan voorheen kwam hij bijna onderaan te staan in het meerkampklassement. Maar hij had wel de intentie om te klimmen. Een grote sprong maakte hij met het tweede onderdeel; de 80m sprint. In een bijna PR kwam hij als derde over de finish. Een derde plaats haalde hij ook in de verspringbak met weer een nieuw PR 4.33; 40 cm verder dan zijn oude verste sprong. (Indoor heeft hij al 4.51 op laten meten). Met een goede afsluitende 1000 meter was een podiumplaats misschien mogelijk. Meteen na de start vormde zich een kopgroepje van drie, waarvan ook Timo deel uit maakte, wat al meteen wegliep bij de rest. Toen de koploper wisselde in de groep sloot Timo daar goed bij aan en toen deze het tempo na 600m liet zakken nam hij de koppositie over. In de wetenschap dat er een mooie tijd inzat hield hij het tempo hoog. Op het laatste rechte stuk liep de nummer twee nog een beetje in maar Timo was al te ver weg en sloot de 1000m winnend af, maar was veel blijer met zijn nieuwe beste tijd: 3.10.61. Later bleek dat die tijd bovendien goed was voor een klim naar de derde plaats in het eindklassement van de meerkamp.

Ook voor C-junior Mike stond een meerkamp van vier onderdelen op het programma. Mike begon echter met het extra losse onderdeel: 100m horden. Op deze horden liep hij naar een nieuw PR, 17.92. Zijn meerkamp opende met ver waarbij hij precies zijn beste sprong van 4.73 evenaarde; indoor sprong Mike al naar 4.89. Ook Mike ondervond op de 100m een tegenwind waardoor hij met zijn tijd van 13.38 tevreden moet zijn. Na een goede kogelstoot stond alleen de 800m nog op het programma. Hierop ging Mike niet van start waardoor hij buiten de top acht viel en terugzakte naar plaats 17.

De uitslagen vind je hier.