Afgelopen zaterdag 12 september jl. hebben twee jeugdteams van AtH (Atletiek Helmond), bestaande uit A- en B/C-pupillen, een flinke strijd geleverd op het Brabantse Kampioenschap Pupillen IMG_6333Competitie Teams in Den Bosch. AtH was de enige vereniging uit de Zuidoost Brabantse poule die zich voor het kampioenschap in beide leeftijdscategorieën wist te plaatsten om het op te nemen tegen de 11 beste verenigingen uit Noord-Brabant.

In de categorie pupillen A trad AtH (Atletiek HelmoIMG_6717nd) met de volgende pupillen aan: Ian van Dijk, Timo Klomp, Marta Sampers, Rion van Eerd, Bo Spoor, Jeroen van Lith, Thijmen Martens, Merijn Aarts en Dinand Weerts. Het wedstrijdprogramma voor dit gemengde team bestond uit de onderdelen team-estafette, verspringen, vortex werpen, 60 meter sprint, slingeren, 60 meter horden en duurloop. De wedstrijd startte voortvarend voor het A-pupillen team van AtH met een mooie tweede plaats in de team estafette. De lopers van AtH lieten in een goed gelopen estafette maar weer eens zien dat we beschikken over veel loopvermogen. Dat belooft wat voor de Nederlandse Kampioenschappen Estafette op 26 september a.s. in Amstelveen.
IMG_6804

Het tweede onderdeel wat het A-pupillen team voor de kiezen kreeg, was verspringen. Letterlijk voor de kiezen, want bij de eerste sprongen in de keiharde ongeprepareerde verspringbak klaagden de springers stuk voor stuk over klappen in nek als gevolg van het harde zand. En dus staken een aantal meegereisde supporters de handen uit de mouwen en in no time werd de verspringbak omgespit en het zand losgemaakt. Daarna kon de wedstrijd hervat worden en werden er mooie individuele resultaten neergezet. Ian en Timo verbeterden hun beste resultaat tot nu toe en Jeroen en Thijmen zetten een mooi eerste resultaat op dit onderdeel neer.

Nadat het zand uit de schoenen was verwijderd, konden de A-pupillen zich uitleven met het werpen van de vortex. Dit seizoen is gebleken dat AtH beschikt over een aantal goede werpers en dat kwam ook tijdens deze kampioenschappen weer naar voren. Jeroen was degene die het verste kwam met zijn worp van 28,5m, met 3 meter erbij een nieuw persoonlijk resultaat. Dinand volgde sterk met een worp van 27m waarmee hij zijn beste resultaat tot nu toe met 2,5m verbeterde. Ian volgde op de 3e plaats met een worp van 25m. Ook Timo (+ 2m) en Rion (+ 0,5m) wisten hun persoonlijk beste resultaat tot nu toe te verbeteren. De overige atleten bleven op of net onder hun beste resultaat tot nu toe en bestendigden daarmee hun niveau.

Na het vortex werpenIMG_6186 konden de AtH-atleten hun sprintcapaciteiten etaleren tijdens de 60m sprint. Door het strakke tijdsschema startte ons team iets te laat aan dit onderdeel, maar de verloren tijd hebben ze ruimschoots goedgemaakt met snelle tijden. Ian knalde over de baan en verbeterde zijn beste prestatie tot nu toe op dit onderdeel. Ook Timo wilde zich niet laten kennen en verbeterde zijn beste tijd. Jeroen zette voor zichzelf ook een scherpere beste tijd
neer, net zoals Rion die zichzelf ook overtrof. Dinand vond dat hij niet achter kon blijven en verbeterde zijn beste tijd op de finishlijn. Dit inspireerde Bo om er ook een schepje bovenop te doen en haar persoonlijke beste tijd te verbeteren. Thijmen en Marta maakten tenslotte het succes compleet door op dit onderdeel ook hun scherpste tijden tot nu toe neer te zetten.IMG_6227

Na de sprint was er een welverdiende rustperiode voor onze A’tjes waarin ze hun energiereserves opnieuw konden aanvullen en zich fysiek en mentaal konden voorbereiden op de volgende serie onderdelen. Als eerstvolgende onderdeel werd het slingeren afgewerkt. Bij tijd en wijle was het knap gevaarlijk op het veld. AtH en GAC wierpen in (dicht) naast elkaar gelegen velden met als gevolg dat de discussen regelmatig kruislings van het ene naar het andere veld vlogen en de juryleden in het betreffende veld moesten duiken of wegspringen om niet geraakt te worden. Ian, Merijn en Dinand verbeterden hun persoonlijke resultaten en Thijmen, Jeroen, Marta en Merijn zetten een goed eerste persoonlijk resultaat op dit nummer neer.

Het oIMG_6794p één na laatste onderdeel van de dag was ook weer een loopnummer: de 60 meter horden. Merijn verbeterde hier zijn beste tijd en datIMG_6708 deed ook Thijmen. Bij de overige atleten begon de vermoeidheid een factor van invloed te worden, want geen van allen slaagden ze erin om hun beste tijd aan te scherpen. Vanuit de olympische gedachte doet dat natuurlijk geen afbreuk aan de inzet en prestaties!

Het laatste onderdeel van de dag was de 6 minuten duurloop. Deze werd gestart in twee series en team 4 van AtH was ingeloot in de eerste serie. Nadat het startschot, wat overigens een bijna onhoorbare toeter was, gingen de AtH loopkanonnen van start. Timo nam bij de start resoluut de kop en liep tijdens de wedstrijd vastberaden in de voorste groep. Dinand, Bo en Jeroen gingen in de achtervolging en probeerden de verrassend snelle Timo bij te halen. Met dezelfde afstand als Timo slaagde Dinand hier goed in; beide atleten wisten 1.550m af te leggen. Bo en Jeroen volgden op korte afstand en kwamen samen uit op 1.525m. Daarna finishte een groepje met daarin Rion, Ian en Thijmen die vochten voor wat ze waard waren en finishten op resp. 1.325m, 1.300m en 1.275m. Merijn en Marta zaten bij het eindsignaal ook dicht bij elkaar en lieten vanaf de start 1.175m resp. 1.125m achter zich.

IMG_6046Naast de A-pupillen was het tweede AtH-team met de B/C-pupillen afgelopen zaterdag in een strijd verwikkeld in hun eigen klasse. Claire van den Hurk, Maebh van Dijk, Marco van Gelder, Sanne Michiels, Sofie van Wouwe, Veerle Martens en Jorg Klomp lieten zich de hele dag van hun beste kant zien.

Het eerste wedstrijdonderdeel voor onze B/C-pupillen was de estafette waarop ze goed van start gingen. Door het vocht was het gras nog een beetje glad waardoor het oppassen was voor
glijpartijen. Die bleven gelukkig uit en na de finish bleek dat onze kanjers zich bovenaan in het tweede rijtje van de uitslag gevestigd hadden. Een mooie start van de sterk bezette wedstrijd.

Na het openinIMG_6060gsnummer konden de mouwen meteen opgestroopt worden voor het volgende krachtnummer: medicine bal stoten. Claire en Maebh stootten de bal het verst waarbij Claire ruimschoots over haar beste afstand tot nu toe heen ging. Nieuweling Marco verraste vriend en vijand door de derde afstand te stootten. Sanne wist in de buurt van Marco te komen en Sofie, Veerle en Jorg wisten daarachter bij elkaar in de buurt te eindigen.

Uitrusten na deze krachttoer was er niet bij, want bij het volgende onderdeel moest er geworpen worden met de vortex. Claire bewees dat ze in de afgelopen weken goed haar biceps getraind had, want op dit onderdeel wierp ze de vortex naar een voor haar nieuwe beste afstand. In de korte tijd dat Sanne bij AtH zit, heeft ze aangetoond dat ze een snelle leerling is. “Wat Claire kan, kan ik ook” moet ze gedacht hebben en ook zij wierp de vortex nog niet eerder zo ver. Marco eindigde op dit onderdeel wederom als derde van AtH met een – voor de eerste maal – uitstekende worp. Jorg liet zien over een constant niveau te beschikken, want hij evenaarde zijn beste niveau tot nu toe. Sofie en Veerle lieten zich op dit onderdeel een paar keer gaan met als resultaat dat zij hun beste prestatie tot nu toe allebei verbeterden.

Daarna waIMG_6686s het tijd om niet een voorwerp, maar jezelf vooruit te gooien: verspringen. Hier wisten de AtH pupillen zichzelf weer te overtreffen. Zonder uitzondering sprongen alle
atleten die al eerder een afstand op dit onderdeel hebben neergezet een nieuw persoonlijk best resultaat. Marco, Sanne en Veerle hadden nog niet eerder een afstand op dit onderdeel achter hun naam gezet, maar zij sprongen alledrie naar een mooie afstand. Toen dit onderdeel afgelopen was, was er tijd voor een welverdiende rust.

Na de rust kregen de B/C-pupillen de kans om tot grote hoogte te stijgen, want het was tijd voor hoogspringen. Maebh nam qua hoogte het voortouw van de AtH-atleten, op 15 cm gevolgd door Sanne, Sofie, Jorg en Claire. De mini’s Sofie en Jorg verbazen ook deze keer weer met een sprong op mooie hoogte! Marco en Veerle werkten dit onderdeel ook af met een hoogte waar ze heel tevreden mee kunnen zijn.IMG_6863

En toen was de tijd aangebroken voor de duurloop van 4 minuten. Het team van AtH startte in de eerste van twee series en was vastbesloten om recht te doen aan hun reputatie: schitteren op dit looponderdeel. Iedereen kwam goed weg na de start en vervolgens zocht iedere atleet zijn/haar plekje in het deelnemersveld in het eigen tempo. Marco en Claire namen gaandeweg de wedstrijd wat afstand van de andere AtH-atleten en hadden nog een heuse eindsprint in de benen. Sofie, Jorg, Maebh en Sanne bleven echter in de buurt en verbeterden allemaal hun beste afstand tot nu toe. Veerle had nog niet eerder een afstand op dit onderdeel neergezet en toonde hier doorzettingsvermogen en vechtlust door een respectabele afstand neer te zetten.

Toen uiteindelijk de kruitdaIMG_7010IMG_6676mpen van het “strijdveld” waren opgetrokken, bleken de A-pupillen op de 7e en de B/C-pupillen op een verdienstelijke 10e plaats geëindigd te zijn. Met de wetenschap dat onze pupillen gestreden hebben voor wat ze waard zijn, kunnen we met trots terugkijken op de geleverde prestaties waaronder de vele verbeteringen van de persoonlijke beste resultaten. Goed gedaan vliegensvlugge, vliegensvlugge AtH!

Geef een reactie