Sofie op het podium van de 800m U18 tijdens het NK Junioren 2023 in Bergen op Zoom.

Sofie op het podium van de 800m U18 tijdens het NK Junioren 2023 in Bergen op Zoom.

Wat een succesvol NK junioren (U20-U18) voor onze deelnemers. Stuk voor stuk behaalden ze hele mooie resultaten. Natuurlijk was de bronzen medaille van Sofie de kers op de taart. Maar de taart zelf smaakte ook voor de rest naar meer.

Vrijdag – series 800m en finale 3000m

Het begon vrijdag eind van de middag met Abel, eerstejaars U18 in de series op de 800m. Overgangsregel eerste twee van elke serie Q + twee tijdsnelste q. Na het uitkomen van de eerste bocht was het even positie kiezen. Een alert lopende Abel deed dat keurig. Toen er voor hem een gaatje viel, schoof Abel door. Na 500m liep hij in tweede positie. De aanval kwam van achteraf, Abel werd naar de derde positie verwezen. Na de bocht sprintte Abel mee met de tweede loper. Samen passeerden ze de koploper. Als 2e plaatste hij zich voor de finale in een nieuw PR. Voor het eerst onder de 2 minuten: 1.59.97. Een uur later was het de beurt aan Sofie, nog U16. De latere seriewinnares en Sofie hadden al snel na het startschot een voorsprong op de rest. Natuurlijk werd er op de laatste 200m van achteruit aangevallen. Maar de voorsprong van de eerste twee was te groot om niet door te gaan. Ook voor Sofie een finaleplaats.

Later op de avond maakte Sanne, U18 haar NK-debuut. Van de eerste vijf ronden van de 3000 meter maakten de meisjes een boemelrace. Hierdoor bleef het veld bij elkaar. Toen de versnelling na 2000 meter kwam, kon Sanne niet aansluiten. Een 13e plaats voor Sanne en een mooie ervaring rijker.

Zaterdag – snelle tijden voor Bo en Jorg 400m

Ook Bo U20 maakte haar NK-debuut. Nadat ze vijf jaar geleden stopte met atletiek, begon ze een paar maanden geleden weer rustig met trainen. In die maanden dwong ze een startplek af op de 400m. Bij de U20 geen series maar direct halve finale. Bo liep naar 1.01.76, anderhalve seconde onder haar PR en 11e van Nederland. Bo kennende smaakt dat naar meer. Bij de mannen U18 was Jorg (U16) zijn streven de halve finale later op de dag te halen. Jorg plaatste zich met een Q. Bovendien verbeterde hij zijn PR naar 53.00. Een hele mooie tijd voor een C-junior.

Brons voor Sofie 800m

Tien meisjes in de finale waarbij de winnares torenhoog favoriet was. Na het startsignaal nam die ook meteen afstand van de rest. Sofie kwam op een derde positie te lopen. Samen met de tweede loopster had ze een gat op de achtervolgsters. Sofie moest de tweede loopster laten gaan. Met nog 300 meter te gaan kwam de vierde loopster, Sluijpers hard opzetten. Ze liep het gat dicht. Toen ze net voor de laatste bocht bij Sofie kwam te lopen, was het tempoverschil te klein om Sofie in de bocht te passeren. Bij het uitkomen van de bocht brak Sluijpers en stoomde Sofie door naar het brons. Met haar nieuwe PR van 2:14,68 komt ze bovendien als 33e in de Nederlandse bestenlijst allertijden U16.

Knappe vijfde plaats Abel 800m

Net als in de series liep Abel ook alert in de finale. Hij kwam even achteraan te lopen maar stelde op het rechte stuk orde op zaken. In een prima uitgangspositie kon hij alles overzien. Toen “het los ging” deed Abel goed mee. Een hele mooie vijfde plaats in een weer sneller PR: 1.59.17!

Tweemaal Q voor Sofie en Lieve 400m

Lang tijd om bij te komen van haar 800m had Sofie niet. Een uur later zat ze samen met Lieve, eerstejaars U16, in de callroom voor de 400m-series. Lieve ging eerst van start en plaatste zich rechtstreeks voor de finale. Met een opvallend goede tijd: 1.00.66. Meer dan 2 seconden van haar PR en tweede van Nederland in haar geboortejaar. Het succesverhaal bleef maar doorgaan toen ook Sofie zich “gewoon” plaatste voor de halve finale. Het instagramaccount van AtH ontplofte.

Zware 1500m voor Abel

Eerder was gekozen om in te schrijven voor de 800 en 1500m. Mocht Abel de finale van de 800m niet halen, had hij de 1500m nog achter de hand. Maar het liep dus anders. Twee uur na zijn 800m-finale ging de 1500m van start. Omdat hij er toch was ging hij van start. Niet met volle overtuiging, bleek ook tijdens de wedstrijd. Toen de versnelling kwam moest Abel passen. Niettemin een heel mooi NK voor Abel.

Halve finales 400m

Bij Lieve liep het niet lekker in de halve finale. Maar als dertienjarige in 1.00.66 een halve finaleplaats halen op een NK en strijden tegen 16 en 17-jarigen is een hele ervaring. Sofie moest zich voor de vierde keer dit weekend opladen. Ze miste de finale op slechts 0.31 sec. Wel verbeterde ze nog haar PR naar 59.65. Ze moest snel door naar medal plaza waar ze de bronzen medaille omgehangen kreeg. Ook voor Jorg eindigde het in de halve finale. Hij liep weer onder zijn oude PR en kijkt tevreden terug op deze dag.


Wie denkt dat atletiek een individuele sport is, heeft afgelopen weekend de AtH-jeugd (ook niet-deelnemers) niet gezien. Ze trokken als groep samen op om elkaar op te peppen, aan te moedigen en te feliciteren.

De uitslagen vind je hier.